Goedkoop overnachten in hostels langs de Fishermans Trail
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
11/28/2023
9 min

Goedkoop overnachten in hostels langs de Fisherman’s Trail

11/28/2023
9 min

Een voordeel van populaire wandelroutes zoals de Fisherman’s Trail aan de Zuidwest-Portugese kust is de ruime keuze uit accommodaties. Ik sprak mensen die elke nacht in een fijne privékamer sliepen. Ik reisde zelf met een kleiner budget en boekte zoveel mogelijk hostels. Dit zijn mijn ervaringen met goedkoop overnachten in hostels langs de Fisherman’s Trail.

Wat kost overnachten in hostels langs de Fisherman’s Trail?

Hoe zuidelijker je komt, hoe duurder je overnachtingen. Het zuidelijke deel van de Fisherman’s Trail loopt door de Algarve, het hele jaar door een populaire bestemming. Op sommige plekken zijn geen hostels en betaal je 40 euro of meer per nacht voor een privékamer.

De meeste hostels langs de route kosten rond de 20 euro per nacht voor een bed in een slaapzaal.

goedkoop-overnachten-hostels-fishermans-trail

Moet ik de hostels vooraf reserveren?

Veel wandelaars die ik onderweg tegenkwam, hadden hun accommodaties niet meer dan een dag vooruit geboekt. Dat was in november, en volgens hen goed te doen. Dorpen en hostels die weinig plek hebben, zijn natuurlijk sneller vol. In een drukkere periode dan half november is het misschien wijs om vooraf te reserveren. Zo verklein je de kans dat je vanaf het eindpunt een taxi naar een ander dorp moet nemen om daar te overnachten.

Overnachten in hostels langs de Fisherman’s Trail is ZO gezellig

Ik ben introvert en ik breng de meeste maanden van het jaar met plezier in alleen mijn eigen gezelschap door. Ik vind mensen leuk, maar ik heb ook graag mijn eigen plekje. Toch merkte ik al vrij vroeg op de Fisherman’s Trail dat ik wilde dat ik meer hostels en minder privékamers gereserveerd had. En dat zegt wat dus ;)

Mijn leukste gesprekken had ik met andere wandelaars in de hostels. Als je samen een keuken en kamer deelt, leg je al snel contact. Samen eten was een logisch vervolg, en sommige wandelaars besloten zelfs samen verder te lopen. Het hoeft allemaal niet en niemand doet moeilijk als je liever met een boek op de bank kruipt.

Als ik deze route nog een keer ga lopen, zorg ik dat ik waar mogelijk in hostels slaap!

hostels-langs-fishermans-trail

Dit zijn de hostels langs de Fisherman’s Trail

Ik liep de route van Lagos naar Porto Covo, van zuid naar noord dus. In die volgorde heb ik ook onderstaande hostels genoteerd.

Geen hostels in Salema

Ik hoorde van medewandelaars dat zij accommodatie in Salema vinden ook lastig vonden. Ik heb geen goed alternatief gevonden voor de studio die ik huurde op Salema Eco Camp. Voor 65 euro voor een nacht, wat nogal duur is in vergelijking met andere accommodaties in dit lijstje.

hostels-langs-fishermans-trail-portugal

Pura Vida hostel in Sagres

In het Pura Vida hostel in Sagres hangt een familiesfeertje. Met slechts twee slaapzalen met elk vier bedden is het er lekker kleinschalig. In de woonkamer staan banken en liggen koffietafelboeken waar je uren in kunt bladeren. Een kleine eettafel vormt het hart van de keuken. Toen ik er was, bood iemand spontaan aan om voor alle gasten rijst met pompoen te maken en ik heb het idee dat dat daar vaker gebeurt. Na het eten werden diverse instrumenten van de muur gepakt en ontstond er een huiskamerconcert van vreemden. Een bijzondere plek, in één van de lelijkste kustplaatsjes van de Algarve (naar mijn mening).

Het Lighthouse Hostel in Sagres en Algarve Surf Hostel zien er ook goed uit.

hostels-langs-fishermans-trail-sagres

Geen hostels in Vila do Bispo

Ik kon in Vila do Bispo geen hostel vinden. Ik overnachtte daar voor 40 euro heel comfortabel in een hotelkamer bij Casa Mestre. Je mag als gast gebruik maken van de keuken, het terras en het zwembad.

