Lange Afstand Wandelroutes in Zweden
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
03/20/2021
3 min

De mooiste lange afstand wandelroutes in Zweden

03/20/2021
3 min

Zo'n drie jaar geleden ging ik wandelen, wildkamperen en avonturen beleven op een onbewoond Zweeds eiland. Dat smaakte naar meer en lange afstand wandelroutes in Zweden kwamen hoog op mijn verlanglijstje te staan. Inmiddels is dat verlanglijstje behoorlijk specifiek, en wil ik onderstaande routes in de komende jaren gaan lopen.

1. De bekendste lange afstand wandelroute in Zweden: de Kungsleden

Twee van vrienden hebben de bekendste lange afstand wandelroute in Zweden gelopen. Bij het zien van hun foto's en video's, wilde ik het liefst direct de trein naar het hoge noorden nemen. De Kungsleden is een 440 kilometer lange wandelroute tussen Abisko en Hemavan in Zweeds Lapland. Het 'Koningspad' loopt door de uitgestrekte natuur van vier Nationaal Parken: Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek en Pieljekaise. Het 110 kilometer lange stuk tussen Nikkaluokta en Abisko is het populairst en daar vindt elk jaar het Fjällräven Classic wandelevenement plaats. Op de Kungsleden kun je je echt helemaal alleen op de wereld voelen. Wandel over uitgestrekte vlaktes, observeer groepen rendieren langs je route en geniet van de lange dagen.


2. De Skåneleden

De 1300 kilometer lange Skåneleden loop je niet even in een paar weken. Wie op zoek is naar een grote uitdaging, kan de hele route lopen. Wie minder tijd heeft, kan kiezen voor één of meer van de 113 etappes. De route door het Zuid-Zweedse Skåne bestaat uit zes routedelen door heel divers landschap. Het ene moment kijk je uit over de zee vanaf het strand, later loop je door berkenbossen en weer later geniet je van een welverdiende pauze in een pittoresk vissersdorpje.

  • Start- en eindpunt: divers, want zes verschillende delen (allemaal in Skåne, Zuid-Zweden)
  • Lengte: 1300 km
  • Praktische tips: de officiële website

lange-wandelroute-zweden

3. Een lange afstand wandelroute langs de kust van Zweden: Höga Kustenleden

De Höga Kustenleden of 'High Coast Trail' loopt 129 kilometer langs de Zweedse oostkust. De heuvels hier zijn niet hoog, maar hebben door hun noordelijke ligging op de grens met Lapland toch een alpien karakter. Slinger door dichte naaldbossen, langs de oevers van meren en geniet van de uitzichten vanaf afgelegen stranden. Je zult er tijdens je wandeling weinig van merken, maar het land stijgt in dit deel van Zweden met bijna een meter per honderd jaar. Deze unieke eigenschap heeft het gebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst gezet.

  • Start- en eindpunt: Kramfors naar Örnsköldsvik (halverwege de Zweedse oostkust)
  • Lengte: 129 km
  • Praktische tips: deze website

wandelvakantie-zweden


4. Over het Pelgrimspad St Olavsleden

De St. Olavsleden is een bekende pelgrimsroute in Zweden en de noordelijkst gelegen pelgrimsroute ter wereld. De bijna 600 kilometer lange wandelroute combineert natuur, cultuur en geschiedenis. Wandel door uitgestrekte bossen, beklim bergen en koel je voeten in meren. Op de route treed je in de voetsporen van de Vikingkoning Olav Haraldsson, die in 1030 (!) na ballingschap aan de Zweedse oostkust aan wal kwam. Hij overleed datzelfde jaar in Stiklestad, dat langs de route ligt, en werd begraven in Trondheim. Haal voor vertrek aan de Zweedse oostkust of de Noorse westkust een pelgrimspaspoort en verzamel stempels bij stempelposten langs de route. Tip: deze route is goed gemarkeerd en niet te technisch uitdagend, en daardoor een geschikte trektochtroute voor beginners.

  • Start- en eindpunt: Selånger (Baltische kust in Sweden naar Trondheim (Noorwegen)
  • Lengte: 580 km
  • Praktische tips: officiële website

wandelroutes-zweden

Wil je ook een lange afstand wandelroute lopen in Zweden?

Een Lange Afstand Wandelroute in Zweden moet je eens gedaan hebben! Wil je weten hoe je je op zo'n tocht voorbereid? Download mijn gratis stappenplan voor je trektocht.

Begin op tijd met het kopen of huren van je outdoor spullen, zoals een lichtgewicht slaapzak en slaapmatje. Lees je vooraf in over de regels voor wildkamperen in Zweden. Wil je liever dichterbij huis wandelen? Kijk ook eens naar lange afstand wandelroutes in Denemarken of andere GR-routes in Europa.

Als bonus nog even video over de St. Olavsleden:

Reacties
Categorieën