Mooie wandelroutes in Schotland
Schotland
Paulien
Schotland
05/30/2021
7 min

Vijf mooie wandelroutes in Schotland

05/30/2021
7 min

Ik heb vele maanden in Schotland doorgebracht, maar niet zoveel als Kris De Roeck, een Belgische die al 2.5 jaar in Glasgow woont. Wij delen onze liefde voor Schotland en kwamen zo in contact via Instagram. Ik vroeg haar wat mooie wandelroutes in Schotland zijn en ik werd heel enthousiast van de routes die ze deelde. Daarom in dit blogbericht: de vijf favoriete dagwandelingen van Kris. kris-mooiste-wandelroutes-schotland Kris, hier op de Ben Nevis, geeft tips voor mooie wandelroutes in Schotland

1. Naar de top van Ben Nevis

Wandelen naar de top van Ben Nevis, dat moet je écht doen als je in Schotland gaat wandelen. De Ben Nevis is met 1.345 meter de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk. De route omhoog is vrij duidelijk te vinden, maar zorg dat je ook je weg weet te vinden als het weer omslaat. De Ben Nevis beklimmen doe je nooit alleen. Dat kan een groot voordeel zijn, volgens Kris: “Ik ontmoette mensen die ongeveer hetzelfde tempo als ik hadden. We kwamen elkaar dus regelmatig tegen en moedigden elkaar aan tot aan de top”. De grote bezoekersaantallen doen misschien anders vermoeden, maar de klim naar de top is niet makkelijk. “Het gevoel dat je krijgt eenmaal je boven bent, is onbeschrijfelijk. Je voelt je alsof je de hele wereld aankan”.ben-nevis-mooiste-wandelroute De klim op Ben Nevis is één van de mooiste wandelroutes in Schotland

Een kleine geruststelling van Kris voor wie het onderweg naar boven zwaar heeft: “In 1881 was er een weerkundige genaamd Clement Linley Wragge die twee jaar lang elke dag de Ben Nevis beklommen heeft om onderzoek te doen. Dus als je het even lastig krijgt tijdens het klimmen, denk dan aan deze man”.

  • Lengte: 17 km (7-9 uur)
  • Beginpunt: Glen Nevis Visitor Centre
  • Route: zie walkhighlands.co.uk – niet gemarkeerd, maar makkelijk te volgen bij helder weer

ben-nevis-wandelroute-schotland

2. Naar de top van het eiland Arran: Goat Fell

De berg Goat Fell is met 874 meter de hoogste op het eiland Arran ten zuidwesten van Glasgow. Arran is één van de mooiste eilanden van Schotland en wordt vaak Schotland in het klein genoemd. Je vindt er het beste van wat Schotland te bieden heeft. Er zijn twee routes naar de top van Goat Fell: een moeilijke route vanaf Corrie en een makkelijkere route vanaf Brodick Castle. Echt makkelijk is de route niet, volgens Kris vooral niet naarmate je dichter bij de top komt. Eenmaal boven wordt je beloond met prachtig uitzicht over het eiland (als je geluk hebt en er geen dikke wolken om de top hangen).goatfell-mooie-wandelroute-schotland De wandelroute op Goat Fell op het eiland Arran

Tip van Kris: "combineer de wandelroute met de meerdaagse Arran Coastal Way. Deze 105 kilometer lange wandelroute leidt je langs de kust van het eiland, waarbij je geniet van steeds nieuwe uitzichten". Nog een tip van Kris: “Ga na je wandeling op bezoek bij Arran Aromatics. Hier verkopen ze heerlijk ruikende zeep, shampoo en parfum met ingrediënten van Arran. De naastgelegen kaaswinkel is een must-visit voor kaasliefhebbers”.

mooie-wandelroutes-in-schotland

3. Naar de top van Beinn Narnain en Beinn Ìme

Beinn Ìme (vraag me niet dit uit te spreken) is de hoogste berg in het zuiden van de Schotse Hooglanden en in het westen van Loch Lomond. Vanaf de 1.011 meter hoge top heb je uitzicht op de omliggende bergtoppen en lochs (meren) en moors (veengebieden). Combineer de beklimming van Beinn Ìme met een beklimming van zijn buurman, Beinn Narnain. De beklimming van Beinn Narnain is volgens Kris best pittig, met zo nu en dan klauteren tussen rotsen. “Eenmaal op de top van Beinn Narnain, daal je af en begin je aan de tweede beklimming: die van Beinn Ìme. Deze beklimming is makkelijker en minder vermoeiend.” Heb je na deze klim nog energie over? Dan beklim je de Cobbler, nog zo’n typisch Schotse berg. mooie-wandelroutes-in-schotland-beinn-narnain Beinn Narnain

