Wandelen en varen bij het Meer van Nisramont
België
Paulien
België
09/03/2021
3 min

Wandelen en varen bij het Meer van Nisramont

09/03/2021
3 min

Het Meer van Nisramont is een stuwmeer in de Belgische Ardennen. Ik heb hier tijdens mijn vakanties meerdere wandelingen en vaartochtjes gemaakt en geloof mij: hier wil je eens geweest zijn.

Het Meer van Nisramont

Het Meer van Nisramont is een stuwmeer achter de 116 kilometer lange (dam) barrage de Nisramont. Het ligt ten zuiden van het toeristische dorp La-Roche-en-Ardenne en is ongeveer 47 hectare groot. Het meer ligt in de Ourthe, waar de twee ‘armen’ van de Ourthe samenkomen. De Ourthe bestaat tot samenvloeiing namelijk uit een oostelijke (Ourthe Orientale) en westelijke (Ourthe Occidentale) rivier. De barrage de Nisramont en het resulterende stuwmeer zijn aangelegd ten behoeve van drinkwater en stroom voor de mensen in de omgeving.

barrage-de-nisramont

Parkeren bij de barrage de Nisramont

Je kunt gratis parkeren bij de barrage de Nisramont. Navigeer hiervoor naar de Taverne Du Barrage, 6660 Houffalize. Je kunt ook Google Maps gebruiken om naar deze parkeerplaats te navigeren. Rijd ook eens ’s avonds naar deze parkeerplaats om de dam in sfeerverlichting te zien en vanaf de dam naar de sterrenhemel te kijken. Camperaars mogen op deze parkeerplaats in hun camper overnachten.

Wandelen bij het Meer van Nisramont

Rondom het Meer van Nisramont loopt één van de mooiste wandelroutes van de Ardennen. De 15 kilometer lange route is ook gelijk één van de moeilijkere routes, dus weet waar je aan begint. Neem voldoende eten en drinken en regenkleding mee. De route begint bij de stuwdam en het beginpunt is niet te missen. Volg de markering met een rode ruit op een wit bordje langs het stuwmeer, de westelijke Ourthe en de oostelijke Ourthe. Je kijkt vanaf hoogte uit op de samenvloeiing van beide rivieren en de kleurige kajaks op het stuwmeer. Kijk op cirkwi.com of gebruik de Cirkwi-app voor een kaart van de route.

Wie liever meerdere dagen wil wandelen en onderweg langs het stuwmeer wil lopen, kan de Eislek Trail wandelen. Deze route loopt langs de gehele route van het stuwmeer en neemt je mee langs de mooiste uitkijkpunten.

wandelen-meer-van-nisramont

Zwemmen in het stuwmeer

Zwemmen in het stuwmeer is verboden. Je kunt beter naar de plage van Maboge rijden of een rustig plekje langs de Ourthe zoeken. Let goed op bij hoog, snelstromend water.

Varen op het Meer van Nisramont

Bij de horecagelegenheid bij de stuwdam kun je kano’s en kajaks huren. Je kunt dan zelfstandig over het stuwmeer varen. Dit kan het hele jaar door, omdat het water hier nooit te laag komt te staan.

Wil je liever wat meer actie en door de stroomversnellingen racen? Dan kun je in een kano of raft van de stuwdam afzakken over de Ourthe. Je boekt zo’n tour via Outdoor Centre of Ardenne Aventures. Er zijn veel outdoorbedrijven in de omgeving van La-Roche-en-Ardenne die dit aanbieden en de vriendelijke mevrouw van het toeristenbureau in het centrum kan je helpen bij het boeken.

Een aanrader is packraften in de Ardennen. Wandel vanaf Maboge over de Eislek Trail naar het stuwmeer, waar je je opblaasboot te water laat en over het stuwmeer naar het vervolg van de wandelroute vaart. Na een overnachting op een camping in de Ardennen wandel je terug naar het water en vaar je opnieuw op het stuwmeer of (bij hoog water) vanaf de stuwdam over het snelstromende water van de Ourthe.

meer-van-nisramont

SUPpen op het stuwmeer

Bij de barrage de Nisramont sup-ardennen.be kun je via een SUP-workshop volgen of SUPs huren en zelf op pad gaan. Er zijn tandem-SUPs te huur voor wie samen met zoon of dochter wil gaan peddelen. Ook je hond kan mee op een speciaal SUP-board. Een board huren kan voor 15 euro per uur en een workshop kost 30 euro.

Horeca bij barrage de Nisramont

Bij de stuwdam kun je op het terras van de Taverne genieten van een Belgisch biertje of wat fris. Vanaf het terras heb je uitzicht op de dam en de rivier.
Adres: Taverne Du Barrage, 6660 Houffalize, Belgium

activiteiten-meer-van-nisramont

Reacties
Categorieën