Wandelen op de Duivelsberg nabij Nijmegen
14 september 2021 

Wandelen op de Duivelsberg nabij Nijmegen

Tijdens mijn recente vakantie in Noord-Limburg wandelde ik over en rondom de Duivelsberg. Een intrigerende naam waar natuurlijk een stukje geschiedenis achter zit. Ik vond de Duivelsberg vooral een bezoek waard dankzij de mooie omgeving. Ik vertel je meer over deze ‘berg' en de wandelroutes in de buurt..

 

Wat is de Duivelsberg?

De Duivelsberg is een heuvel omgeven door bos in de omgeving van Berg en Dal nabij Nijmegen. De heuvel is ruim 75 meter hoog en dat is in die omgeving niet uitzonderlijk omdat hier een stuwwal ligt. Niet alleen de heuvel zelf, maar ook het 125 hectare grote natuurgebied op en rondom de heuvel heeft de naam Duivelsberg.

Hoe komt de Duivelsberg aan zijn intrigerende naam? Nou, dat is minder spannend dan je zou denken. Geen gruwelijke taferelen die deze heuvel zijn naam gegeven hebben, maar het uitzicht. De naam Duivelsberg is een vervorming van de oorspronkelijke naam Duffelsberg, die de heuvel kreeg dankzij het uitzicht op de streek tussen Nijmegen en Kleef; De Duffelt. Teleurgesteld? Troost je, want een paar minuten wandelen verderop ligt een watertje waar vroeger heksen werden verdronken. Toch nog een beetje duivelsheid dus.

Op de Duivelsberg liggen twee mottes, ‘burchtheuvels' dus. Deze open heuvels waren in de 11e eeuw onderdeel van een burcht van een lucky man met een prachtige tuin (de bossen) en uitzicht. Je leest hier meer over deze mottes.

duivelsberg

 

Natuurgebied de Duivelsberg

Het natuurgebied met dezelfde naam als de heuvel is 125 hectare groot en bestaat vooral uit bos. Het ligt op de stuwwal ten oosten van Nijmegen en is heuvelachtig. Zo heuvelachtig, dat ik me in het buitenland waande en me niet voor kon stellen dat ik onder de rook van Nijmegen wandelde. Het is hier in de weekenden en in vakanties vaak behoorlijk druk, maar op een niet-te-zonnige doordeweekse dag kun je er in alle rust wandelen. Vanaf de heuvelrug heb je een prachtig uitzicht op de lagergelegen Ooijpolder en omliggende dorpjes.

 

Parkeermogelijkheden

Parkeren kan aan diverse kanten van natuurgebied de Duivelsberg. Zoals ik al schreef kan het er op dagen waarop veel mensen vrij zijn behoorlijk druk worden, dus ook op de parkeerplaatsen.

Parkeermogelijkheden:

  • Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg, Duivelsberg 1 in Berg en Dal
  • Staatsbosbeheerparkeerplaats ‘Holdeurn' nabij Oude Kleefsebaan 429 in Berg en Dal
  • wie het niet erg vind een stukje te lopen door het prachtige bos, kan ook parkeren in de dorpjes Berg en Dal of  Beek-Ubbergen of in de buitenwijken van Nijmegen.

duivelsberg-wandelen

Wandelroutes over de Duivelsberg

De bekendse wandelroute over de Duivelsberg is de N70-wandelroute. Een uitdagende 16 kilometer lange wandeling over de heuvels van de stuwwal. Een soort bergwandeling in Nederland dus.

Wil je liever minder ver wandelen? Dan zijn er kortere wandelroutes:

Je kunt natuurlijk ook je eigen wandelroute uitzetten met behulp van een navigatieapp of een route zoeken uit de inspiratiepagina van Komoot.

wandelen-op-de-duivelsberg

 

Horeca in de omgeving

Voor, tijdens of na je wandeling even genieten van een drankje op een terrasje? Dat kan op de volgende locaties:

  • Pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg, Duivelsberg 1 in Berg en Dal
  • Pannenkoekhuis De Heksendans, Oude Kleefsebaan 425 in Berg en Dal
  • de heeren van Berg en Dal, Oude Kleefsebaan 94 in Berg en Dal

 

Meer avontuurlijke activiteiten in de omgeving

Tijdens mijn vakantie in Noord-Limburg, waarbij ik een bezoekje bracht aan de Duivelsberg en de N70-wandelroute liep, ondernam ik meer avontuurlijke activiteiten die de moeite waard waren. Zoals:

Fijne overnachtingsplekken zijn Natuurkampeerterrein de Cokse Heide en Parc Buitengewoon voor wat meer luxe en comfort.

duivelsberg-nijmegen

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft avontuurlijk en nomadisch en is de oprichter van Outdoor Inspiratie. In 2019 zei ze, na vele microavonturen en loondienstjaren, haar baan op om fulltime andere mensen te inspireren om avontuurlijker te leven.
Reactie plaatsen

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!


- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een online inspiratiegids vol tips waarmee je je (dagelijks) leven avontuurlijker maakt

Op zoek naar praktische tips voor wandelen, kamperen en andere outdooravonturen?

arrow_drop_up arrow_drop_down