Tip van Kris: “vertrek op tijd, zodat je volop kunt genieten van je wandeling. De Cobbler is één van de populairste bergen bij bergwandelaars in Schotland, dus het kan er vrij druk zijn (ook op de parkeerplaats)”.

beinn-ime-mooie-wandelroute-schotland Beinn Ìme

4. Wandelen in de Cairngorms: Ben Macdui en Cairn Gorm

Ben Macdui is de op een na hoogste berg van Schotland. Hij ligt in de Cairngorms, een ruige bergketen ten zuidoosten van Inverness. Het hoogstgelegen midden heeft een Arctisch klimaat. Een mooi gebied om in te lopen, maar soms ook een gevaarlijk gebied. Zorg dat je altijd een kaart en kompas meeneemt, en dat je weet hoe je die moet gebruiken. Uiteraard loont het om naar de top van Ben Macdui te lopen. Onderweg passeer je rotskliffen en geniet je van vergezichten op de omliggende ruige bergen. Een informatiebord vertelt je welke pieken je waar ziet (allemaal nieuwe beklimmingen voor op je verlanglijstje!). cairn-gorm-wandelroute Vanaf de top van Ben Macdui kun je over een brede helling naar de top van Cairn Gorm lopen. Vanaf de 1.245 meter hoge top heb je uitzicht op rotsige bergen zo ver je kunt kijken. ’s Winters is dit gebied heel geliefd bij wintersporters. Tip van Kris: “Parkeer voor of na je wandeling ook even bij Loch Morlich. Hier kun je over het strand lopen of met uitzicht op de bergen rusting op adem komen na de lange wandeling”.

  • Lengte: 17.5 km (6-8 uur)
  • Beginpunt: Cairngorm Ski Centre
  • Route: zie walkhighlands.co.uk (let op: je moet hier kunnen navigeren)

mooie-wandelroutes-in-schotland-cairn-gormWandelen op Cairn Gorm

5. Wandelen bij Killiecrankie

Eén van mijn favoriete plaatsen in Schotland is Killiecrankie, en dan vooral omdat ik die naam zo leuk vind. Het dorpje ligt ten noorden van Perth, aan de weg die de stad met het Cairngorms National Park verbindt. Langs het dorp loopt de River Garry en deze fijne wandeling leidt je langs het water. De paden zijn relatief makkelijk, zodat je in alle rust van de stilte kunt genieten terwijl je langs het water loopt. De route passeert de Soldier’s Leap: een smalle doorgang van de rivier tussen twee rotsblokken. Hier zit een stukje oorlogsgeschiedenis achter en het is een prachtige plek. mooie-wandelroute-in-schotland Volgens Kris is dit “een wandeling met niet al te veel beklimming, maar zeker de moeite waard!” Ze tipt: “Bezoek ook de Falls of Bruar nabij Killiecrankie. In deze prachtige watervallen kun je pootjebaden bij warm weer. Over de Moulin Heritage in Pitlochry hoor ik goede dingen. Zelf heb ik deze wandeling nog niet gedaan, maar hij staat op het lijstje.”

  • Lengte: 15 km
  • Beginpunt: Killiecrankie (River Garry Bridge aan de B8019)
  • Route: zie walkhighlands.co.uk

kris-mooie-wandelroutes-schotlandDit overzicht van mooie wandelroutes in Schotland kwam tot stand met dank aan Kris de Roeck (tevens de maker van alle foto's in dit bericht)

Meer mooie wandelroutes in Schotland

Ik loop zelf graag lange afstand wandelroutes in Schotland. Tot mijn favorieten behoren de klassieker de West Highland Way en de East Highland Way. Op het verlanglijstje staat nog de Cape Wrath Trail. Wil je meer dagwandelingen in Schotland bekijken? Op Walkhighlands.co.uk vind je een handig overzicht van vele routes in Schotland. Kijk ook eens naar Munro Bagging: het beklimmen van de hoogste bergen van Schotland.


Dit overzicht van mooie wandelroutes in Schotland is geschreven met heel fijne input en foto's van Kris de Roeck, die op haar Instagram jaloersmakende foto’s van Schotland deelt. Bedankt, Kris!

cairngorm


Reacties
Categorieën