3-daagse route langs natuurkampeerterreinen in Drenthe: bikepacken of wandelen
Bossen, vennen, heidevelden, hunebedden, koloniedorpjes. Het landschap op de grens van Drenthe en Friesland is zo gevarieerd! Ik zette er een 3-daagse route langs natuurkampeerterreinen in Drenthe uit. Wandel of fiets door twee Nationale Parken en een Natura 2000-gebied en overnacht op unieke locaties in de natuur.
In dit blog geef ik je alle praktische informatie over deze route(s). Wil je (eerst) sfeer opsnuiven met mijn persoonlijke reisverslag? Lees mijn blog Verslag: 3 dagen gravelbiken door Drenthe.
3-daagse route langs natuurkampeerterreinen in Drenthe
Gravelbiken/mountainbiken, (stads)tourfietsen of wandelen. Ik maakte drie varianten van mijn 3-daagse route langs natuurkampeerterreinen in Drenthe. Alle routes lopen door drie natuurgebieden: het Dwingelderveld, het Holtingerveld en het Drents Friese Wold. Elke dag een nieuw natuurgebied en nieuwe uitzichten! Met fietsafstanden van 30 tot 40 kilometer en wandelafstanden van 16 tot 19 kilometer per dag, zijn alle routes ook voor minder getrainde sporters te doen. Perfect voor een eerste meerdaagse wandel- of fietstocht! Loop of fiets je liever langere afstanden? Voeg in je navigatieapp wat extra lussen in de natuurgebieden toe.
Overnachten op natuurkampeerterreinen
De routes lopen langs twee Natuurkampeerterreinen: rustige kampeerterreinen in het groen. Beide terreinen hebben naast kampeervelden ook ingerichte accommodaties. Ideaal voor wie wat meer comfort zoekt.
Natuurkampeerterrein De Groene Hen ligt nabij Uffelte, aan de rand van het Holtingerveld. Dit is een relatief grote, maar toch rustige en ruim opgezette camping. Er staan ingerichte houten hutten en safaritenten die verhuurd worden. Hier kan je voor 12,50 euro per persoon beddengoed en lakens bij huren. Op de camping worden leuke activiteiten, zoals een yogales of pizzabakavond, georganiseerd. In het hoogseizoen staan er foodtrucks (paar dagen voor aankomst doorgeven dat je mee wilt eten) en is er een broodjesservice. Er zijn vele slecht-weer-voorzieningen voor kampeerders, van een grote gemeenschappelijke woonkamer met boekenkast tot een kas met zitjes.
Natuurkampeerterrein De Veldbloeme is aanzienlijk kleiner. Hier vind je geen receptie, broodjesservice of activiteiten, maar wel heerlijke rust en een schone zwemplas op 4 km afstand. De langgerekte kampeervelden zijn omzoomd met boswal en liggen tussen de weilanden en boerderijen. Hier logeerden wij in een ingerichte, puntige hut. Er is geen beddengoed aanwezig, dus neem een slaapzak en kussensloop mee. Er liggen kussens op de slaapbank, die je als hoofdkussen kunt gebruiken.
Start- en eindpunt
De fietsroutes starten en eindigen op het station van Beilen. Beilen is met de trein bereikbaar vanuit Groningen en Zwolle. Je fiets mag buiten de spits mee in de trein. Je moet daarvoor een fiets-dagkaart van 7,50 euro bij de NS kopen.
De wandelroute start in Spier, bij de boslounge. Hier zijn een bushalte en een parkeerplaats waar je je auto drie dagen kan laten staan. Met bus 28 reis je in een kwartier van Beilen station naar hier. Deze parkeerplaats bevindt zich in het bos. Parkeer je auto aan het eind van de weg bij het Van der Valk hotel voor iets meer toezicht.
Het eindpunt van de wandelroute is een bushalte in Hoogersmilde. Plan met 9292ov.nl je reis naar huis. Met bus 20 reis je binnen een half uur naar station Assen. Van Hoogersmilde reis je met twee bussen in 35 minuten terug naar de parkeerplaats in Spier.
Navigeren
Ik heb deze routes zelf bedacht. Dat betekent dat er geen routegids, -kaart of markeringen beschikbaar zijn. Je kan de route volgen met behulp van de Komootpagina’s die ik link. Komoot is een gratis routeapp voor onder meer wandelen en fietsen. Sla de routes op in je profiel en gebruik de app om onderweg te navigeren. Bekijk mijn Komoot tutorials als je deze app nog niet eerder gebruikt hebt.
