Bikepacken op de Waddeneilanden: Waddenhoppen
Sterk slingerende duinbospaden. Een brede strook strand waar geen einde aan lijkt te komen. Gravelpaden door stille natuurgebieden. En gezellige eilanddorpjes en strandtenten waar je nieuwe energie opdoet met eilandlekkernijen. Bikepacken op de Waddeneilanden is een onvergetelijk avontuur. Vanaf dit jaar volg je er de Komoot original fietsroute Waddenhoppen.
Waddenhoppen: bikepacken op Waddeneilanden
Waddenhoppen is een Komootroute uitgezet door routemaker en fiets-contentmaker Erwin Sikkens. Je kent hem misschien van de iconische Green Divide gravelroutre over de Veluwe. Voor deze nieuwe route vroeg hij zich af: kan ik over alle vijf bewoonde Nederlandse Waddeneilanden fietsen zonder tussendoor het vasteland te raken? Dat bleek te kunnen, en een fantastisch avontuur te worden.
Van schelpenpaden tot betonnen fietssnelwegen en van singletracks in het bos tot over de vloedlijn rijden op het strand. Niet alleen de soorten ondergrond, maar ook de landschappen langs de Waddenhoproute zijn afwisselend. Van polderlandschap tot uitgestrekte natuurgebieden waar de wind en zee de baas zijn.
Niet alleen het fietsen maakt Waddenhoppen avontuurlijk. Wat dacht je van de zeilboot tussen de oostelijkste Waddeneilanden, waar je helpt de zeilen te hijsen? En waar je bij eb droogvalt op een zandbank en in de grote leegte over de zeebodem kan lopen?
Waddenhoppen de film
Erwins gezelschap fietsYoutuber Douwe Doorduin maakte een inspirerende film over het bikepacken op de Waddeneilanden. Waddenhoppen de film laat je vanaf de bank een uur lang genieten van eilandlandschappen en fietsavontuur. De film is gratis te bekijken op YouTube. Ik heb de film inmiddels twee keer bekeken: een keer samen met Douwe en Erwin op Texel, en diezelfde week nog een keer met een kop thee in bed. Echt een aanrader dus, maar oordeel zelf 👇Â
Zelf bikepacken op de Waddeneilanden
Nog leuker dan de film kijken, is de film kijken en dan je eigen avontuur plannen. Het goede nieuws: je hoeft geen heel fitte fietser met bijzondere skills te zijn om in de bandensporen van Erwin en Douwe te trainen. De route ligt her en der over leuke mountainbikepaden met hoogteverschillen, boomwortels en scherpe bochten, maar die stukken kan je ook makkelijk omleggen over verhard fietspad. Ik fietste zelf met 7 weken fietservaring een deel van de route op Texel en vond dat niet bijzonder moeilijk. Ik fietste naast Erwin, die me vertelde dat het nergens langs de route moeilijker zou worden dan dat.
Speciale fiets nodig?
Voor de precieze Waddenhoproute is het handig om een gravelbike met redelijk brede banden, of een mountainbike mee te nemen. Daarmee fiets je net wat lekkerder op de mountainbikepaden en het strand. Wil je liever op een toerfiets of stadsfiets de eilanden over? Dan leg je de route gewoon een stukje om over 'normale' paden en kies je voor sommige stukken strand (bijvoorbeeld op de Vliehors) voor een ander vervoermiddel.
Kant-en-klare route in Komoot
Erwin heeft zijn route uitgestippeld en openbaar gedeeld in een Komoot-collectie. Zoals je ziet, zijn de dagafstanden niet gek lang. De langste etappe is 57 kilometer, en daarmee ook voor de minder getrainde fietser te doen. Vind je dat nog te lang? Je kan de routes heel makkelijk inkorten.
Alle routeinformatie op één pagina
Erwin en Douwe publiceerden op de Shimano-website een complete Waddenhop-handleiding met hun beste tips. Ze leggen daarin onder meer uit welke boten ze tussen de eilanden genomen hebben. Een handige tip die me bijbleef van hun première: begin met het boeken van de overtochten tussen Terschelling en Ameland en tussen Ameland en Schiermonnikoog, want die zijn het minst frequent.
Tip: een lang weekend bikepacken op de Waddeneilanden
Het routedeel tussen Terschelling en Schiermonnikoog is qua overtochten iets uitdagender te regelen dan de rest van de route. Wil je een lang weekend bikepacken op de Waddeneilanden, zonder iets uitdagendere logistiek? Dan fiets je de route over Texel, Vlieland en Terschelling. Vanaf Terschelling neem je dan weer de boot naar het vasteland. Overnacht op campings of in eilandaccommodatie en proef de sfeer van het Waddenhoppen. Kleine waarschuwing: dit smaakt ongetwijfeld naar meer, en Schiermonnikoog is niet zomaar mijn favoriete eiland.
Foto's met dank aan Erwin Sikkens