5 Podcasts over wandelen

Er is natuurlijk weinig leuker dan zelf wandelen... maar als ik dat om welke reden dan ook even niet aan het doen ben, luister ik graag naar podcasts over wandelen. Me vermaken met verhalen en leren van tips van andere wandelaars. Nieuwe meerdaagse wandelroutes ontdekken, herkenbare struggles horen en geïnspireerd worden om zelf snel weer de wandelschoenen aan te trekken. Dit zijn vijf favorieten in het Engels (EN) en Nederlands (NL).

1. Mijn favoriete podcast over wandelen: Hiker Trash radio (EN)

Mijn favoriete podcast over wandelen is een Amerikaanse: Hiker Trash radio. Wat ik hier zo fijn aan vind? Dat het is alsof ik met twee vrienden bij een vuurtje zit en meeluister met hun goede gesprek. De podcast is zo lekker losjes en spontaan en anders dan de standaard interview-podcasts. De meeste gasten zijn thru hikers, mensen die echt een takke-eind gelopen hebben. Al luisterend krijg je een idee hoe het is om maanden lopend onderweg te zijn en krijg je allemaal praktische tips. Dit is echt by far mijn favoriet!


2. Bush & Banter (EN)

In de podcast Bush and Banter gaan hosts Jennifer en Dyana in gesprek met coole avonturiers Zoals de 59-daagse solotocht van Felicity naar Antarctica of Dan en Kita die rond de wereld varen. De avonturiers die ze spreken zijn dus niet allemaal wandelaars, maar de titels maken vrij snel duidelijk wat je kunt verwachten.


3 WITROOD podcast over wandelen (NL)

De WITROOD wandelpodcast focust zich op lange afstand wandelpaden. Host Wybo's gasten, mensen zoals jij en ik, vertellen alles over een route die ze gelopen hebben. Myra vertelt bijvoorbeeld over het Pelgrimspad en Willemijn deelt over de GR11 in de Pyreneeën. Een fijne podcast om te luisteren als je meer over een specifieke trail wilt leren, of het gewoon heel leuk vindt wandelervaringen van medewandelaars te horen.


4. Ongebaande Paden Podcast (NL)

Ongebaande Paden Podcast is opgezet door Anne, die de Pacific Crest Trail wandelde. De laatste aflevering van de podcast kwam in 2021 online, maar je kunt 16 afleveringen terugluisteren over Annes ervaringen onderweg. Alsof je zelf een stukje PCT wandelt!

5. Op Wandel: Vlaamse podcast over wandelen (NL)

Op Wandel is mijn favoriete Nederlandstalige (of eigenlijk Vlaamse) podcast over wandelen. Ik vind host Dorien en haar gasten heel fijn om naar te luisteren. Met de hosts van een aantal andere Nederlandstalige wandelpodcasts heb ik wat moeite, maar hier kan ik naar luisteren! Deze podcast gaat wat meer de diepte in: ook de psychologische effecten van wandelen komen regelmatig terug. Aanrader!


Meer podcasts over wandelen

Bekijk ook mijn overzicht van podcasts over avontuur en outdoor, waarin ook genoeg afleveringen over wandelen te vinden zijn. Ken jij een inspirerende podcast over wandelen die lekker wegluistert? Tip hem in de reacties onder dit bericht om mij en anderen aan het luisteren te zetten.