12 Tips voor je 1e keer bikepacken
Ben je van plan voor het eerst te gaan bikepacken? Of, zoals dat ouderwets heeft, op fietsvakantie te gaan? Dan deel ik hieronder mijn 12 beste tips voor je eerste keer bikepacken.
Tip 1: zorg dat je fiets in orde is
Remmen die goed afgesteld staan, versnellingen die het over de hele range goed doen en alle onderdelen nog even goed onderhouden. Je wilt je fiets in topconditie hebben als je gaat bikepacken. Zeker als je dat in de heuvels gaat doen.
Ik raad je aan om een bikefitting te laten doen. Tijdens zo’n sessie tipt een expert je wat je aan kan passen aan je fiets om hem beter bij je te laten passen. Zo heb ik aan de hand van zo’n sessie een kortere stuurpen gekocht, zodat ik niet langer te ver naar voren gestrekt zit. Mijn rugpijn was binnen een week beter.
Ook niet onbelangrijk: een goed zadel. Ook mijn zitbotjes heb ik laten opmeten. Wat blijkt? Die staan ongeveer zo ver uit elkaar als menselijk mogelijk is. Op een ‘gemiddeld’ zadel krijg ik dus last, maar op mijn bredere model zit ik prima. Voor vrouwen zijn er speciale vrouwenzadels met een gat erin. Dat moet een verdoofd gevoel in de edele delen voorkomen.
Oh en koop ook direct een helm als je die nog niet hebt!
Tip 2: investeer in een goed fietsbroekje
De nummer één tip voor wie begint met fietsen en al helemaal voor wie dag na dag op een zadel gaat zitten: koop een goed fietsbroekje. Ja, broekjes met goede zeem zijn prijzig, maar hun geld absoluut waard. Kijk bijvoorbeeld naar broekjes van Rapha, IRIS, Assos of Castelli. Pas verschillende merken om uit te vinden wat jou het lekkerst zit.
Ik fietste eerder het liefst in mijn fietsbroekje zonder schouderbanden, zodat ik makkelijk wildplassen kon. Nu gaat mijn voorkeur toch naar een ‘bib’, een fietsbroekje met ingebouwde bretels. Daardoor zit er geen strakke band om je buik, en zakt je broekje na verloop van tijd niet zoveel af. Als je het geld hebt, kan je een IRIS fietsbroekje met magnetisch sluitsysteem (zoals deze) kopen. Dan hoef je niet helemaal te strippen als je onderweg moet plassen.
Tip 3: koop of huur goede bikepackingtassen
Dagenlang fietsen met een rugzak op is echt geen pretje. Ik raad je aan om bikepackingtassen te kopen of te huren. Kijk ook naar het tweedehands aanbod, want die dingen zijn niet goedkoop. Zorg dat een stuurtas voldoende ruimte laat voor je remkabels en dat een grote zadeltas stabiel blijft zitten (niet van links naar rechts zwaait als je fietst). Je ziet mij vaak fietsen met mijn bikepackingtassen van het duurzame merk Vaude, maar bij nader inzien had ik toch liever geïnvesteerd in de betere tassen van Ortlieb.
Tip 4: kies een niet te uitdagende route
Zeker voor een eerste keer bikepacken zou ik een route kiezen waarvan je denkt dat je dat vrij makkelijk kan. Ik koos voor mijn eerste keer een te uitdagende route, en zag de laatste 30 kilometer van elke route mentaal en fysiek af. Daardoor dacht ik op meerdere punten: bikepacken? Doe ik nooit weer!
Dat geldt niet alleen voor afstand, maar ook voor het aantal hoogtemeters dat je naar boven of naar beneden fietst, de moeilijkheid van de paden, het type terrein, de afgelegenheid en de weersomstandigheden.
--> lees ook mijn tutorial Gravelbike routes zoeken en maken in Komoot
Tip 5: zorg voor een plan B
Blijkt plan A onderweg toch niet zo lekker te gaan als je dacht? Bijvoorbeeld omdat de afstanden toch iets te uitdagend blijken, het weer tegenzit of je lichaam aangeeft dat het genoeg is? Denk alvast na over een plan B. Kan je een stuk van de route afsnijden en je etappes korter maken? Kan je een deel van de route met de trein afleggen? Kan je een nachtje in een hotel slapen in plaats van in je tent?
Zie ook mijn tips voor je fiets meenemen in de Nederlandse trein
Tip 6: kamperen te spannend? Fiets van hotel naar hotel
Je hoeft voor je eerste keer bikepacken natuurlijk niet in een trekkerstentje te slapen. Ja, dat is wat je veel andere bikepackers ziet doen, maar fietsen van ho(s)tel naar ho(s)tel is ook heel leuk. Dat scheelt ook een hoop bagage, wat voor zo’n eerste keer wel fijn is.
Goedkopere alternatieven voor hotels zijn Warm Showers en Vrienden op de Fiets.
Tip 7: neem anti-chafing-crème of Sudocrem mee
Waar ik het bangst voor was voor mijn eerste keer bikepacken, werd al snel werkelijkheid. Schuurplekken op en tussen mijn billen. Au! Inmiddels weet ik dat je dat kan voorkomen met een goede fietsbroek, een goed fietszadel en… anti-chafing-crème of Chamois crème. Zoals deze. Dat smeer ik voor vertrek op de gevoelige plekken.