Hostel do Mar in Carrapateira

Ik was te laat met het boeken van een bed in Hostel do Mar in Carrapateira. Een medewandelaar vertelde dat ze in november de grote slaapzalen al gesloten hadden en alleen de privékamers verhuurden. Alternatieven zijn duurder en niet per se gezellig (Carrapateira Lodge, waar ik sliep, scoort heel laag op de lijst met mijn favoriete plekken op aarde).

hostels-langs-fishermans-trail-carrapateira

HI Arrifana Destination Hostel

Het HI Arrifana Destination Hostel is een van mijn favoriete hostels langs de Fisherman’s Trail. Deels omdat ik van rust houd en ze hier een stille coworking space met een leeshoek (comfortabele banken) hebben. En een zonneterras, en een bar waar ze de lekkerste (vegan) burgers serveren. Naast slaapzalen met vier bedden hebben ze hier ook privékamers. Het strand ligt op loopafstand en is de perfecte plek om de zon onder te zien gaan.

Medewandelaars overnachtten in het heel nabijgelegen Lighthouse Hostel en waren daar ook enthousiast over.

goedkope-hostels-langs-fishermans-trail

Amazigh Hostel & Suites in Aljezur

Van buiten is het lastig in te schatten hoe Amazigh Hostel & Suites er van binnen uit zal zien. Het zou me niet verbaasd hebben als het een compleet verouderde zooi was, maar het was er top! In de gezamenlijke ruimte en keuken kun je makkelijk contacten leggen, want zelfs in het laagseizoen was ik er niet alleen. Op het dak ligt een rooftop terras en tussen het gebouw en de rots erachter ligt ook een terrasje. De kamers zijn ruim opgezet en hebben goede bedden en een eigen badkamer. Een van de kamers schijnt een nogal luide airconditioning/verwarming te hebben, maar daar had ik geen last van. Dit gezellige hostel ligt in het oude dorpsdeel van Aljezur en op loopafstand van de supermarkt en horecagelegenheden.

welke-hostels-langs-fishermans-trail

Bohemian Antique Guesthouse in Odeceixe

Het Bohemian Antique Guesthouse aan het sfeervolle centrale plein van Odeceixe is mijn favoriete hostel langs de Fisherman’s Trail. Het guesthouse is inderdaad meer een guesthouse dan een echt hostel, maar wel met een slaapzaal en hostelprijzen. In de slaapzaal staan twee stapelbedden, die dankzij de indeling van de kamer en de gordijntjes veel privacy hebben. De badkamer is ruim en netjes en de gezamenlijke zitkamer is heel smaakvol ingericht met antieke meubels en leuke details. Er zijn ook twee privékamers te huur. Enige nadeel: er is geen keuken. Dat is ook direct een voordeel, want: een goed excuus om in het betaalbare én goede restaurant in hetzelfde pand te gaan eten (de cake is ook top trouwens).

low-budget-overnachten-langs-fishermans-trail

Mijn trailmaatje logeerde in het Horta do Vale hostel en was daar niet erg enthousiast over. Ze vond het er ongezellig en ze was geen fan van in het donker buiten moeten koken (de keuken staat blijkbaar buiten), maar denkt dat het er in drukkere periodes met meer daglichturen beter is.

Hostel Nature in Zambujeira do Mar

De eigenaar van Hostel Nature in Zambujeira do Mar wint de hoofdprijs voor gastvrijheid. De spontane man woont met zijn gezin boven het hostel en doet er alles aan om het iedereen naar hun zin te maken. Gezellige praatjes, het haardvuur in de woonkamer aansteken en gratis lokale wijn schenken. De wasmachine en droger mag je ook gratis gebruiken en er is zelfs een ijsblokjesdispenser. Ik logeerde met drie andere wandelaars in de vierpersoons slaapzaal. Er zijn ook privékamers, en alles in totaal biedt slaapplaats aan maximaal tien personen. De eigenaar heeft de beste tips voor het dorp en de regio. Een must-visit: het lokale bakkertje, waar een krom lopend vrouwtje het allerlekkerste brood verkoopt en je er ook nog een woordje Portugees bij leert.

