Lange afstand wandelroutes in Engeland
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
03/07/2021
5 min

Lange Afstand Wandelroutes in Engeland: 5 aanraders

03/07/2021
5 min

Ik ben dol op het Engelse landschap en op lange afstand wandelingen lopen. Mijn bucket list staat vol met trektochten in Engeland die ik wil maken, en ik besteed (te) veel tijd met het lezen van routegidsen en het kijken van Youtube video's. Ik geef je een overzicht van wat ik denk dat de mooiste Lange Afstand Wandelroutes in Engeland zijn.


1. De bekendste Lange Afstand Wandelroute van Engeland: het SWCP

Het South West Coast Path is dankzij het boek Het Zoutpad van Raynor Winn momenteel de bekendste lange afstand wandelroute in Engeland. De route zelf is ook écht de moeite waard. Volg (een deel van) het 1014 kilometer lange pad langs de kust van zuidwest-Engeland. Wie Engeland met continue regen associeert, zal zich verbazen over het relatief warme en zonnige klimaar in Somerset, Devon, Cornwall en Dorset. In sommige delen van Cornwall groeien zelfs palmbomen! Het South West Coast Path volgt de kustlijn om dit zuidwestelijke punt van Engeland. Verwonder je over hoge kliffen in verschillende tinten wit, oranje en grijs. Ruim zeventig procent van het wandelpad loopt door een nationaal park of een ‘Area of Outstanding Natural Beauty (AONB)', waarvan een deel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De dorpjes langs de route zijn gezellig, en de locals maken graag een praatje met je.

south-west-coast-path-engelandHet South West Coast path is de langste Lange Afstand Wandelroute in Engeland

2. Hadrian's Wall Path

Ik liep, onderweg naar Schotland, een paar etappes langs Hadrian's Wall. De Wall, in het Nederlands de Muur van Hadrianus genoemd, werd door de Romeinse keizer gebouwd tussen 117 en 138 na Chr.. De muur vormde de noordgrens van het Romeinse rijk, en moest indringers buiten houden. Op Hadrian's Wall Path krijg je een idee van hoe lang deze muur was, en wat een hels karwij het geweest moet zijn om hem aan te leggen. De route volgt de overblijfselen van de muur en leidt je over uitgestrekte vlaktes met geweldige vergezichten. In de bezoekerscentra onderweg leer je alles over de geschiedenis van het Romeinse rijk en de Romeinse muur. Hadrian's Wall Path en het South West Coast Path zijn uit dit overzicht de twee trektochtroutes die ook geschikt zijn voor beginners (dat ze niet technisch zijn, wil niet zeggen dat ze niet uitdagend zijn!). Wandel de route van oost naar west om de wind zoveel mogelijk in de rug te hebben.


3. Een Lange Afstand Wandelroute dwars door Engeland: coast to coast

Van de Ierse zee in het westen naar de Noordzee in het oosten loopt een onofficieel wandelpad dwars door Engeland. Onderweg passeer je drie van de mooiste nationaal parken van Engeland: het Lake District, de Yorkshire Dales en de North York Moors. Loop door glooiende, groene heuvels en door kleine dorpjes en maak onderweg vriendjes met de vele schapen die hier grazen. De route wordt meestal van oost naar west gelopen, zodat je de wind grotendeels in de rug hebt. Zorg dat je je route goed voorbereid. Omdat dit geen officiële en/of heel populaire Engelse lange afstand wandelroute is, vind je niet overal even makkelijk accommodatie. De route staat niet bekend als een makkelijke wandelroute, dus deze wandelroute is minder geschikt voor je eerste trektocht(en).

Tip: de beroemde dichter William Wordsworth liet zich inspireren door het landschap langs de route, dus lees ook zeker zijn werken vooraf of onderweg.

