Wandelen op de Puy de Dôme in de Auvergne
Frankrijk
Paulien
Frankrijk
01/26/2021
4 min

Wandelen op de Puy de Dôme in de Auvergne

01/26/2021
4 min

Wandelen op de Puy de Dôme was één van de hoogtepunten van mijn verblijf in de Auvergne afgelopen winter. Op een paar kilometer van mijn huis, tijdens mijn dagelijkse wandeling, stond ik hoog genoeg om over het landschap uit te kunnen kijken. Onmiskenbaar zag ik altijd de karakteristieke vorm van de Puy de Dôme in de verte, met de grote antenne op de top. Door de lockdown en gladde wegen duurde het even voordat ik die kant op kon, maar op een relatief zonnige winterdag was het dan eindelijk zover!

top-puy-de-dome

De Puy de Dôme

De Puy de Dôme is met een hoogte van 1465 meter de hoogste vulkaan in de keten van 80 vulkanen, de Chaîne des Puys. Dit geologisch heel interessante gebied staat sinds 2018 op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Op de top staat een weerstation met een grote antenne, die uit de hele omgeving van de Puy te zien is. Het weersstations houdt klimaatveranderingen bij en is daarmee één van de 30 weerstations wereldwijd die dat doen. Bij de aanleg van het weerstation, werden de restanten van een tempel op de top ontdekt. De tempel is gebouwd in de tweede eeuw, uit trachiet dat onder aan de berg gewonnen werd. Dit materiaal is relatief licht en weerbaar en heeft vele eeuwen op de top overleefd. De Gallo-Romeinse tempel eerde Mercurius Durnias, de God van handel en beschermer van reizigers.
De top van de Puy de Dôme is een toeristische trekpleister. Waarschijnlijk ben ik één van de weinige mensen die, dankzij de pandemie, de top zo goed als verlaten gezien heeft. Je kunt de top ook bereiken met een panoramisch treintje, maar wandelen is natuurlijk veel leuker! Op de top staat een bezoekerscentrum/restaurant waar je met uitzicht kunt genieten van een hapje en drankje. Ook leer je hier alles over de geschiedenis en ontdekking van de tempel.

puy-de-dome-tempel

Wandelen naar de top van de Puy de Dôme

Er zijn twee wandelroutes naar de top van de Puy de Dôme: het geitenpad, dat grotendeels uit een vlondertrap bestaat, en het muildierenpad dat zigzaggend de berg op loopt. Beiden zijn goed begaanbaar, al wordt het geitenpad akelig glad in de winter. De route die ik liep, neemt het muildierenpad omhoog en het geitenpad omlaag. De route overlapt grotendeels met de 10 kilometer lange, geel gemarkeerde wandelroute (let op: er zijn twee wandelroutes met geel gemarkeerd, dus volg niet blind de gele markering!).

De route begint met een aantal kilometers rustig stijgend door een sprookjesachtig bos. Eenmaal aangekomen bij de grote weg, ben je goed opgewarmd, en dat is maar goed ook. Je steekt de weg over naar de ‘Parking du chemin des Muletiers’, en ik kan je aanraden om daar even naar het toilet te gaan. De route loopt vervolgens een stuk steiler heuvelop, over de Chemin des Muletiers (het muildierenpad). Deze route is drukbezocht door wandelaars, trailrunners en fietsers (al zijn laatstgenoemden illegaal bezig), dus een plaspauze daar is niet zonder risico gespot te worden. Na een lange klim met vele, genummerde, bochten, zie je de antenne van het weerstation op de top van de Puy de Dôme.

puy-de-dome-wandelen-uitzicht

Op de top lopen diverse (thematische) wandelpaden, die voorzien zijn van fijne informatieborden. Breng een bezoekje aan het bezoekerscentrum en leer over de Gallo-Romeinse tempel. De tempel is alleen onder begeleiding van een medewerker te bezoeken. Hier op de top vind je ook een uitkijkplatform en diverse picknickplekken. Op een heldere dag kun je hier alle vulkanen van de keten zien, en zelfs in de verte de Alpen!

Naar beneden via chemin des chèvres

Loop als je uitgekeken bent op de top, langs het treinspoor over de asfaltweg naar beneden, tot je niet verder mag en de Chemin des chèvres (geitenpad) aangegeven ziet staan. Loop over de lange vlondertrap de heuvel af, en geniet van het uitzicht op de omliggende Puys. Eenmaal beneden bereik je een bron, die op het moment dat ik er was afgesloten was (voor de winter, denk ik). Vanaf daar moet je even goed je GPS apparaat of wandelnavigatie-app gebruiken, om op het juiste smalle pad te komen.

chemin-de-chevres-puy-de-dome

Loop naar de grot, van waaruit je een goed uitzicht hebt op de Puy de Dôme. Bezoek ook zeker de krater van de Puy de Parriou, die is zeker de extra klim waard!

puy-de-parriou

Nadat je uitgespeeld bent op de vulkanen, wandel je over relatief vlak gebied terug naar de auto. Aan je rechterhand heb je uitzicht op de Puy de Dôme.

De wandelroute naar en rondom de Puy de Dôme

De wandelroute die ik liep, was 19.3 kilometer lang. Je kunt hem makkelijk inkorten door na het geitenpad (chemin de chèvres) de kortste route naar de auto te nemen. Ik vond het leuk om nog een paar vulkaantoppen mee te pakken (streber!) en maakte de route daarom wat langer. Je kunt de route via Komoot downloaden als GPX-bestand en hiermee navigeren op je telefoon of GPS. Bekijk de route in Komoot.

Onderweg vind je horeca bij Auberge des Gros Manaux en op de top van de Puy. Parkeren deed ik op de grote parkeerplaats ‘Parking du Panoramique des Dômes‘. Ook zou je kunnen beginnen met een klim de Puy op, dan parkeer je nabij de Auberge, op ‘Parking du chemin des Muletiers’. Deze parkeerplaats is wel kleiner, en dus eerder vol. Hier kun je waterflessen vullen en gebruik maken van het openbaar toilet. Langs de Chemin des Muletiers vind je relatief veel bankjes, die langs de rest van de route ontbreken.

top-van-de-puy-de-dome
Reacties
Categorieën