De natuur als kompas: een fijn handboek
09 augustus 2021 
4 min. leestijd

De natuur als kompas: een fijn handboek

Wat is er nou leuker dan de natuur als één grote puzzel zien? Ik heb erg veel geleerd uit het boek De natuur als kompas van Tristan Gooley.

Zoals de titel doet vermoeden, leert het boek De natuur als kompas je hoe je kunt navigeren aan de hand van wat je in de natuur ziet. Tristan Gooley noemt zichzelf dan ook niet voor niets The natural navigator. Tristan schrijft vol enthousiasme in begrijpelijke taal over de hints die de natuur geeft.

tristan-gooley-natuurlijke-navigatie

Welke kant kijk ik op?

Dat is de vraag waar De natuur als kompas om draait. Hoe weet je zonder kompas, telefoon of GPS-apparaat welke windrichting je op kijkt? In dit praktische boek leer je de natuur als wegwijzer te gebruiken. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je de maan en sterren gebruikt om het noorden te vinden, waarom bomen in een bepaalde vorm/richting groeien en hoe je door mensen gemaakte dingen als hints kunt gebruiken.

natuur-als-kompas-tristan-gooley

Een goede oefening om in het moment aanwezig te zijn

Betrap jij jezelf er ook regelmatig op dat je tijdens het wandelen in gedachten verzonken bent? Misschien denk je na over wat je anders had kunnen doen in een bepaalde situatie, ga je je to-do-lijst even bij langs of ben je aan het fantaseren over wat zou kunnen zijn. Het gebeurt mij, ook een jaar nadat ik dit boek voor het eerst (in het Engels) las, nog regelmatig. Wat mij helpt om meer in het moment en minder in andere werelden te zijn, zijn de oefeningen uit dit boek. Ik ben op een andere, bewustere manier naar het landschap om mij heen gaan kijken.

–> na het lezen op pad gaan met de kennis die je net van Tristan geleerd hebt, is een perfect voorbeeld van een microavontuur.

natuur-als-kompas

—> je kunt het boek bestellen via Bol.com of via de website van KNNV Uitgeverij.

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft nomadisch als wandelaar, huisoppas en ondernemer. In 2019 zei ze haar baan op om Outdoor Inspiratie op te richten. Ze zet zich sindsdien fulltime in om outdooravonturen toegankelijk te maken voor iedereen. Ze schreef een e-book over trektochten maken en geeft masterclasses en cursussen over wandelen, huisoppassen, (solo)reizen en (outdoor)ondernemen.
Philia
Door

Philia

op 30 Aug 2021

Ik heb al een hele verzameling boeken over buiten avonturen maar deze kende ik nog niet. Aandachtig in de natuur zijn en daardoor de natuur kunnen lezen. 👍 Het boek wat ik heel vaak open sla is Shinrin-Yoku, De kunst en wetenschap van het bosbaden. Hoe bomen je kunnen helpen gezond en gelukkig te worden van dr. Qing Li.

Paulien
Door

Paulien

op 01 Sep 2021

Whoehoee jaaa bosbaden!

Marloes
Door

Marloes

op 30 Aug 2021

Wat lijkt mij dit een tof boek! Ik heb net een paar weken terug een kaart en kompas cursus gevolgd. Dit zorgt al voor een mooie afleiding tijdens het wandelen maar nog te vaak gaan mijn gedachten alle kanten (lees vooral werk) op. Hierin heb ik echt of stappen te maken. Binnenkort ga ik alleen 3 weken op reis, vet veel zin in en een goed boek kan ik dan nog wel gebruiken

Paulien
Door

Paulien

op 01 Sep 2021

Wat een mooi plan! Wat ga je die drie weken in je eentje doen?

Naomi
Door

Naomi

op 30 Aug 2021

Mijn favoriete boek is momenteel fulltime avonturier. Zo gaaf om de reis van Tamar te lezen en dat ze gewoon gegaan is. Een vriendin heeft het boek aan mij gegeven, omdat ze mij dat avontuur ook zo gunde. Hopelijk weet ik daar straks een baan in te vinden die daar helemaal bij past.

Paulien
Door

Paulien

op 01 Sep 2021

Jaaa dat boek is écht geweldig he! Ben benieuwd hoe het allemaal gaat lopen straks, hou me op de hoogte! :)

Merel
Door

Merel

op 26 Aug 2021

Mijn favoriete outdoor boek is niet per se een outdoor boek en meer een soort heel vrij en avontuurlijk sprookje. Het heet 'The house without windows' en is geschreven door Barbara Newhall Follett toen ze 12 was! Het is een magisch verhaal over ontsnappen aan de wereld en verwachtingen en helemaal opgaan in de natuur en dan bekeken vanuit de meest prachtige kinderlijke fantasie. Zeker een aanrader! 🌿✨Ik zou dit zelf zo graag ook willen ervaren en door kennis over de sterren en de planten alles te weten over waar je bent en wat je nodig hebt! Dit boek zou daar perfect bij helpen :)

Paulien
Door

Paulien

op 27 Aug 2021

Oeh dankjewel voor de boekentip, die klinkt ook erg fijn!

Femke
Door

Femke

op 26 Aug 2021

Oh, hij is er in het Nederlands. Ik heb dit boek in het Engels en probeer er een Nederlandse samenvatting van te maken, zodat het beter blijft hangen in mijn hoofd. Maar gewoon Nederlands lezen werkt vast net zo goed. Haha. Mijn favoriete outdoor gerelateerde boek (tot nu toe) is De Magie van Vogels. Want vogels zijn leuk. Maar het leert je ook hoe je iets over het natuurgebied kan zeggen aan de hand van de vogels die je ziet. En hoeveel en specifiek welke bomen van welke leeftijd een specht nodig heeft in zijn bos, anders komt ie niet eens opdagen. Heel leuk geschreven, alsof je aan de koffie zit met de schrijfster te kletsen over vogels. Maar tegelijkertijd ook heel leerzaam.

Paulien
Door

Paulien

op 27 Aug 2021

Jaa ik kwam daar ook pas recent achter, maar dit boek is er inderdaad in het Nederlands, wel zo makkelijk :) En dankjewel voor je boekentip!

Zarah
Door

Zarah

op 26 Aug 2021

Wat een fijne blog, dit is precies het boek waar ik naar opzoek was maar nog niet van wist dat het bestond. Mijn favoriete outdoor boek is nu: Het Zoutpad van Raynor Winn, wat een ontroerend boek. Nu ik meer alleen wandel en kampeer is bovenstaand boek een ware aanvulling op mijn avunturen: zo leer ik de natuur nog beter kennen :)

Paulien
Door

Paulien

op 27 Aug 2021

Oeh ja die is ook zo fijn!

Reactie plaatsen