Wat is het verschil tussen wandelen en hiken?
Wandelen
Paulien
Wandelen
02/22/2021
3 min

Wat is het verschil tussen 'wandelen' en 'hiken'?

02/22/2021
3 min

Je hoort het woord 'hiken' steeds vaker in verhalen over wandelroutes en wandelvakanties. Dat zorgt voor wat verwarring bij mijn volgers, want wat is het verschil tussen 'hiken' en 'wandelen' en wanneer gebruik je welke term? Ik ging op onderzoek uit :)

Het verschil tussen wandelen en hiken

'Hiken' komt van het Engelse 'hiking', wat volgens het woordenboek 'the activity of going for long walks, especially across country' betekent. Hiken slaat in het Engels dus vooral op langere afstanden wandelen. Het Engelse 'walking' wordt gebruikt voor kortere afstanden en lopen als beweging op zich. De meeste mensen die in het Nederlands 'hiken' gebruiken, doelen daarmee op langere en uitdagende wandelingen. 'Hiken' en 'hiking' staan niet in het Nederlandse woordenboek, dus er is niet echt één juiste definitie. Er zijn ook genoeg mensen op Instagram die zeggen dat ze een uurtje gaan hiken, terwijl ik dat wandelen zou noemen. wandelen-of-hikingWandelen of hiken? Een meerdaagse wandeling kun je met beide termen omschrijven

Hiken: vooral voor jonge mensen?

Het is vooral de jongere generatie die het woord 'hiken' gebruikt, waardoor het soms lijkt alsof hiken alleen voor jonge mensen is. Als we 'een lange afstand wandelen' als definitie voor hiken gebruiken, is dat hiken natuurlijk niet alleen voor jonge(re) mensen. Lange Afstand Wandelingen zijn voor elke leeftijd. Ik gebruik zelf 'wandelen' voor kortere wandelingen, en 'lange afstand wandelingen' voor uitdagendere en langere tochten. Het woord hiken dit nog niet helemaal ingebouwd in mijn vocabulaire.


Wandelen is altijd goed!

Wikipedia omschrijft wandelen als 'te voet gaan voor het plezier of de sport'. 'Dat kan op meerdere manieren gebeuren. Van een wandelingetje in het park of bos, tot meerdaagse tochten met een rugzak, waarbij grote afstanden worden afgelegd en wordt gekampeerd'. Wandelen is dus een soort verzamelterm voor alle soorten wandelingen (kort of lang, makkelijk of uitdagend, op wandelroutes of in het wilde weg). Met het gebruik van 'wandelen' zit je dus altijd goed! hiken-dagwandelingDeze relaxte dagwandeling met picknick zou ik niet omschrijven als 'hiken'

Een thru-hike

Als we het dan toch over Engelse wandeltermen hebben die we steeds meer in het Nederlands zien... Steeds vaker hoor ik mensen praten over 'een thru hike'. Wikipedia omschrijft dat als volgt: "thru-hiking, or through-hiking, is to hike an established end-to-end hiking trail or long-distance trail with continuous footsteps in one direction". Een andere term voor hiking (lange afstanden wandelen) dus, om het nog maar even ingewikkelder te maken. Thru hiking is volgens de Wikipedia-definitie dus hiken op een officieel/gemarkeerde wandelroute. Ik gebruik zelf voor thru-hike de woorden 'lange afstand wandelroute' of 'trektocht'. wat-is-een-thru-hikeEen Thru hike: een lange afstand wandelen over een gemarkeerde route (met rugzak)

Het verschil tussen 'wandelen' en 'hiken'  volgens jullie

Ik stelde mijn volgers op Instagram de vraag wat zij dachten dat het verschil tussen 'wandelen' en 'hiken' was. Mijn inbox heeft nog nooit zo vol gestaan, en het blijkt maar weer dat de meningen verdeeld zijn. Een greep uit de antwoorden:

  • "In het Nederlands gebruik ik altijd 'wandelen', in het Engels gebruik ik 'hiken' voor wandelingen langer dan 5 kilometer."
  • "Is wandelen niet meer een ommetje en hiken echt iets waar je je op voorbereid?"
  • "Wandelen met rugzak op is 'hiken', al het andere is 'wandelen'."  (deze kwam in vele varianten voor, maar wel of niet een grote rugzak meedragen is voor velen dus een duidelijk onderscheid)
  • "'Hiken' doe je in de bergen" en "'Hiken' doe je op vakantie, 'wandelen' doe je thuis."
  • "Hiken is uitdagender."
  • "'Wandelen' en 'hiken' zijn hetzelfde, alleen klinkt 'hiken' hipper." en "'Hiken' is een hipsterterm voor wandelen." (deze kwam ook vaak voor!)

Samenvattend bedoelen de meeste mensen die 'hiken' in hun zinnen gebruiken, een lange wandeling in uitdagend terrein, bij voorkeur met een grote rugzak op.


Zelf hiken of wandelen?

Mijn hele website is er op gericht om jou op weg te helpen naar je (lange afstand) wandeling. Zo kun je mijn gratis stappenplan downloaden, een overzicht bekijken van trektochtroutes voor beginners en leren over het trainen voor een trektocht. Ben je op zoek naar een (dag)wandelroute in Nederland? Bekijk dan mijn overzicht van wandelroutes in Nederland.

Reacties
Categorieën