Wandelen bij de Hatertse en Overasseltse Vennen

De Hatertse en Overasseltse Vennen staan al lange tijd op mijn verlanglijstje, al sprak ik dat weinig uit omdat die lange naam er bij mij nooit in één keer soepel uit komt 😉   Onderweg naar mijn week kamperen op Natuurkampeerterrein de Cokse Heide was het dan eindelijk zover: ik ging wandelen bij de Hatertse en Overasseltse Vennen.

 

De Hatertse en Overasseltse Vennen

De Hatertse en Overasseltse Vennen is een 520 hectare groot natuurgebied nabij Nijmegen. Zoals de naam al doet vermoeden, vind je hier vennen, die omgeven worden door rivierduinen. De duinen werden in de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden gevormd door de winden die over de zanderige, droge bedding van de Maas raasden. De Waal had hier eerder al een laag leem achtergelaten en samengedrukt, waardoor het regenwater in de valleien tussen de duinen bleef staan. Dit regenwater vormt de 28 vennen van natuurgebied De Hatertse en Overasseltse Vennen. Je vindt er unieke flora en fauna, waarvan je kunt genieten vanaf de wandelroutes die door het gebied lopen. Mijn favoriete dier, dat ik helaas niet gezien of geroken heb? De knoflookpad, die bij gevaar een knoflooklucht uitscheidt.

 

Wandelroutes bij de Hatertse en Overasseltse Vennen

Vanaf de parkeerplaats nabij de Staddijk 17, Wijchen beginnen twee wandelroutes die je het beste van het gebied laten zien. De gele route is 6.5 kilometer lang en overlapt deels met de 3.5 kilometer lange rode route. Rondom het ven het dichtst bij de parkeerplaats mag je hond loslopen. Beide routes leiden je over heide en duinen, door bos en langs vennen. De gele route loopt langs meer vennen en akkers met bijzondere planten. De rode route komt langs de ruïne van de middeleeuwse St. Walrickkapel, de rode route buigt net daarvoor af. Let ter hoogte van het scoutingterrein goed op of je de ruïne ziet staan. Kom je bij de weg met een restaurant en heb je nog geen ruïne gezien, dan moet je (met je navigatieapp) een stukje terug wandelen.

–> Download de gratis folder van Staatsbosbeheer hier.

 

Bezienswaardigheid onderweg: de ruïne van de middeleeuwse St. Walrickkapel

De ruïne van de St. Walrickkapel komt uit de 15e eeuw en hoorde toen bij een kloosterboerderij die er nu niet meer is. Vele pelgrims hebben pelgrimages gemaakt naar deze kapel en dan in het bijzonder de oude zomereik die boven de ruïne uit torent. Deze boom wordt ook wel de koortsboom genoemd en er werd en wordt geloofd dat het knopen van een lapje stof in deze boom ervoor zorgt dat de drager van de ziekte genezen wordt.

 

Meer avontuur in de omgeving van de Hatertse en Overasseltse Vennen

Verblijf je langere tijd in de omgeving van de Hatertse en Overasseltse Vennen? Wandel dan ook eens de kuitenbijter Natuurroute N70 of een kortere route op de Mookerheide of in de Maasduinen. Wil je Noord-Limburg liever op een andere manier ontdekken? Ga dan eens kanoën in Limburg of met de e-scooter toeren door Limburg.