Wandelweekend in Twente: 35 km over het Twentepad

Groene velden gescheiden door boswallen, heidevelden met hoog geel gras en boerderijen met gekleurde luiken en halfhouten gevels. Ik was tijdens mijn wandelweekend in Twente aangenaam verrast door de diversiteit van het landschap. Ik liep 35 kilometer over het Twentepad, een 87 kilometer lang streekpad. Op deze pagina vind je alle praktische informatie over deze route die heel geschikt is voor een eerste meerdaagse wandeltocht of een ontspannen weekend in het groen.


Wandelweekend in Twente op het Twentepad

Ik liep deze 2-daagse route van Tubbergen over het Twentepad naar Denekamp. Dit deel van het streekpad is volgens velen die de hele route liepen het mooiste stuk. Je loopt dan ook tussen de weilanden, over landgoederen en langs kabbelende beken en oude molens. De route voert je langs de Duitse grens, over landgoed Springendal, langs de Dinkel en over landgoed Singraven. De eerste dag loop je zo’n 20 kilometer, waarvan het laatste stuk niet over het Twentepad loopt. De tweede dag kies je uit een etappe van 16 of 30 kilometer. Het Twentepad is goed en geel-rood gemarkeerd, dus je hoeft niet de hele tijd op een kaart te kijken.


Logisch startpunt: station Oldenzaal

Reis je met het openbaar vervoer, dan kan je misschien een directe verbinding tussen je station en de bushaltes van Tubbergen en Denekamp vinden. Mijn route begint en eindigt bij bushaltes die minstens elk uur een verbinding met het treinstation van Oldenzaal hebben.

Reis je met de auto, dan kan je deze gratis parkeren op de P+R tegenover station Oldenzaal. De bushaltes liggen tegen de parkeerplaats aan. Minimaal eens per uur rijdt er een bus naar het startpunt in Tubbergen. Vanaf het eindpunt nabij Denekamp rijdt minstens eens per uur een bus naar Oldenzaal station. Je kan in- en uitchecken met je bankpas en honden zijn ook welkom in deze bussen.


Dag 1: van Tubbergen naar Springendal

De route begint weinig spectaculair binnen de bebouwde kom van Tubbergen. Huizen, met tuinen. En een weg, met auto's. Gelukkig wordt het na het einde-Tubbergen-bord al beter. Geen huizen, geen weg, maar weilanden met boomwallen langs de erfgrenzen. We passeren een keet met een honesty box met drankjes en ijs (nog steeds spijt dat ik daar niet even gestopt ben!).

We volgen lange zandpaden tussen meer weilanden, en gaan dan bij Camping het Twentepad de bosjes in. Het graspad is pas gemaaid en nu een naaktslakkensnelweg. We passeren een typisch Twentse boerderij die niet misstaat op een legpuzzel en steken een mooi heideveld over. Kijkend op de Komootkaart, zie je hier twee cirkels. Een voormalig (en mislukt) agrarisch project, waarbij de akkers rond aangelegd waren zodat de trekkers niet hoefden te keren.

Langs de molens en over het landgoed

We pauzeren op de Galgenberg, waar je geen galg maar wel glooiende velden ziet, en maken een paar kilometer verderop een omweg langs Molen Bels. Dit ommetje is alleen al leuk om de oude watermolen en buurmolen van Frans te bekijken. In Molen Bels zit nu een restaurant met een bloemrijk terras, waar je de lekkerste pannenkoeken eet (ja, dat kan ook gewoon bij de thee, heb ik voor je getest).


Door het dal van de Mosbeek, langs de heide Paardenslenkte en door de weide vol krekels van Landgoed Springendal bereiken we Hoeve Springendal.

Tip: langs deze route liggen meerdere RUST-punten waar je wat te snacken en drinken kan kopen. Een is onofficieel, de andere staat ook op de website.



Overnachten in een hoeve of je tent

Midden in de natuur van Landgoed Springendal liggen een camping en hoeve met appartementen. Een fantastische plek, met een restaurant (lunch) en streekproductenwinkel. Ik overnachtte voor 140 euro per nacht in één van de heel comfortabele appartementen met balkon en keuken. Slaap je liever in je tent? Boek voor het beste uitzicht een kampeerplek aan het beekdal. Honden zijn ook welkom, maar houd er rekening mee dat er kippen loslopen. Let op: neem ingrediënten voor je avondeten mee uit Tubbergen of Oldekerk, want je kan geen complete maaltijd samenstellen met de ingrediënten uit de streekproductenwinkel.


Dag 2: van Springendal naar Denekamp

De wandeling van Hoeve Springendal terug naar het Twentepad is als een ommetje door de kinderboerderij. Ouderwetse schapenrassen, lompe trekpaarden en vrolijke jonge geiten. Na een bezoek aan de bronnen van Springendal, die veel weghebben van vijvers, kunnen we de geelrode markering weer volgen.

Het bos gaat over in landerijen en dan in de oude dorpsstraten van Ootmarsum. Een vriendin raadde mij dit dorpje aan, want 'gezellig', maar ik nam nooit de moeite een omweg te maken onderweg naar het noorden. Nu kom ik er lopend, en ik moet haar gelijk geven: het is er gezellig! Met vele terrassen langs autovrije straten, een patisserie en kledingwinkels in oude panden. Een leuke plaats om even in rond te slenteren en vervolgens van een kop koffie met gebak te genieten.

Met volle maag verruilen we Ootmarsum voor meer weilanden. Kilometers lang lopen we op overgroeide graspaden langs een riviertje waar weinig beweging in zit. We lopen over een oude borg en langs het uit gebruik geraakte Kanaal Almelo-Nordhorn. Slingerend langs de fotogenieke Dinkel-rivier bereiken we het toeristische middelpunt van Landgoed Singraven. Een oude watermolen, een streekproductenwinkel en een gezellig restaurant. Een fijne plek voor een drankje, voordat je net buiten Denekamp in de bus terug naar Oldenzaal stapt.



Alternatieve dag 2 van 30 km: naar Oldenzaal

Heb je er na 17 kilometer wandelen nog niet genoeg van? Laat de bus aan je voorbij gaan en wandel over het Twentepad terug naar Oldenzaal. Voorbij Denekamp loop je door het groene Sterrebos, door Beuningen en verder langs de kronkelende Dinkel. Voor een welverdiende pauze haal je drinken en snacks bij RUST-punt De Pipokeet. Via de Hakenberg en Landgoed Oldenzaal wandel je langs de buitenrand van Oldenzaal terug naar het startpunt van gisteren. Zin in een drankje om het weekend mee af te sluiten? Aan de Groote Markt in het centrum liggen meerdere terrassen.


Handige routeinfo

De route voor dit wandelweekend in Twente volgt grotendeels het Twentepad. Je kan de Komootroutes die ik op deze pagina deel opslaan en gebruiken voor navigatie in de gratis routeapp Komoot. Op Wandelnet vind je kaarten van de hele route. Er is ook een wandelgids te koop. Deze is uitgegeven in 2008 en de route is sindsdien wel wat veranderd. Het boekje is wat oubollig en verouderd, maar deelt wel leuke weetjes over de omgeving die je onderweg niet van bordjes leest.