
Wat is een huttentocht?
Een huttentocht is een wandelroute van berghut naar berghut. De meeste en mooiste huttentochten vind je in bergachtig gebied. Je kunt zo hele dagen over bergpaadjes lopen en 's avonds bijkomen in een berghut. Er zijn huttentochten waarbij je over bergtoppen en technisch uitdagende paden komen, en berghutten die ook geschikt zijn voor de minder ervaren (berg)wandelaars. Ik deel in dit bericht praktische informatie over huttentochten met je, zodat je kunt kijken of het wat voor je is en ook gelijk aan de slag kunt met het plannen van je grote avontuur.
Wat is een berghut?
Een berghut is een hut in de bergen. Bij het woord hut moet je hierbij denken aan een versimpeld hotel, met vrij primitieve voorzieningen. Je kunt er slapen, eten en douchen. Berghutten verschillen onderling enorm in hoe luxe ze zijn uitgerust, en omdat ze vaak de enige op een bepaalde plek zijn, heb je niet altijd keuze. In sommige berghutten is een beheerder aanwezig, die je ook van alle maaltijden kan voorzien. De kleinere en meer basishutten (zoals je die bijvoorbeeld in Noorwegen en Schotland vindt), zijn vaak onbeheerd.
Je deelt de slaapkamer vaak met andere mensen. Soms staan er meerdere (stapel)bedden, soms liggen er meerdere matrassen naast elkaar op een plateau. De grotere berghutten hebben ook privékamers. Ik raad je aan om de accommodatie voor je huttentocht vroeg te boeken. Vooral in vakantieperiodes zitten de hutten vaak snel vol, en dan kan het maar zo zijn dat je je hele routeplan om moet gooien.

Hoe kies je een huttentocht-wandelroute?
Je kunt zelf een route uitstippelen op de kaart, of een uitgezette wandelroute volgen. Ik raad je aan alleen zelf een route uit te stippelen als je ruime ervaring met (berg)wandelen hebt en snapt hoe je mogelijk gevaarlijke stukken in het terrein op een kaart kunt herkennen. Bovendien moet je voor dergelijke routes goed zijn met kaart en kompas lezen.
Minder ervaren bergwandelaars kunnen beter een bestaande route volgen. De NKBV (de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging) heeft op haar website een tochtenwiki, waarmee je snel tochten kunt vinden. Je kunt ook kijken op websites als Oppad.nl voor inspirerende (foto)verslagen van de mooiste huttentochten. Lees je vervolgens op internet uitgebreid in over de huttentocht die jou wel wat lijkt. Let daarbij goed op de moeilijkheidsgraad en de toegankelijkheid van het gebied in de tijd dat jij op reis wilt. Deze routes zijn vaak goed gemarkeerd en je komt regelmatig wegwijzerborden tegen.
Let op: neem altijd een kaart en kompas (en eventueel GPS systeem mee) en zorg dat je weet hoe je deze moet gebruiken.
Welke kennis moet je hebben voor een huttentocht?
Wie voor een gemarkeerde huttentocht-route kiest en daarbij niet voor een te hoge moeilijkheidsgraad kiest, kan ook relatief onervaren de bergen in. Let daarbij wel op het volgende:
- laat iemand weten welke route je gaat lopen (zie blog: veilig alleen op reis)
- weet hoe je de reddingsdiensten moet alarmeren (sla belangrijke telefoonnummers op)
- zorg dat je uitrusting compleet en van goede kwaliteit is
- snap hoe het weer in de bergen werkt (spoiler: met onweer in de Alpen zijn is minder fijn en veilig dan met onweer in je woonkamer thuis zitten)
- controleer regelmatig de weersvoorspelling. Gebruik hiervoor voorspellingen die specifiek op de bergen gericht zijn en kijk naar het lokale weer. Zoek op 'mountain weather', 'Bergwetter' of 'météo de montagne'
Twijfel je over je bergwandel skills? Ga dan eerst een paar keer op simpelere (dag)routes lopen, volg een workshop bergwandelen en/of maak je eerste bergwandeltocht onder begeleiding van een gids.

Wat moet je meenemen op een huttentocht?
Je kunt voor een huttentocht mijn gratis paklijst voor je wandelvakantie als basis aanhouden, en dan alle spullen die je nodig hebt voor overnachten in een tent alvast wegstrepen. Dingen die je echt niet mag vergeten op je huttentocht zijn:
- stevige (berg)schoenen die geschikt zijn voor wandelingen in rotsachtig berggebied
- een goed passende wandelrugzak met een inhoud van 30-40 liter
- wandelkleding die past bij alle weersomstandigheden die je onderweg tegen kunt komen (dus ook regenkleding en in het voor- en najaar handschoenen en muts)
- wandelstokken om je knieën te ontlasten
- wandelkaart, kompas en eventueel GPS systeem (met noodknop)
- voldoende water en voeding voor onderweg
- een lakenzak (een soort heel dunne slaapzak die je voor rond de 10 euro al kunt aanschaffen) waarmee je zeker weet dat je altijd in een lekker fris bed ligt
- sloffen of slippers voor in de berghut. Je mag je bergschoenen binnen niet dragen en je wilt niet de hele avond met koude voeten zitten
- contact geld, pinnen is vaak niet mogelijk
- oplaadkabel voor je telefoon en/of navigatieapparaat (controleer thuis even of je een adapter nodig hebt voor de stopcontacten van jouw bestemming)
- oordopjes (je weet maar nooit of je nabij een snurker komt te liggen)