365 nachten buiten slapen: het boek Wild Jaar
31 oktober 2021 
4 min. leestijd

365 nachten buiten slapen: het boek Wild Jaar

365 nachten in de buitenlucht slapen: wat doet dat met een mens? Auteur en docent Koen Arts deed een experiment, 'gewoon' op Nederlandse bodem. Hij schreef er een fijn boek over: Wild Jaar, vernoemd naar zijn experiment.


'Waarom?' werd Koen en zijn vriendin Gina gevraagd toen hij zijn experiment om een jaar lang zoveel mogelijk tijd voor te brengen aankondigde. Koen deelt niet direct een heel concreet antwoord, maar ook ik zou niet weten waarom niet. Je kunt naar verre oorden reizen voor zo'n experiment, maar Koen gaat op zoek naar wildheid in zijn dagelijkse omgeving. Hij blijft werken als docent aan Wageningen University en onderhoudt ook zijn sociale contacten.

wild-jaar


Koen noemt zijn experiment 'Wild Jaar'. Het plan is om 365 nachten buiten te slapen en evenveel dagen minstens 50% van de tijd buiten door te brengen. Het oorspronkelijke plan was zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengen en met de tijd in de collegezalen kwam daar logischerwijs uit voort dat Koen en zijn vriendin buiten moesten slapen.

'In plaats van de wildernis op te zoeken, willen we de wildheid naar ons toe laten komen. Wildernis is een realiteit ver weg, wildheid is een potentiële ervaring dichtbij'. Koen en Gina brengen veel tijd voor bij Koens ouderlijk huis in agricultuurrijk Brabant, maar zelfs daar weet Koen natuur en wildheid te vinden.

wild-jaar-365-dagen-kamperen


Het boek is een makkelijk lezend verslag van Koens experiment. Je krijgt een kijkje in het dagelijks leven van Koen en Gina. Je leest jeugdherinneringen, leert de vrienden en familie van Koen leren en bent getuige van een sterfgeval in de familie. Het is een verhaal met zo nu en dan een filosofische insteek, verwijzingen naar klimaatproblemen en een strijd tegen muggen, vocht en kou. Koen en Gina komen tot de ontdekking dat wildheid 'schuilt in de directe ervaring van de elementen'. Die ervaring is niet altijd heel aangenaam, maar Koen en Gina geven zich niet zomaar gewonnen.

wild-jaar-365-dagen-buiten-slapen


Een aanrader?

Het boek Wild Jaar is geen boek vol hoogte- en dieptepunten die op avontuurlijk, dramatische wijze beschreven worden. Het is een verslag met zijwegen naar bredere onderwerpen. Het boek heeft me echter geen seconde verveeld. Sterker nog, ik heb het hele boek in één avond uitgelezen, omdat ik zo nieuwsgierig was hoe het experiment verder zou verlopen. Dus ja, dit boek vind ik een aanrader!

Je kunt het boek voor 22.50 euro bestellen bij Uitgeverij Noordboek of Bol.com.

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft nomadisch als wandelaar, huisoppas en ondernemer. In 2019 zei ze haar baan op om Outdoor Inspiratie op te richten. Ze zet zich sindsdien fulltime in om outdooravonturen toegankelijk te maken voor iedereen. Ze schreef een e-book over trektochten maken en geeft masterclasses en cursussen over wandelen, huisoppassen, (solo)reizen en (outdoor)ondernemen.
Reactie plaatsen