Wandelvakantie voor beginners
Wandelen
Paulien
Wandelen
05/13/2024
5 min

7 Wandelvakanties voor beginners

05/13/2024
5 min

Een weekend, een week of een paar weken elke dag wandelen. Ik vind weinig ontspannender dan dag na dag te voet door de natuur trekken. Al wandelend kom je op plekken waar je met de auto niet komt, en waar het dus ook minder druk is met toeristen. Zo'n eerste wandelvakantie kan best spannend voelen. Want: welke locaties zijn mooi én beginnervriendelijk? Welke routes zijn geschikt? En hoe plan je dat alles? Ik help je op weg met 7 wandelvakanties voor beginners.

wandelvakantie-geschikt-voor-beginners

Wandelvakantie voor beginners

Wat maakt een wandelvakantie geschikt voor beginners? In mijn ogen betekent dat: niet-technische wandelpaden, niet te lange afstanden en niet te grote hoogteverschillen. Zo blijft er genoeg tijd en energie over om van het landschap te genieten. Dat mooie uitzicht is natuurlijk ook een vereiste voor een fijne eerste wandelvakantie.

Je kan je eerste wandelvakantie op twee manieren inrichten. Je kan één hotel, B&B of guesthouse als uitvalsbasis nemen en van daaruit elke dag een andere wandeling maken. Je kan ook elke nacht in een andere accommodatie slapen en van plek naar plek wandelen. Ik deel hieronder voor beide vormen vier voorbeeldroutes.

wandelvakantie-beginners

Wandelvakanties vanuit één accommodatie

1. Wandelen langs de Lot in Frankrijk

Tijdens deze wandelvakantie in de Lot, een regio in het zuidwesten van Frankrijk, verblijf je elke avond in een gerenoveerde oude boerderij. Ik heb veel wandelingen en roadtrips gemaakt in deze regio en kan je vertellen dat er mooie wandelingen op de planning staan. Wandel langs de rivier van Bouziers naar Saint-Cirq-Lapopie, een middeleeuws dorpje op de rotsen. Breng tijdens een andere wandeling een bezoek aan de Pech Merle, een enorme grot waarin duizenden jaren oude rotsrekeningen gevonden zijn. Weer een andere dag wandel je over een droog plateau met geharde schapen en eeuwenoude stapelstenen boerenschuurtjes.

2. Wandelvakantie in de Vulkaaneifel

Voor een korte en niet heel inspannende wandelvakantie dichtbij huis reis je naar de Vulkaaneifel in Duitsland. Logeer vier nachten in een comfortabel hotel en maak van daaruit gevarieerde wandelingen. De regio heeft een intrigerend geologisch verlegen, zoals je zal ontdekken bij de koudwatergeiser stratovulkaan en kratermeren. Je kan kiezen uit korte en langere wandelingen, zodat je ook tijd hebt om oude dorpen en burchten te bezoeken en op een terras van de zon te genieten.

3. Julische Alpen in Slovenië

Wel naar de Alpen, maar niet naar de bekende plekken in Zwitserland of Oostenrijk? Reis naar de Julische Alpen in Slovenië. Op deze relatief uitdagende maar wel voor beginners geschikte wandelvakantie wandel je stukjes van de langeafstandwandelroute Juliana Trail. Je overnacht elke avond in hetzelfde appartement in een typisch Sloveens dorp en maakt van daaruit wandelingen door groene dalen, langs stroomversnellingen in kloven en langs het fotogenieke Meer van Bohinj.


Lopen van plek naar plek: 4 routes

Voor een eerste meerdaagse wandeltocht waarbij je elke dag in een andere accommodatie slaapt, is het verstandig voor een niet te inspannende en technische route te kiezen. Ik tip hieronder vier routes die heel geschikt zijn. Omdat het plannen van accommodatie voor zo'n tocht aardig wat werk is, heb ik gekozen voor routes die je ook kant-en-klaar kan boeken. De reisorganisatie zoekt en boekt alle accommodaties dan voor je. In de meeste gevallen is bagagetransport ook mogelijk, zodat je met een lekker lichte rugzak kan wandelen.

