Het South West Coast Path wandelen in Zuid-Engeland
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
02/05/2021
3 min

Het South West Coast Path wandelen in Zuid-Engeland

02/05/2021
3 min

Met het boek The Salt Path of Het Zoutpad, willen steeds meer mensen het South West Coast Path wandelen. En ik geef ze geen ongelijk. Tijdens mijn eerste solo reis op mijn 18e, liep ik enkele etappes van het pad. Sindsdien staat het hele South West Coast Path wandelen heel hoog op mijn bucketlist.

south-west-coast-path-engeland

Het South West Coast Path

Het South West Coast path is met een lengte van 1014 kilometer de langste officiële lange afstand wandelroute in Engeland. Hij begint in Somerset en neemt je mee door Devon en Cornwall naar Dorset. De route is in beide richtingen gemarkeerd. Wie de hele route loopt is wel een paar weken tot een paar maanden onderweg (afhankelijk van hoeveel je wilt lopen, kun je uitrekenen hoe lang je over deze wandelroute doet). De Cicerone gids houdt 45 dagen en 45 etappes aan. Ik liep op mijn 18e enkele etappes in Devon, en alleen dat al was geweldig! Er zijn goede busverbindingen tussen de dorpen en steden langs de route, zodat je ook een dag of een paar dagen kunt lopen, zonder dezelfde weg terug te hoeven nemen.

south-west-coast-path-mist

Praktische details:

  • Start- en eindpunt: Minehead naar Poole Harbour (of andersom)
  • Lengte: 1014 kilometer (630 miles)
  • Bewegwijzerd: ja, met het eikeltje-symbool en wegwijzers
  • Wildkamperen toegestaan: nee
  • Accommodatie langs de route: ja
  • Routegids: Walking the South West Coast Path (aanrader, want bevat ook tips voor
  • Routekaarten: deel 1, deel 2 en deel 3 (don’t worry als je geen kaart kan lezen, de route is goed gemarkeerd, dus dan volstaat ook de routegids)
south-west-coast-path-bloemen

Wandelen langs hoogtepunten op het South West Coast Path

Het South West Coast Path volgt met dalen en stijgen de kustlijn van zuidwest-Engeland. Technisch is de route niet heel moeilijk, maar een goede conditie helpt je wel om meer te genieten terwijl je continu heuvelop of heuvelaf loopt. De route wordt niet voor niets door organisaties als Lonely Planet en National Geographic vaak uitgeroepen tot één van de mooiste Europese wandelroutes. Ruim zeventig procent van het wandelpad loopt door een nationaal park of een ‘Area of Outstanding Natural Beauty (AONB)’, waarvan een deel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De kliffen en het hogergelegen landschap zijn niet alleen adembenemend mooi, maar geven ons ook een kijkje in de geschiedenis. De Jurassic Coast in Dorset bijvoorbeeld, bevat sporen van 185 miljoen jaar leden! Dan voelen die 45 dagen wandelen op het pad echt als een ieniemienie-momentje in de wereldgeschiedenis!

Onderweg wandel je onder andere door Exmoor Nationaal Park (met prachtig bloeiende heidevelden aan het eind van de zomer) en langs uitgestrekte stranden in het noorden van Devon en Cornwall. De zuidkust is ruiger en minder toeristisch. Geniet onderweg van pauzes in de schattige (vissers)dorpjes en maak een praatje met de zeer vriendelijke locals. Voor je eenzaam voelen hoef je als je alleen reist niet bang te zijn, mensen maken hier graag een praatje en je ontmoet ongetwijfeld fijne medewandelaars. Eigenlijk is geen etappe van de route saai of onaantrekkelijk.

south-west-coast-path-strand

De beste tijd om het South West Coast Path te wandelen

In het zuidwestelijke puntje van Engeland is het weer vaak aangenaam. Op sommige locaties in Cornwall groeien zelfs palmbomen. Het natte imago van Engeland hoef je hier dus niet echt te vrezen, al kan het ook daar natuurlijk flink regenen. Gelukkig maar, want dat zorgt voor de prachtig frisgroene landschappen. Neem goede regenkleding mee en je overleeft een buitje wel. De winters zijn er wel koud(er0) en nat(te), dus april tot oktober is de beste tijd om de route te lopen. In hartje zomer (juli en augustus) is het er soms wel erg druk met mede-toeristen, zeker nu de route internationaal extra aandacht heeft gekregen door het populaire boek Het Zoutpad.

south-west-coast-path-zuid-engeland

Meer weten over het wandelen van het South West Coast Path?

Op de officiële website van het South West Coast Path vind je uitgebreide informatie. Ik help je graag voorbereiden op je meerdaagse wandeling met mijn gratis E-book met stappenplan en paklijst. Begin op tijd met het trainen voor je trektocht en verdiep je vast in de uitrusting en lichtgewicht voeding die je onderweg nodig hebt.

Reacties
Categorieën