Veilig alleen op reis: hier moet je om denken
10 november 2020 
7 min. leestijd

Veilig alleen op reis: hier moet je om denken

Alleen op reis gaan heeft vele voordelen, maar ook zeker nadelen. Eén van die nadelen is dat je als solo reiziger kwetsbaarder bent dan in een groepje. Breek ik een arm of been of val ik van een berg, dan kan mijn medereiziger me helpen en iemand bellen. Verdwaal ik? Dan is er iemand die met mij mee kan denken. Gelukkig zijn er genoeg dingen doen die de veiligheid verhogen. Veilig alleen op reis gaan doe je met deze zeven tips:

Laat je familie en/of vrienden weten hoe jouw reisplan eruit ziet:

  • hoe laat vertrek je?
  • waar vertrek je?
  • welke route ga je nemen en met welk vervoersmiddel (en wie) reis je?
  • wat is je eindbestemming?
  • hoe laat verwacht je op je eindbestemming aan te komen?
  • wanneer moeten ze de reddingsdiensten bellen? (als je hoeveel vertraging hebt?) - let op: in sommige gebieden heb je geen telefoonverbinding, dus zoek dat van tevoren uit en/of plan wat extra tijd in voordat de nooddiensten geallarmeerd worden.

Geef wijzigingen in je plannen altijd door. Ik laat Whatsapp vaak gedurende 8 uur mijn telefoon-locatie volgen in een chat met vrienden. Omdat die service stopt als je geen GPS-bereik hebt, is het handig om ook al het bovenstaande door te geven! Tip: met Komoot kun je je live locatie en reisgegevens tijdens het wandelen of fietsen delen met het thuisfront.route-doorgeven-veilig-alleen-op-reis

Tip 2: vertel je dagplan aan de receptie van je ho(s)tel

Als ik vanuit een ho(s)tel de wildernis in ga, schrijf ik altijd een briefje voor de receptie. Ik noteer mijn naam, telefoonnummer, geplande route en hoe laat ik verwacht weer terug te zijn. Ik vraag ze om contact met me op te nemen als ik om die tijd nog niet terug ben. Als ik niet opneem, mogen ze na bijvoorbeeld een uur (afhankelijk van waar je bent en hoe lang je route is) de hulpdiensten bellen. Wijzig ik mijn plan gedurende de dag, dan bel ik even naar het hostel om dat door te geven. Bij terugkomst geef ik de receptie een seintje dat het briefje weg kan. Zo weet ik tijdens mijn wandelingen dat er in ieder geval alarm geslagen wordt als mij iets overkomt en ik zelf geen hulp kan bellen.


Hoe veilig het is om alleen te reizen, verschilt per land(deel).  Zo kreeg ik eens een lift naar Marseille. Toen ik mijn bestemming deelde met de bestuurder, toevallig een lokale politieagent, kreeg ik als advies op een veiligere plek uit te stappen en die buurt waar ik heen wilde te vermijden i.v.m. criminaliteit. Ik vraag sindsdien altijd aan locals naar de veiligheid van de locatie waar ik heen wil en de wandelroute die ik wil lopen.

Tip 4: luister naar je intuïtie

Voelt een plek of persoon niet goed, luister dan naar dat onderbuikgevoel en vertrek. Ook als je niet direct snapt wat dat gevoel veroorzaakt en je door weg te gaan je planning overhoop gooit. Zo verbleef ik eens bij mensen in huis die veel dronken en schreeuwden, en ondanks dat ik geen idee had waar ik anders heen moest, besloot ik te vertrekken. Er zijn altijd mogelijkheden, ook als je ze even niet ziet. Ik vroeg via Couchsurfing hulp aan mensen die in de buurt woonden, waarna ik veilig kon bijkomen in hun huis.powerbank-op-reis

Tip 5: kom je toch in een onveilige situatie terecht; bel iemand

Kom je dan toevallig toch op een plek die onveilig voelt? Bel een vriend(in) en vertel hem/haar alle details van de situatie waar je je in bevindt. Dat op zich is vaak al rustgevend, en het is bovendien ook veiliger als je wél iets overkomt. Loop tijdens het bellen naar een veiligere locatie, zoals een restaurant of andere locatie met veel mensen.

Zorg dat je altijd iemand kunt bellen als dat nodig is. Bewaar belangrijke telefoonnummers in je telefoon en eventueel in een notitieboekje. Aan een telefoon zonder batterij heb je weinig, dus zorg dat je je telefoon onderweg op kunt laden. Neem een oplaadkabel en powerbank mee.

Op veel plekken in het buitenland is het telefoonbereik (nog) niet zo goed. Met een GPS met noodknop kun je via een satellietverbinding altijd contact leggen met de lokale reddingsdiensten.gps-met-noodknop

Bovenstaande klinkt misschien alsof alleen reizen heel gevaarlijk is. Dit vind ik absoluut niet, en zeker niet binnen Europa. Ik deel deze tips met je omdat ik vind dat je beter goed voorbereid kunt zijn als je alleen op pad gaat. Ik heb me tijdens mijn solo reizen slechts enkele keren onveilig gevoeld, en door te handelen volgens bovenstaande tips, heeft dat nooit écht gevaarlijk gevoeld. Laat je dus zeker niet ontmoedigen!

PS. Ga je solo op pad met de auto? Lees voor vertrek mijn tips voor alleen een eind autorijden

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft nomadisch als wandelaar, huisoppas en ondernemer. In 2019 zei ze haar baan op om Outdoor Inspiratie op te richten. Ze zet zich sindsdien fulltime in om outdooravonturen toegankelijk te maken voor iedereen. Ze schreef een e-book over trektochten maken en geeft masterclasses en cursussen over wandelen, huisoppassen, (solo)reizen en (outdoor)ondernemen.
Nanette
Door

Nanette

op 13 Jan 2022

Hi Paulien, heerlijke en mooie site heb je! Enkel ven ik opzoek naar een artikel die je hebt geschreven over alleen met de auto reizen, waar je ook tips hebt.( Zie onderaan mvan deze tekst, en daaronder staat: " PS. Ga je solo op pad met de auto? Lees voor vertrek mijn tips voor alleen een eind autorijden. " . Maar ik kan het niet vinden. Misschien even een link van maken? ^^ Ben nl benieuwd! :)

Reactie plaatsen