Wandelen in Nendaz
Zwitserland
Paulien
Zwitserland
10/23/2023
4 min

Wandelen in Nendaz, Zwitserland

10/23/2023
4 min

Bijna duizend jaar oude lariksen, een azuurblauw stuwmeer omgeven door ruige bergen en kabbelende irrigatiekanalen. In Nendaz, een wintersportoord in het grootste wintersportgebied van Zwitserland, vind je het allemaal. Wanneer er niet gewintersport wordt, kun je er prachtig wandelen. In de lente zijn de weiden gevuld met kleurrijke bloemen, in de zomer geniet je er van zonnige picknicks en in de herfst kleurt het landschap rood, oranje en geel. Ik reisde al meerdere keren naar deze prachtige regio in het kanton Wallis en ik wil er steeds weer opnieuw naartoe. Dit zijn mijn beste routetips voor wandelen in Nendaz.

Wandelen naar het stuwmeer boven Nendaz

Parkeer je auto in het gehucht Siviez en volg de gele markeringen naar de Cleusondam. Een mooi, inspannend wandelpad leidt door het naaldbos naar de 87 meter hoge en 420 meter lange muur die zo’n 20 miljoen kubieke meter water tegenhoudt. Niet te lang over nadenken als je er onderdoor loopt ;)  Naast de dam staat een fotogeniek wit kerkje, met een fijn veld voor een zonnige picknick. Maak een wandeling rond het meer om het water in vele kleuren blauw te zien. De ruige bergen rond het meer maken het plaatje helemaal af. Afdalen kan via de weg, zoals in onderstaande Komootroute, of via hetzelfde (autovrije) pad dat je ook omhoog nam.

wandelen-in-nendaz-stuwmeer


Wandelen naar de top van Dent de Nendaz

Zin om naast een topkruis over spectaculaire bergtoppen uit te kijken? Neem de kabelbaan naar Tracouet. Wandel vanaf het kabelbaanstation direct omhoog naar de top, of maak eerst een panoramisch ommetje over de Sentier Panoramique (zoals in onderstaande Komootroute). Het slingerende pad omhoog is steil, maar hoogtevreesvriendelijk. De 2.462 meter hoge top is niet heel mooi te noemen, maar het uitzicht op onder meer de Mont Blanc en de Jungfrau is dat wel.

wandelen-dent-de-nendaz

Vanaf de top neem je dezelfde route weer naar beneden, of wandel je verder over de smalle bergrug. Deze route is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees of mensen die niet heel stabiel staan op oneffen paden. Volg het uitdagende pad naar de Col aan de andere kant, vanaf waar je steil afdaalt door lariksbos. Wandel langs het Tracouet-meer terug naar de kabelbaan.


Wandelen over de Balavaux weiden

De Balavaux weiden liggen nabij het Tracouet kabelbaanstation. Je kunt vanaf daar een heen-en-weer wandeling maken, of teruglopen naar Haute-Nendaz. Het mooiste deel van de wandeling begint bij de Balavaux berghut, waar je heel smakelijk kunt pauzeren. Wandel daarna de Balavaux weide op, waar honderden lariksen met een leeftijd tot 1000 jaar oud staan. Flinke jongens dus! De breedste heeft een omtrek van bijna 12 meter. Lariksen kleuren in de herfst oranjegeel, dus dan zijn deze weides al helemaal fotogeniek.

nendaz-wandelen-balavaux

Naar de ‘Japanse tuin’

Hoog boven het gehucht Siviez ligt de ‘Japanese Garden’, die niet Japans en ook geen tuin is. Toch snap ik wel waarom deze naam gekozen is: dit stukje natuurlijk landschap zou zo door een tuinarchitect aangelegd kunnen zijn. Rotstuintjes op hoge rotsen en een kleurenspel van bosbessen- en jeneverstruiken omgeven door een halve kom van ruige rotshellingen. Een ijsblauw riviertje kronkelt als een lange, dunne slang door het grassige dal. Je kunt de tuin met de kabelbaan van Siviez naar Tortin nemen (check even wanneer die gaat!), maar nog leuker is het om vanaf Siviez door open landschap en kleurrijke bosjes naar de tuin te lopen.

wandelen-nendaz-japanse-tuin

Naar het Lac du Grand Désert

De wandeling naar Lac du Grand Désert is de zwaarste in dit rijtje. Je bereikt het hooggelegen bergmeer vanaf de Cleuson-dam. Je bereikt de dam lopend via bovengenoemde route. In het zomerseizoen kun je je wandeling ook beginnen bij het Combatseline-kabelbaanstation. Je volgt dan een deel van de Bisse de Chervé en je kijkt dan van boven op het stuwmeer.

wandelen-nendaz-grand-desert

Vanaf het stuwmeer is het ongeveer een uur lopen naar berghut St-Laurent. Wandel naar het kruis nabij de berghut voor goed uitzicht op het stuwmeer. Volg vervolgens het hoogtevreesvriendelijke bergwandelpad naar het Lac du Grand Désert op 2.600 meter hoogte. Het landschap wordt steeds rotsiger en ruiger en je ziet sporen van de gletsjer die vroeger veel groter was dan nu. Na een pauze aan het meer daal je weer af naar het stuwmeer Cleuson.

Wandelen langs bisses in Nendaz

In de omgeving van Nendaz liggen acht bisses, oude irrigatiekanalen die smeltwater van de gletsjers naar de landbouwgrond op de flanken van de heuvels voer(d)en. De oudste bisse werd in 1453 aangelegd, de rest in de eeuwen daarna. Wandelen langs de bisses van Nendaz is heerlijk ontspannen, omdat je hier geen steile hellingen hoeft te verwachten. Ideaal ook voor een minder zonnige dag waarop wandelingen op grotere hoogtes niet handig zijn.

nendaz-wandelroutes

Een lange afstand wandelen in Nendaz

Ik liep bovengenoemde wandelroutes in de herfst van 2023. Een jaar eerder, in de zomer van 2022, werd ik al verliefd op de landschappen van Nendaz. Toen liep ik de Nendaz Trekking, een vierdaagse huttentocht door de mooiste landschappen van de regio. Zo wandel je langs de oevers van de Cleuson Dam, langs diverse bisses en over smalle bergpaadjes met uitzicht op bergtoppen. Er is ook een driedaagse variant van de kant-en-klaar te boeken tocht beschikbaar.

wandelen-in-nendaz-routes

Meer leuks te doen in Nendaz

Ik vind de omgeving van Nendaz het mooist als het landschap geel, oranje en rood kleurt. Tussen het zomer- en winterseizoen is het er bovendien heerlijk rustig. Ook in het najaar op pad? Lees mijn tips voor de herfstvakantie in Nendaz. In de zomermaanden neem je voor uitzicht op besneeuwde bergen de kabelbaan naar de top van de Mont Fort.

Reacties
Categorieën