De mooiste wandelroutes op de Mookerheide
Wandelen
Paulien
Wandelen
08/12/2021
2 min

De mooiste wandelroutes op de Mookerheide

08/12/2021
2 min

Wie in Noord-Limburg op vakantie is, moet een bezoekje brengen aan de Mookerheide, één van de mooiste heidevelden van ons land. Je hebt hier veel wandelmogelijkheden en ik verzamelde de mooiste wandelroutes op de Mookerheide.

mookerheide-wandelroutes

 

1. Mookerheideroute, 3 km

Wie de heide van het natuurgebied Mookerheide wil zien, wandelt de Mookerheideroute, die een rondje om de heide maakt. Dit deel van de Mookerheide bestaat vooral uit heideplanten, met her en der een eenzame boom. Dankzij de hoogteverschillen heb je prachtige uitzichten over de heide en Cuijk aan de andere kant van de Maas en loop je enkele stukken tussen twee ‘muren’ van heide. Wandel deze route in augustus om de heide op zijn mooist en paarst te zien.

mookerheide-mooiste-wandelroutes

 

2. Twee Schansenroute, 5 km

Vanaf het sprookjesachtige Jachtslot Mookerheide begint deze afwisselende wandelroute over heide en twee schansen en door heuvelige bossen. Onderweg ontmoet je, als je geluk hebt, de Schotse Hooglanders die in dit gebied grazen. Vanaf de uitkijktoren kijk je uit over het gebied, met in de verte helaas lelijke industrie. Gelukkig loop je een groot deel van de route lager, waardoor de industrie bij de Maas achter de heuvels valt.

Tip: bezoek ook de (pluk)tuin bij de parkeerplaats. Op maandag, woensdag en donderdag kun je hier zelf een boeketje samenstellen en/of onbespoten groente kopen van de vrijwillige tuinders.

twee-schansenroute-mookerheide

 

3. Wandelroute over de Mookerheide en de Sint Jansberg, ongeveer 10 km

Wil je de twee mooiste routes in de omgeving van de Mookerheide met elkaar combineren? Dan begin je je wandeling in Plasmolen voor een klim op de Sint Jansberg. Via een goed aangegeven verbindingsroute loop je vervolgens naar de rode wandelroute over de Mookerheide (zie punt 1). Bereid je voor op spierpijn in je kuiten, want de hoogteverschillen zijn flink voor Nederlandse standaards. Een kraakhelder beekje stroomt langs het pad, waarin je op warme dagen de nodige verkoeling kunt zoeken. Verder geniet je op de route van schilderachtige doorkijkjes en wandel je langs de restanten van een Romeinse villa (niet meer te zien, maar aangegeven met muurtjes).

Tip: geniet na je wandeling op één van de terrasjes aan het grote parkeerterrein.

  • Markering: wit (6 km), roze (verbindingsroute, 800m), rood (is de Mookerheideroute, 3km)
  • Startpunt: Muldershofweg 7, Plasmolen (begint aan overkant van de weg, zie onderstaande link)
  • Meer informatie (op de website staat ‘bruine pijlen’, maar je volgt de witte markering)

sint-jansberg-wandelen

–> Wil je meer wandelen in Noord-Limburg? Bekijk dan ook eens de wandelroutes in de Maasduinen. Ook de N70 wandelroute, een flinke kuitenbijter, is een aanrader. Liever wat sneller op pad? Dan is kanoën in Noord-Limburg of een tour met de e-scooter vanuit Arcen iets voor jou.

Reacties
Categorieën