3-daagse bikepackroute langs natuurkampeerterreinen in Drenthe
Ik zette deze bikepackroute zoveel mogelijk over natuurlijke paden uit. Waar mogelijk, pakte ik een stuk mountainbikeparcours mee. Sommige stukken lopen over betonnen fietspad, soms parallel aan een onverhard pad. Andere stukken lopen over rustige wegen tussen de weilanden, zoals de tweede helft van etappe 2. De afstanden variëren van 32 tot 28 kilometer per dag, wat deze route ook heel geschikt maakt voor wie niet heel vaak fietst. Mijn gezelschap maakte nog niet eerder een meerdaagse fietstocht, en vond deze goed vol te houden. Je bekijkt de routes voor elk van de drie dagen via onderstaande Komoot-collectie.
Alternatieve fietsroute over verharde fietspaden
Ik raad je de bovengenoemde fietsroute alleen aan als je een gravelfiets (met dikke banden) of een mountainbike hebt. De route loopt waar mogelijk over mountainbikepaden, met scherpe bochten, heuvels en boomwortels. De paden zijn niet heel technisch, maar je moet wel even geoefend hebben met sturen.
Ik heb speciaal voor de niet-mountainbikers een stadsfietsvriendelijke route uitgezet. Deze route zou je zelfs op een OV-fiets van station Beilen kunnen doen. Dit zijn de routebestanden voor deze alternatieve route:
3-daagse wandelroute langs natuurkampeerterreinen in Drenthe
Mijn oorspronkelijke plan was een 3-daagse wandelroute langs bovengenoemde natuurkampeerterreinen. Helaas gooide een gebroken voorvoet roet in het eten, maar dat betekent wel dat ik een mooie wandelroute klaar heb staan. Deze route voert je door dezelfde natuurgebieden als de fietstocht. De route loopt zoveel mogelijk over onverharde wandelpaden en door de natuur. Buiten de natuurgebieden loop je langs rustige wegen.
Supermarkten onderweg
Er liggen weinig supermarkten langs de route. Alle routes leiden aan het eind van etappe 2 door Vledder, waar je inkopen kan doen bij de Coop. Neem voor de eerste 1,5 dag voeding mee van huis, en sla in Vledder voorraad in voor de laatste 1,5 dag. Op dag 3 kan je als fietser een uitstapje maken naar de supermarkt van Hoogersmilde.
Horeca langs de route
Midden in de natuurgebieden liggen weinig horecagelegenheden, maar aan de randen vaak des te meer. Mijn favorieten: de Boslounge in Spier, waar ze geen lunch maar wel lekkere taartjes serveren. En: Brasserie OER bij de Havelterberg, met lekkere en vega(n) lunches en bezoekerscentrum. Er liggen meer restaurantjes langs de routes, zie daarvoor Google Maps of Komoots points of interest ‘eten en drinken’. De routes lopen ook langs diverse RUST-punten.
Zwemmen
Zwemmen kan in de Spokeplas, op 4 kilometer lopen of fietsen van De Veldbloeme. De fietsroutes liggen langs het Blauwe Meer, mijn favoriete zwemplas van Drenthe en misschien zelfs heel Nederland. Zwemkleding en een sneldrogende handdoek zijn geen overbodige luxe.
Beste tijd om te gaan
Fiets of wandel deze route tussen 1 mei en 1 oktober, i.v.m. openingstijden van de accommodaties. De natuur is - naar mijn mening - dan ook op haar mooist. In mei zijn de bomen nog lekker frisgroen, in de herfst kleuren ze hier juist mooi geel en oranje. Augustus is misschien wel mijn favoriete maand in deze omgeving, omdat de heidevelden dan zo mooi paars zijn.
Kan de hond mee?
Dit zijn de regels voor de natuurgebieden waar de route doorheen loopt:
- Dwingelderveld: honden zijn aangelijnd welkom
- Holtingerveld / Havelterberg: honden zijn aangelijnd welkom
- Drents Friese Wold: aanlijnplicht, en verboden toegang binnen de afrastering van het Doldersummerveld (omweg plannen in Komoot). Zie ook deze folder.
Honden zijn ook welkom op de Natuurkampeerterreinen, maar niet in alle ingerichte accommodaties. Kijk dat dus even goed na voordat je boekt.
Niet vergeten
Wat je sowieso mee moet nemen als je aan deze tocht begint:
- voldoende water - weinig vulmogelijkheden onderweg
- eten voor de eerste anderhalf dag
- natuurkampeerkaart
- slaapzak, hoeslaken en kussensloop als je ingerichte accommodatie boekt
- zwemkleding (zie kopje 'zwemmen') en sneldrogende handdoek
- bescherming tegen de zon
Tip: download hier mijn gratis paklijst voor je meerdaagse wandeltocht.