Wandelen op de Duivelsberg nabij Nijmegen
Wandelen
Paulien
Wandelen
09/14/2021
3 min

Wandelen op de Duivelsberg nabij Nijmegen

09/14/2021
3 min

Tijdens mijn recente vakantie in Noord-Limburg wandelde ik over en rondom de Duivelsberg. Een intrigerende naam waar natuurlijk een stukje geschiedenis achter zit. Ik vond de Duivelsberg vooral een bezoek waard dankzij de mooie omgeving. Ik vertel je meer over deze ‘berg’ en de wandelroutes in de buurt..

Wat is de Duivelsberg?

De Duivelsberg is een heuvel omgeven door bos in de omgeving van Berg en Dal nabij Nijmegen. De heuvel is ruim 75 meter hoog en dat is in die omgeving niet uitzonderlijk omdat hier een stuwwal ligt. Niet alleen de heuvel zelf, maar ook het 125 hectare grote natuurgebied op en rondom de heuvel heeft de naam Duivelsberg.

Hoe komt de Duivelsberg aan zijn intrigerende naam? Nou, dat is minder spannend dan je zou denken. Geen gruwelijke taferelen die deze heuvel zijn naam gegeven hebben, maar het uitzicht. De naam Duivelsberg is een vervorming van de oorspronkelijke naam Duffelsberg, die de heuvel kreeg dankzij het uitzicht op de streek tussen Nijmegen en Kleef; De Duffelt. Teleurgesteld? Troost je, want een paar minuten wandelen verderop ligt een watertje waar vroeger heksen werden verdronken. Toch nog een beetje duivelsheid dus.

Op de Duivelsberg liggen twee mottes, ‘burchtheuvels’ dus. Deze open heuvels waren in de 11e eeuw onderdeel van een burcht van een lucky man met een prachtige tuin (de bossen) en uitzicht. Je leest hier meer over deze mottes.

duivelsberg

Natuurgebied de Duivelsberg

Het natuurgebied met dezelfde naam als de heuvel is 125 hectare groot en bestaat vooral uit bos. Het ligt op de stuwwal ten oosten van Nijmegen en is heuvelachtig. Zo heuvelachtig, dat ik me in het buitenland waande en me niet voor kon stellen dat ik onder de rook van Nijmegen wandelde. Het is hier in de weekenden en in vakanties vaak behoorlijk druk, maar op een niet-te-zonnige doordeweekse dag kun je er in alle rust wandelen. Vanaf de heuvelrug heb je een prachtig uitzicht op de lagergelegen Ooijpolder en omliggende dorpjes.

Parkeermogelijkheden

Parkeren kan aan diverse kanten van natuurgebied de Duivelsberg. Zoals ik al schreef kan het er op dagen waarop veel mensen vrij zijn behoorlijk druk worden, dus ook op de parkeerplaatsen.

Parkeermogelijkheden:

  • Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg, Duivelsberg 1 in Berg en Dal
  • Staatsbosbeheerparkeerplaats ‘Holdeurn’ nabij Oude Kleefsebaan 429 in Berg en Dal
  • wie het niet erg vind een stukje te lopen door het prachtige bos, kan ook parkeren in de dorpjes Berg en Dal of  Beek-Ubbergen of in de buitenwijken van Nijmegen.

duivelsberg-wandelen

Wandelroutes over de Duivelsberg

De bekendse wandelroute over de Duivelsberg is de N70-wandelroute. Een uitdagende 16 kilometer lange wandeling over de heuvels van de stuwwal. Een soort bergwandeling in Nederland dus.

Wil je liever minder ver wandelen? Dan zijn er kortere wandelroutes:

Je kunt natuurlijk ook je eigen wandelroute uitzetten met behulp van een navigatieapp of een route zoeken uit de inspiratiepagina van Komoot.

wandelen-op-de-duivelsberg

Horeca in de omgeving

Voor, tijdens of na je wandeling even genieten van een drankje op een terrasje? Dat kan op de volgende locaties:

  • Pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg, Duivelsberg 1 in Berg en Dal
  • Pannenkoekhuis De Heksendans, Oude Kleefsebaan 425 in Berg en Dal
  • de heeren van Berg en Dal, Oude Kleefsebaan 94 in Berg en Dal

Meer avontuurlijke activiteiten in de omgeving

Tijdens mijn vakantie in Noord-Limburg, waarbij ik een bezoekje bracht aan de Duivelsberg en de N70-wandelroute liep, ondernam ik meer avontuurlijke activiteiten die de moeite waard waren. Zoals:

Fijne overnachtingsplekken zijn Natuurkampeerterrein de Cokse Heide en Parc Buitengewoon voor wat meer luxe en comfort.

duivelsberg-nijmegen

Reacties
Categorieën