Lange Wandelroute in Denemarken
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
01/11/2021
3 min

De mooiste lange afstand wandelroutes in Denemarken

01/11/2021
3 min

Voor een meerdaagse wandelvakantie, denk je misschien niet direct aan Denemarken. Toch vind je zo relatief dicht bij huis een aantal prachtige trektochtroutes. Dit zijn de vijf mooiste lange afstand wandelroutes in Denemarken.

1. Camønoen

De Camønoen is één van de bekendste lange afstand wandelroutes in Denemarken. De 175 kilometer lange route loopt rond Møn, Nyord en Bogø. Begin je wandelroute in het Møns Museum. Hier kun je je route in detail plannen, accommodatie boeken en een gepersonaliseerde wandelkaart printen. Onderweg kom je onder andere langs de Møns Klint, witte kalksteenkliffen van honderd meter hoogte met onderaan de zee. De zee lijkt hier bijzonder blauw door de relatief lichte bodem. Je waant je hier bijna in een tropisch oord, afgezien van de temperaturen dan. Het landschap onderweg wisselt tussen deze bijzondere kliffen, bossen, stranden en vergezichten. De Camønoen is een onderdeel van de Sjællandsleden, een duizend kilometer lange route langs de kust van het eiland Sjælland.denemarken-lange-wandelroute In Denemarken kun je wekenlang langs de kust wandelen (Foto: Sven Huls via Pexels)

2. Hærvejen

Hærvejen, in het Engels ook wel Ox Road (‘ossenweg’) genoemd, is een 500 kilometer lange wandelroute van Jutland aan de Duitse grens naar noordelijker gelegen Hirtshals. Sommige delen van de route zijn al meer dan 4000 jaar oud en de route wordt al honderden jaren gebruikt als pelgrimsroute. Je kunt kiezen uit een westelijke of oostelijke route. Zo loop je langs de Noordzee of door het binnenland over een heuvelrug. Langs de route zijn hostels aanwezig in oude boerderijen, en je kunt gebruik maken van bagagetransport. Zo kies je zelf of je met een lichte of zwaardere rugzak over heide en door bossen, duinen en landerijen loopt.


3. Øhavsstien

De 220 kilometer lange Øhavsstien in het zuiden van Funen is één van de langste lange afstand wandelroutes in Denemarken. Hij voert je door oude landerijen, velden vol klaprozen en grote boerderijen. Onderweg snuif je continu de zeelucht op, omdat je dicht bij de kust loopt. Vergeet je verrekijker niet mee te nemen, want op de vele kleine eilandjes leven vele vogels. De route is opgedeeld in zeven etappes, waarover je alles kunt lezen op de website van Zuid-Funen.

Let op: eind juni loopt het wandelevenement Fjällräven Classic Denmark deels over de route, waardoor het er een stuk drukker is dan normaal. wandelen-denemarkenFoto: Rachel Claire via Pexels

4. Kyst til Kyst Stien

De 130 kilometer lange Kyst til Kyst Stien loopt van kust naar kust over Jutland. De route loopt tussen de Waddenzee en de Noordzee door wat misschien wel de mooiste natuurgebieden van Denemarken zijn. Wandel door valleien en bossen en over heuvels en heidevelden. Bezoek vuurtorens, bezoekerscentra, oude kerken en Duitse bunkers. Onderweg vind je basic kampeerplekken met stromend water en toiletten.


5. Bornholm Rundt

De Bornholm Rundt is een 120 kilometer lange rondwandeling langs de kustlijn van Bornholm, een Deens eiland in de Oostzee. Dit eiland is één van de zonnigste plekken in Denemarken, en wordt ook wel ‘rotseiland’ genoemd vanwege de rotsige ondergrond. Je vindt hier dramatische kliffen, oude bossen en pittoreske vissersdorpjes in vrolijke kleuren. Net als in de rest van Denemarken, vind je hier vele aanwijzingen van vroegere bewoning.kust-denemarken

Een lange afstand wandelroute in Denemarken lopen

Een goede voorbereiding op je lange afstand wandelroute is het halve werk. Download gratis mijn paklijst voor je wandelvakantie voor een meerdaagse wandelvakantie. Lees je voor vertrek in in de regels voor (wild)kamperen in Denemarken en zorg dat je goed traint voordat je aan je trektocht-avontuur begint.


Dit blogbericht is voorzien van stockfoto's omdat ik door een fout in mijn harde schijf tijdelijk niet bij mijn eigen foto's van Denemarken kan.

Reacties
Categorieën