hertenman
Paulien
12/16/2021
4 min

De hertenman: 7 jaar tussen de reeën leven

12/16/2021
4 min

'Ik besloot alles achter te laten en te gaan leven tussen de dieren in een oerbos', zo luidt de subtitel van het boek De Hertenman van Geoffroy Delorme. Je snapt dat ik zo'n boek móét lezen, want ik ben dol op verhalen van mensen die 'anders doen' en meer back-to-basics gaan.


De Hertenman

Het boek begint met uitleggen dat met 'hert' in de titel niet bedoeld wordt wat wij in het dagelijks leven hert noemen (damhert of edelhert), maar dat het hier gaat om de familie hert. Onder deze familie valt ook de ree en dat is de hertensoort die in dit boek centraal staat.

De Hertenman neemt je mee in de zeven jaar dat de schrijver in een Frans bos woonde. Hij bouwt een bijzondere band op met de reeën die in dit gebied leven. Hij vertelt vol liefde over zijn nieuwe vrienden en geeft je als lezer zo een uniek kijkje in het leven van een ree.

hertenman


Hoe het begon

De Franse Geoffroy voelt zich in groep 3 al beter buiten dan tussen de muren van een klaslokaal. 'Elke dag dag ik langs dat raam in de klas loop, dwaal ik wat verder af van de zogenaamde "sociale" waarden, en trekt de natuur me als een magneet naar zich toe'. Hij vindt het moeilijk om mee te doen in wat wij 'normaal' vinden en gaat steeds vaker het bos bij zijn huis in. Hele nachten zwerft hij door het bos om dat steeds beter te leren kennen. Op zijn zestiende gaat hij ook steeds vaker overdag het bos in, want 'in werkelijkheid verandert dit leven dat me wordt opgelegd mettertijd in een geestelijke lijdensweg'.

hertenman-Geoffroy-Delorme


Fulltime het bos in

Op zijn negentiende besluit hij fulltime in het bos van 4.500 hectare te gaan wonen. Hij besluit zoveel mogelijk van het voedsel van het bos te gaan leven en neemt geen slaapzak, slaapmat of tent mee. Hij eet planten uit het bos en snoept soms van wat de jagers voor de zwijnen neerleggen. Hij leert met de seizoenen te leven en onderkoeling te voorkomen. Hij leert voorraden aanleggen voor de winter en overleeft zo zelfs dat barre jaargetijde. Zijn zintuigen worden steeds gevoeliger; hij ruikt bij welke bomen hij zich bevindt en kan aan de nerven van bladeren voelen met welke boom hij te maken heeft. Hij vertelt dit alles in zijn boek alsof het heel normaal is, maar ik las vol bewondering over hoe echt back-to-basics hij durfde en kon gaan.

"Dankzij Spies, Zesender, Sjef en alle andere [reeën] kan ik nu buiten slapen, zonder slaapzak, zonder dak of verwarming. Ze hebben me geleerd om te leven, eten en slapen in korte cycli, waardoor ik kan (over)leven zonder dat ik fysiek al te zeer lijd."


Nieuwe vrienden

Hoe langer Geoffroy in het bos leeft, hoe sterker zijn band met de reeën wordt. Hij geeft ze namen en sommige van hen lijken net zo nieuwsgierig naar hem als hij naar hen. Hij vertelt vol liefde over de persoonlijkheden van zijn nieuwe vrienden en geeft je een kijkje in hun dagelijks leven. Hoe verdelen reeën onderling het leefgebied? Hoe gedraagt een ree zich voordat hij een druk wandelpad over moet steken? Wat voor effect hebben jacht en boomkap op het leven van de herten? Geoffroy bekijkt de wereld vanuit de ogen van een ree en vertelt dat op zo'n manier dat je als lezer het idee hebt óók vrienden met de reeën te zijn.

Ik vond het erg interessant om te lezen over de intelligentie van de reeën. De Fransman leert één van hen bijvoorbeeld de voortekenen van een jacht te herkennen aan de hand van zicht en geur, en neemt hem vervolgens mee naar een veilig Natura 2000-gebied. Bij de volgende jacht neemt deze ree de andere reeën mee naar ditzelfde gebiedje.

hertenman-boek


Met een boodschap

Geoffroy sluit zijn boek af met een hoofdstuk waarin hij kritisch reflecteert op de gevolgen die onze manier van leven op de reeën heeft. Het kappen van bomen in complete territoria waardoor een ree kansloos wordt. De jacht waarbij jonge reeën wees worden. De drukte op de wandelpaden en buiten de wandelpaden in het leefgebied van de reeën. Hoewel Geoffroy eigenlijk niet anders wil dan tussen zijn reeën leven, besluit hij terug te keren naar de bewoonde wereld.

'Ik wil mijn leven doorbrengen met mijn vrienden de reeën, ervan genieten; het maakt niet uit of het kort is. Maar als ik ze wil behoeden voor de vernietiging door de steeds waanzinnerige wereld, moet ik in leven blijven, om hun verhaal te vertellen en het grote publiek ervan bewust te maken hoe de dieren in het wild moeten leven'.


Aanrader?

Yes, zeker! Ik was wat skeptisch over een heel boek over leven met reeën, maar hij is zo goed geschreven dat ik hem in één avond gelezen heb. Ik stopte alleen met lezen voor een verse kop thee en om mijn tijdelijke huisgenoot te onderbreken in haar werk en weer iets uit dit unieke verhaal aan haar voor te lezen.

--> Bestel het boek via Bol.com*


Titel: De Hertenman
Auteur: Geoffroy Delorme
ISBN: 9789021585604
Prijs: €20,99 (9.99 voor een e-book)
Verschijningsdatum: 05-10-2021
Kosmos Uitgevers

* dit is een affiliatelink. Dat betekent dat ik een klein percentage van de prijs krijg als jij het boek via dit linkje bestelt. Dat kost jou niets extra's en helpt mij mijn blog life te houden :)

Reacties
Categorieën