 • Start- en eindpunt: St Bees naar Robin Hood's Bay - Lake District, Yorkshire Dales & North York Moors
 • Lengte: 293 kilometer
 • Bewegwijzerd: nee, is geen officiële Engelse lange afstand wandelroute
 • Route-informatie: klik (route in Komoot)


4. Pennine Way

De Pennine Way is de oudste, en volgens velen ook de meest uitdagende, lange afstand wandelroute in Engeland. Gelijk een waarschuwing: deze route is niet geschikt voor je eerste trektocht. Wie vaker gewandeld (en gekampeerd) heeft, moet de Pennine Way zeker op de bucket list zetten. De route door wilde landschappen bestaat al sinds 1965. Het totale aantal hoogtemeters dat je op de route omhoog loopt zijn opgeteld meer dan de hoogtemeters van de Mount Everest, een flinke uitdaging dus. Wandel door drie nationale parken en door iddylische dorpjes. De meeste mensen lopen de route van zuid naar noord. In het noorden vind je het Hadrian's Wall Path, mocht je nog niet genoeg hebben van wandelen.

 • Start- en eindpunt: Edale naar Kirk Yetholm - noord-Engeland
 • Lengte: 431 kilometer
 • Bewegwijzerd: ja
 • Route-informatie: klik
 • Beste routegids: Cicerone gids Pennine Way


5. Cumbria Way

Het noordelijke en zuidelijke deel van de Cumbria way loopt door glooiende, groene velden waar vee graast. Hier kun je ontspannen lopen, terwijl je geniet van de vergezichten. Het middelste deel van de route, typisch Lake District landschap, is ruiger en moeilijker. Hier vind je grote verlatenheid en hoge bergen die gereflecteerd worden in het wateroppervlak van de meertjes. Dit deel van de route is niet geschikt voor mensen zonder (wandel)ervaring in de bergen. Sommige etappes zijn vrij zwaar en/of liggen dicht bij een afgrond, en vooral met een (grote) rugzak op voelt niet iedereen zich daar even veilig. Weet dus waar je aan begint ;)

Tip voor hondeneigenaren: het wordt afgeraden om in de zomer deze trektocht met je hond te maken, omdat er koeien met kalfjes op de zuidelijke en noordelijke etappes lopen.

 • Start- en eindpunt: Ulverston naar Carlisle - Lake District
 • Lengte: 117 kilometer
 • Bewegwijzerd: niet goed - zorg dat je met kaart en kompas kunt navigeren
 • Route-informatie: klik
 • Beste routegids: Cicerone gids Cumbria Way

Wildkamperen in Engeland?

Wildkamperen is in het grootste deel van Engeland illegaal. In Dartmoor National Park mag je onder bepaalde voorwaarden wel wildkamperen, maar recent werden er (tijdelijke) restricties ingesteld omdat mensen niet goed omgingen met de locatie. In het Brecon Beacons Nationaal park kun je bij een aantal lokale boeren 'wildkamperen', zie deze lijst. Vaak kun je, waar in Engeland je ook bent, een lokale landeigenaar altijd toestemming vragen om op zijn terrein te kamperen. Ik heb even op Google gezocht naar ervaringen met wildkamperen langs de bovengenoemde routes. Hoewel ik het niet aan wil moedigen (want illegaal, dus ik vind dat ik dat niet hoor te promoten), schijnt het goed mogelijk te zijn. Verwacht geen kant-en-klare, vlakke kampeerplekken langs de routes, maar een (redelijk) vlak en droog plekje is op de meeste plekken wel te vinden. Ik kan je aanraden om bij het plannen van je lange afstand wandelroute online research te doen naar de mogelijkheden voor wildkamperen.

Let op: laat de wildkampeerplek achter zoals je hem gevonden hebt - leave no tracewildkamperen-engeland

Ergens anders in Europa op wandelvakantie?

Wil je liever ergens anders dan in Engeland wandelen? Bekijk ook mijn blog over GR-routes en trektochtroutes in Schotland. Download mijn gratis stappenplan en paklijst voor je trektocht, en begin vast met trainen voor je wandelvakantiewandelvakantie-engeland

Reacties
Categorieën