De natuur als kompas: een fijn handboek
Lees- en kijktips
Paulien
Lees- en kijktips
08/09/2021
1 min

De natuur als kompas: een fijn handboek

08/09/2021
1 min

Wat is er nou leuker dan de natuur als één grote puzzel zien? Ik heb erg veel geleerd uit het boek De natuur als kompas van Tristan Gooley.

De natuur als kompas

Zoals de titel doet vermoeden, leert het boek De natuur als kompas je hoe je kunt navigeren aan de hand van wat je in de natuur ziet. Tristan Gooley noemt zichzelf dan ook niet voor niets The natural navigator. Tristan schrijft vol enthousiasme in begrijpelijke taal over de hints die de natuur geeft.

tristan-gooley-natuurlijke-navigatie

 

Welke kant kijk ik op?

Dat is de vraag waar De natuur als kompas om draait. Hoe weet je zonder kompas, telefoon of GPS-apparaat welke windrichting je op kijkt? In dit praktische boek leer je de natuur als wegwijzer te gebruiken. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je de maan en sterren gebruikt om het noorden te vinden, waarom bomen in een bepaalde vorm/richting groeien en hoe je door mensen gemaakte dingen als hints kunt gebruiken.

natuur-als-kompas-tristan-gooley

Een goede oefening om in het moment aanwezig te zijn

Betrap jij jezelf er ook regelmatig op dat je tijdens het wandelen in gedachten verzonken bent? Misschien denk je na over wat je anders had kunnen doen in een bepaalde situatie, ga je je to-do-lijst even bij langs of ben je aan het fantaseren over wat zou kunnen zijn. Het gebeurt mij, ook een jaar nadat ik dit boek voor het eerst (in het Engels) las, nog regelmatig. Wat mij helpt om meer in het moment en minder in andere werelden te zijn, zijn de oefeningen uit dit boek. Ik ben op een andere, bewustere manier naar het landschap om mij heen gaan kijken.

–> na het lezen op pad gaan met de kennis die je net van Tristan geleerd hebt, is een perfect voorbeeld van een microavontuur.

natuur-als-kompas

—> je kunt het boek bestellen via Bol.com of via de website van KNNV Uitgeverij.

Reacties
Categorieën