De crème die ik uit Schotland meenam, werkt ook verzorgend als de boel eenmaal stuk is. De jouwe niet? Smeer dan Wonden Wonder crème of Sudocrem tijdens en na het fietsen.
Tip 8: bespaar niet op eten
Ik heb tijdens mijn eerste verre fietstochten echt onderschat hoeveel en hoe regelmatig ik moet eten tijdens zo’n inspanning. Ik ben niet zo’n grote eter als ik sport, en ik wil ook geen ladingen snacks meenemen in mijn toch al zo volle bikepackingtassen. Maar mijn lijf blijkt het toch niet zo goed te doen zonder brandstof. Daarom heb ik nu energierepen en snoepjes (winegums bijv.) mee voor snelle suikers. Je kan ook energiegels meenemen, maar ik ben daar nog geen groot fan van. Als ik pauzeer in de buurt van een winkel, koop ik een banaan en een flesje frisdrank.
Ik heb me nog niet genoeg in eten verdiept om je fietsvoedingsadvies te geven. Lees daarom even deze en deze pagina door.
Tip 9: investeer in een (tweedehands) fietscomputer. Of neem voldoende powerbanks mee
Ik navigeer tot op heden volledig met de routeapp Komoot. Het scherm van mijn telefoon staat daarmee de hele tijd aan, en het systeem is ook aan het werk. Ik zet mijn telefoon op energiebesparingsmodus en vliegtuigstand om batterij te besparen. Op deze manier kan ik zo’n vier tot vijf uur fietsen op één telefoonbatterij.
Als je het budget hebt, zou ik investeren in een (tweedehands) fietscomputer. In veel modellen kan je heel makkelijk een route vanuit Komoot of andere routesoftware importeren. Op die manier bewaar je je telefoonbatterij voor fotograferen en noodoproepen.
Tip: navigeer je toch met je telefoon? Koop een waterdichte houder voor op je stuur. Mijn vorige telefoon is vroegtijdig overleden in een stortbui in Den Haag. Voor ik hem uit de stuurhouder kon trekken en in een zakje kon doen, was hij al heengegaan. Duur grapje!
Tip 10: fiets niet dagenlang tegen de wind in. Of wel, als je dat fijn vindt
‘Ik dacht: ze heeft vast een heel goede reden om langs de hele kustlijn tegen de wind in te fietsen’. Nou, dat dacht mijn gezelschap verkeerd. Ik had daar helemaal niet over nagedacht dat ik met de voorspelde stevige wind misschien beter van zuid naar noord dan van noord naar zuid kon fietsen. Dat had logistiek gezien ook best andersom gekund. Laten we zeggen dat het een wijze les was.
Mocht het logistiek zo uitkomen dat je wel tegen de wind in fietst, dan is dat natuurlijk geen ramp. Maar als je net als ik van A naar B fietst en geen logistieke voorkeur hebt, dan raad ik je toch aan om van zuid naar noord en van west naar oost te fietsen.
Tip 11: neem een extra binnenband en reparatiemateriaal mee
Vraag voordat je op pad gaat in de fietsenwinkel wat je sowieso mee moet nemen in je reparatiesetje. Ik heb standaard mijn Leatherman Skeletool met bit kit mee. Die bit kit heeft allemaal ‘koppen’ die op mijn multitool kunnen. Daarmee kan ik mijn zadel verstellen, mijn wiel uit het frame draaien en mijn derailleur afstellen bijvoorbeeld.
Daarnaast heb ik ook altijd een extra binnenband en een bandenplaksetje mee. Bij een lekke band leg ik er een nieuwe binnenband in, zodat ik snel weer verder kan. Mocht ik toch nog eens een lekke band krijgen, dan komt dat bandenplaksetje van pas. Neem ook even een fietspompje (met of zonder CO2-patroon) mee.
Je kan ook nog spakenspanners, quick links voor kettingreparatie, en kettingolie meenemen voor onderweg.
Tip: oefen voor vertrek met behulp van YouTube al hoe je een binnenband vervangt, de derailleur afstelt en andere veelgebruikte handelingen moeten doen.
Tip 12: houd je doel in gedachten
Voor je mentale toestand belangrijk onderweg: houd je doel in gedachten. Daarmee bedoel ik niet per se het eindpunt van je fietstocht. Waarom ben je aan het bikepacken? Omdat je zo snel mogelijk naar punt B moet? Omdat je wilt onderzoeken hoe diep je kan gaan? Of omdat je het leuk of gezellig wilt hebben, wilt genieten van in de natuur zijn of nieuwe mensen wilt leren kennen? Als het je doel is om het leuk te hebben, dan is het niet logisch om jezelf dag na dag tot het uiterste te pushen. Een nieuw plan maken dat wél bijdraagt aan je doel is geen falen.
Meer inspiratie en tips voor (je eerste keer) bikepacken
Bovengenoemde twaalf tips heb ik geschreven na mijn eerste acht weken bikepacken. Ik kreeg in mijn voorbereiding genoeg tips die ik in dit lijstje niet noem. Omdat ik ze gaandeweg toch niet zo belangrijk bleek te vinden. Een ‘beter stuur’, klikpedalen in plaats van mijn sportschoenen, speciale gelletjes… dat komt allemaal nog wel. Bovengenoemde zijn de tips die voor mij verschil maakten.
Meer inspiratie en tips voor (je eerste keer) bikepacken vind je ook in mijn blogcategorie Bikepacken, gravelbiken en andere fietsinspiratie.