Winter in de Auvergne: een witte kerst
Paulien
12/27/2020
2 min

Winter in de Auvergne: een witte kerst

12/27/2020
2 min

Deze winter woon ik in de Auvergne. Na drie maanden met weinig sneeuw, werd ik op eerste kerstdag wakker van een gek gefilterd licht door mijn dakraam. Het duurde even voordat het tot me doordrong: SNEEUW! Een witte kerst!

 

Winter in de Auvergne

Vorig jaar bracht ik de winter verder in het zuiden door, en ik kan je vertellen: dat maakt verschil! De winter in de Auvergne is kouder, natter en somberder. De Auvergne is dan ook niet de meest populaire plek om te overwinteren in Frankrijk, maar ik houd wel van een avontuurlijke leefstijl en winters weer. In het deel van de Auvergne waar ik tijdelijk woon, is het heuvelachtig rondom een rivier. Op 45 minuten rijden ligt een keten vulkanen, waarvan de bekendste de Puy de Dôme is. Op zo’n twee uur rijden van huis ligt een plateau (Sancy) dat geliefd is bij wintersporters.

Tip: overnacht in een tiny house of woonwagen of kampeer op het natuurkampeerterrein van Domaine des Rêves in de Auvergne!

tiny-house-auvergne

‘Mijn’ tiny house in de Auvergne

 

Een witte kerst in de Auvergne

Op eerste kerstdag werd ik wakker, keek uit mijn dakraam en zag alles bedekt onder 10 centimeter sneeuw. Zoveel sneeuw had ik hier nog niet gezien. De heuvels, die dagenlang achter een grauw regengordijn schuil waren gegaan, waren witte vlaktes met groen-witte dennenbomen. Een waar sprookjeslandschap. Deze eerste witte kerst die ik mij kan herinneren in mijn leven, ging ik zo’n 14 kilometer wandelen over de landwegen in de omgeving. Ik genoot van het kraken van de sneeuw onder mijn schoenen en de ijzige wind in mijn gezicht. Met de vele koeien onderweg maakte ik een praatje, wat soepeler ging dan het half Frans, half Engelse, half niet-bestaande-taalse gesprek met een lokale boer.

sneeuw-in-de-auvergne

Sneeuw in de winterse Auvergne

koeien-frankrijk

De schattigste koeien van Frankrijk wonen in de Auvergne

boom-sneeuw-auvergnewinterwandelencharolais-stierencharolais-koeien

Reacties
Categorieën