welke-hostels-fishermans-trail-portugal

Hostels in Almograve

Zin in een avondje spoken en kou lijden? De Portugese jeugdherberg in Almograve is je place to be. De slaapzalen liggen aan een ein-de-loze gang waarin je voetstappen lekker galmen. Ik logeerde helemaal aan het eind van de gang en had uitgebreid de tijd na te denken over griezelfilms waarvoor dit een goede locatie zou zijn. De slaapzalen hebben hun beste tijd gehad. De bedlampjes in mijn kamer deden het niet en er zaten vlekken op de deur en muren. Het raam is compleet verweerd en het gordijn hangt met nog slechts een paar haakjes aan de roede. En het is er koud, heel koud, zelfs al doet de doorgezakte sta-kachel zijn best. Tip voor overleven eind november: jat de wollen dekens (er zijn geen dekbedden) van de niet verhuurde bedden in je kamer. Een overnachting kost hier dan ook slechts 17 euro en dat is inclusief ontbijt.

Almograve Beach Hostel lijkt een fijnere optie.

overnachten-hostels-fishermans-trail

Hostels in Vila Nova de Milfontes

Ik besloot in Vila Nova de Milfontes een privékamer te boeken. Dat was met een prijs van 23 euro voor een 2-persoonskamer amper duurder dan het hostel. Ik vond de plek geen aanrader, alleen al door de slechte communicatie met verhuurder by Umbral.

Mijn trailmaatje logeerde in Pirata Hostel Milfontes. Dat vrij basic hostel geeft meer waarde voor je geld dan mijn goedkope guesthouse.

Mute hostel in Porto Covo

Ik logeerde in het MUTE hostel in Porto Covo, waar het ironisch genoeg behoorlijk lawaaiig was. We vroegen de gastheer drie keer om de muziek zachter zetten, omdat we elkaar niet konden verstaan. En ondanks hun eigen regel dat het na 22.00 uur stil moet zijn, maakten ze ook in de avond behoorlijk wat lawaai. Oh en ik moest 38 euro betalen waar iedereen die hier ook logeerde slechts 22 euro voor dezelfde kamer betaalde. Afgezien van dat vond ik het een heel net en sfeervol hostel, met uitzicht op zee. En betaalbaar als je daadwerkelijk 'maar' 22 euro hoeft te betalen, waarbij je 's morgens ook nog eens een uitgebreid ontbijt krijgt.

mute-hostel-fishermans-trail

Hoe vind ik hostels langs de Fisherman’s Trail?

Er zijn misschien meer hostels in plaatsen langs de route, die ik hierboven niet genoemd heb. Je start je eigen zoektocht via Google Maps, Hostelworld en Booking.com. Niet elke accommodatie staat op elk van die websites, dus gebruik ze allemaal. Op AirBnB vind je (prijzigere) privéaccommodatie.

Kun je koken in de hostels langs de Fisherman’s Trail?

In vrijwel alle hostels die ik hier noem, mag je gebruikmaken van de keuken. Dit geldt niet voor de hostels in Odeceixe en Porto Covo die ik hier noem, maar daar kun je voor 10-15 euro in de omgeving heerlijk dineren. In de buurt van de meeste (maar niet alle) hostels liggen supermarkten. Soms amper groter dan de gemiddelde woonkamer, maar eten is eten.

privekamers-hostels-fishermans-trail

Moet je een slaapzak meenemen?

In elk hostel waar ik logeerde was beddengoed aanwezig. Het hostel in Almograve had geen dekbedden, maar wel een laken en twee wollen dekens voor elke gast. Of dit voor alle hostels geldt, weet ik niet. Houd dit bij het boeken in de gaten.

In sommige hostels moet je een paar euro betalen voor de huur van een handdoek.

Meer over de Fisherman’s Trail

Lees voor al mijn tips mijn gratis minigids De Fisherman’s Trail in Portugal wandelen. Benieuwd naar mijn persoonlijke ervaringen? Lees dan mijn minder praktische en meer verhalende artikel Reisverslag: 12 dagen wandelen op de Fisherman’s Trail.

Reacties
Categorieën