3000 km wandelen door Schotland
Dagboek | persoonlijke verhalen
Paulien
Dagboek | persoonlijke verhalen
02/23/2024
3 min

3000 km wandelen: zo pak ik dat aan

02/23/2024
3 min

In 2016 werd ik verliefd op Schotland én op meerdaagse wandeltochten maken. In dat jaar trok ik voor het eerst met mijn tent, slaapspullen en eten voor vier dagen de wildernis in. Wandelend door verlaten valleien en wildkamperend aan sprookjesachtige (en soms erg omstuimige) lochs dacht ik: dit is wat ik met mijn leven wil doen. Meer en meer werd langeafstandwandelen een onderdeel van mijn leven, en uiteindelijk werd het zelfs mijn werk. Eind 2023 bedacht ik een leuk project voor 2024: alle officiële langeafstandwandelroutes van Schotland lopen. 29 Scotland’s Great Trails met een totale lengte van zo’n 3.000 kilometer. Lees verder voor een kijkje achter de schermen.

3000-km-wandelen-schotland-project

Routes uitkiezen

In het begin riep ik dat ik ‘alle lange afstand wandelroutes in Schotland’ wilde lopen. Maar dat zijn er ontelbaar veel, want iedereen kan met een navigatie-app zoals Komoot een meerdaagse wandelroute in het leven roepen. Ik ging op zoek naar een kader en ontdekte de Scotland’s Great Trails. Deze routes zijn allen bewegwijzerd en ook voor niet-professioneel-bergwandelaars te doen. Dat sluit mooi aan bij mijn platform Outdoor Inspiratie, waarmee ik ook de beginnende meerdaagse wandelaars wil inspireren. De 29 routes hebben een totale afstand van bijna 3.000 km en dat vond ik wel wat intimiderend… maar ook een leuke uitdaging! Ik nam me voor om ze allemaal in een jaar te lopen, maar of dat gaat lukken hangt onder meer van visa af (oh Brexit toch).


Praktisch voorbereiden

Het plan werd in december 2024 pas concreet, en eind januari zou ik al in Schotland zijn. Ik wilde mijn verjaardag met mijn Schotse vrienden vieren. Ik wilde in februari al aan de eerste van de 29 routes beginnen. Weinig tijd om voor te bereiden dus, maar zo veel tijd had ik ook eigenlijk niet nodig.

Ik had al tickets, een (huur)huis heb ik al sinds 2019 niet meer en huisdieren heb ik omdat ik flexibel wil zijn ook niet. Ik heb een doorlopende reisverzekering, een telefoonabonnement met genoeg data in het buitenland en een paspoort (oh Brexit toch).

Ik downloade het GPX-bestand van elke route en uploadde dezen in Komoot. Toen ik alle routes samen in mijn Komoot-collectie zag, moest ik even slikken om hoe groot dit project is, maar ‘route voor route, Paulien, route voor route’ herhaal ik als een mantra tegen mezelf. Accommodatie boeken is niet nodig, omdat ik zo veel mogelijk wil wildkamperen. Ik ben inmiddels zo geoefend in het voorbereiden van meerdaagse tochten, dat ik de voedsel- en waterplanning in de bus onderweg van de ene naar de andere route nog kan doen.

Een groot voordeel van al vaker meerdaagse wandeltochten gemaakt hebben: alle spullen die ik nodig heb, had ik al in huis. Een kwestie van mijn tas inpakken - waar nog wel even de nodige keuzestress aan te pas kwam - en gaan.

alle-scotlands-great-trails-wandelen

En werk dan?

In 2019 stapte ik over van een baan in loondienst naar zelfstandig ondernemer binnen Outdoor Inspiratie. Mijn e-books en cursussen (zie webshop) staan klaar en hoeven niet voor elke verkoop opnieuw gemaakt te worden. Ik schrijf reisverhalen in opdracht, maar kan dat concentreren op de (reis)dagen tussen het wandelen door. Dat betekent wel een extra zware rugzak, want laptop mee, maar dat is niet anders.

Tijdens dit project doe ik het andersom. Niet work first, hiking second maar hiking first, work second. Ik plan mijn werk om mijn wandeldagen heen en pas die tijd tussen wandeltochten wat aan als ik meer werk heb dan ik in die dag of twee dagen kan doen. Die tocht moet ook ergens van betaald worden, dus ik pak het werk dat me - naast de verkopen uit mijn webshop - aangeboden wordt dankbaar aan.

Natuurlijk ben ik als ‘influencer’ in de wandelniche ook onderweg aan het werk. Ik maak in mijn hoofd continu verhalen en verzamel continu inzichten of tips die ik met lezers en volgers wil delen. En als zelfstandige zonder teamleden open en beantwoord ik elke dag mijn mail. Als er iets niet goed gaat in een programma, zit ik rustig een uur in mijn tent op dat kleine schermpje te prutsen (bah). Als er iets wél heel goed gaat, bijvoorbeeld een superleuke mail, dan geniet ik nóg meer van de wandeldag.

hoe-3000-km-wandelen-schotland

Reis digitaal mee!

Vind je het leuk om digitaal met me mee te reizen? Volg me op Instagram voor dagelijkse Schotlandplaatjes en wandeltips. Na elke route deel ik de praktische details en fijne foto’s van de route op ReizeninSchotland.nl en mijn Komootprofiel.

Reacties
Categorieën