4. Het Krijtlandpad in Nederland

Het Krijtlandpad, een circulaire wandelroute ten oosten van Maastricht, is een van mijn favoriete wandelroutes in Nederland. Hij is goed gemarkeerd, loopt door gevarieerd landschap en komt langs genoeg dorpjes met leuke horeca en accommodaties. Wandel over heuvels tussen weilanden, door bossen en langs vakwerkhuizen.

wandelvakantie-beginners-Krijtlandpad

5. Berghuttentocht in de Mercantour

Altijd al eens van berghut naar berghut willen wandelen tijdens een huttentocht? Maak een huttentocht door één van mijn favoriete delen van de Alpen: de Mercantour in Frankrijk. Voor ongeveer de helft van de dagen ligt de totale wandeltijd onder de drie uur. Zo heb je genoeg tijd voor pauzes en van het uitzicht genieten. De andere dagen wandel je zo'n vijf uur. Wandel over bloemenrijke bergweiden tussen rotsige toppen, langs bergmeren en naar de meest fotogeniek gelegen berghutten waar je dan ook nog eens mag blijven slapen!

wandelen-mercantour-entraunes

6. De Beara Way in Ierland

Ik liep al kleine stukjes van de Beara Way, op het Zuid-Ierse schiereiland Beara. De uitzichten zijn fantastisch, misschien nog wel mooier dan die op de veel bekendere en dus drukkere Kerry Way. De route is lang, maar de dagafstanden hoeven niet lang te zijn en de paden zijn goed begaanbaar. Golven die tegen kliffen klotsen, kleurrijke dorpjes en weilanden vol schapen. En natuurlijk gezellige pubs met live muziek!

  • Regio: Beara, kustregio in Zuid-Ierland
  • Afstand: 206 km
  • Aantal dagen: 10
  • Kant-en-klaar pakket met overnachtingen en bagagevervoer


7. Rob Roy Way in Schotland

Glens, lochs en munro's: de Rob Roy Way voert je door typisch Schotland landschap. Hoewel het pad heel makkelijk begaanbaar en grotendeels verhard is, zijn de uitzichten wild. In de dorpjes liggen leuke restaurants en terrassen en in Callander ligt de beste bakkerij van Schotland. Ik heb bijna alle officiële meerdaagse wandelroutes in Schotland gewandeld en dit is één van mijn favorieten. De Rob Roy Way is een rustiger alternatief voor de tegenwoordig wel heel drukke West Highland Way.

  • Regio: Centraal Schotland
  • Afstand:
  • Aantal dagen: 7-8
  • Kant-en-klaarpakket voor 7-daagse of 10-daagse, inclusief overnachtingen en bagagevervoer
  • Kan ook met tent? Ja, mits wildkamperen

wandelvakantie-beginners-rob-roy-way

Hulp bij de voorbereiding

Ik weet nog goed hoe overweldigend ik het vond om mijn eerste meerdaagse wandeltocht te plannen. En hoe spannend ik het vond dat ik niet goed wist wat te verwachten. Daarom schreef ik na duizenden kilometers meerdaagse tochten maken een heel praktisch e-book: mijn Handboek voor meerdaagse wandeltochten. Een klein deel van het boek staat in mijn gratis e-book Trektocht Stappenplan, waarin ik uitleg welke stappen je niet mag overslaan in de voorbereiding. Er zitten ook gratis paklijsten in dit gidsje!

tips-trektocht-route-schotland

Meer ideeën voor een beginnervriendelijke wandelvakantie

Je hebt geluk: je hebt de website gevonden van een fulltime wandelaar die zich vooral focust op wandelvakanties die ook voor beginners aantrekkelijk zijn. Ik heb verlammende hoogtevrees, dus alle routes die ik loop zijn hoogtevreesvriendelijk. Over vrijwel alle meerdaagse wandelroutes die ik loop, schrijf ik een praktisch verhaal op mijn website. Op mijn inspiratiepagina Meerdaagse Wandelroutes staan vele routes die ook heel geschikt zijn voor je eerste wandelvakantie (tenzij anders vermeld natuurlijk).

Reacties
Categorieën