Op trektocht met Cabiner: groetjes uit Oost-Groningen

Een hutje op de hei in luxe-uitvoering. En op loopafstand nog een. Ik maakte een trektocht met Cabiner, de organisatie die dit soort fotogenieke huisjes in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer plaatste en beheert. Ik ben vanaf het vroege begin verliefd op dit concept en was dolblij dat ik eindelijk zelf een Cabiner trektocht kon maken. Ik vertel je meer over dit concept, en geef je een sfeerimpressie van mijn tocht door Oost-Groningen.


Cabiner? Die fotogenieke houten huisjes in de natuur!

Off-grid cabins in de mooiste natuurgebieden van Nederland. Ver weg van de bewoonde wereld, diep in het bos. Om er te komen stop je een slaapzak in je rugzak, strik je je wandelschoenen en volg je de uitgestippelde wandelroute naar je Cabiner cabin. Aangekomen bij de hut steek je het haardvuur aan, pomp je water uit de grond en zak je in de comfortabele vlinderstoel. Wachtend tot het water in de theepot op de haard kookt, kijk je door de glazen voorwand naar het bos. Thee gemaakt? Zet de Dutch Oven (gietijzeren pan) op de kachel en slow cook je diner. De sfeerverlichting wordt mede mogelijk gemaakt door de zon, die via de panelen op het dak stroom levert. Als het bedtijd is, kruip je in een van de comfortabele tweepersoonsbedden, om ‘s morgens door de vogels gewekt te worden.


Op trektocht met Cabiner

Wat een Cabiner-avontuur extra leuk maakt, is de mogelijkheid om al wandelend van cabin naar cabin te trekken en elke nacht ergens anders te slapen. De wandelafstanden verschillen per locatie, maar de meeste trekkings zijn qua afstanden ook prima te doen voor wie niet heel vaak wandelt. Na je boeking ontvang je van Cabiner voorbeeldroutes, die je met behulp van een route-app zoals Komoot kan inkorten of verlengen.


Op Cabiner trektocht in Oost-Groningen

Ik boekte een Cabiner trektocht tussen de twee cabins in Beekdal Ruiten Aa. Hier in het verre oosten van de provincie Groningen groeien de Sellinger bossen en stroomt de Ruiten Aa. De beek werd zo’n 80 jaar geleden rechtgetrokken, maar slingert nu weer natuurlijker door het groen. Ik wandel door herfstlanen, door weilanden en over heidevelden aan de oevers.


Het is begin november, bewolkt en een paar graden boven nul. Ik heb eigen etappes van 12 kilometer per dag uitgezet. Het natuurgebied is relatief klein, dus we maken flinke slingers. Ik verbaas me erover hoe divers het landschap hier is. Een ijsvogel vliegt over een vennetje, Schotse Hooglanders grazen op wilde vlaktes en een zilverreiger kuiert over een boerenveld. Vanuit de natuur stappen we zo de cabins binnen. Schoenen uit, wollen sloffen aan. Kachel opstoken zodat we thee kunnen zetten, dan de bedden opmaken en naar buiten starend genieten van even helemaal niets moeten.

We zijn slechts drie dagen off grid op pad geweest, maar teruggekomen op de parkeerplaats voel ik me gereset. Mijn to-do’s lijken minder urgent, online zijn voelt onnodig en ik heb weer scherp wat ik nodig heb om gelukkig te zijn: quality time met vrienden en actief zijn in de buitenlucht. En af en toe een knus huisje met houtkachel en een bed met uitzicht op bos.


Zo boek je een tocht langs meerdere cabins

Ik moest zelf even zoeken, maarrrr je boekt zo’n trektocht door op de boekingspagina eerst een bestemming en data te kiezen. Ga je twee of meer nachten op pad, dan kies je op de volgende pagina voor de ‘trekking’.

De optie ‘unplugged’ houdt in dat je elke nacht in dezelfde cabin slaapt. Je moet 2 tot 10 kilometer lopen om daar te komen.

Kies je voor de optie ‘trekking’, dan slaap je tijdens je verblijf elke nacht in een andere cabin. De afstanden tussen de cabins variëren van 2 tot 10 kilometer. Je kan natuurlijk zelf een langere route uitzetten met wat slingers erin. Voor sommige Cabiner locaties is er de Trekking Extreme, waarbij je langere wandelingen tussen de cabins maakt.


Handig om te weten

Voor elke overnachting gaat een deel van de opbrengst naar een natuurproject in het gebied.

Na het boeken krijg je alle nuttige informatie voor je avontuur. Cabiner tipt een parkeerplaats waar je auto zo lang kan blijven staan, en routes naar en tussen de cabins. Je kan op die pagina ook een kaart van de route en gpx-bestanden voor digitale navigatie downloaden. Deze kan je bijvoorbeeld in Komoot importeren. Lees op deze pagina ook goed de regels voor het gebied door.

De huisjes hebben slaapplek voor vier personen. Honden zijn niet welkom in de huisjes van Cabiner. 


Dit moet je meenemen

Na je boeking van Cabiner ontvang je een paklijst. Alvast goed om te weten wat je zelf mee moet nemen, zodat je dat voor het boeken al kan regelen:

Slaapzak. Kies buiten de zomer voor een slaapzak met een comforttemperatuur van 5 graden of lager, omdat het ‘s nachts best fris kan worden. Heb je er geen? Huur bij Bever, vanaf 14 euro per twee dagen.

  • Hoeslaken (160 cm)
  • Kussensloop
  • Handdoek, theedoek en vaatdoek
  • Zaklamp of hoofdlamp
  • Powerbank
  • Wandelschoenen, waterdicht als het veel geregend heeft.
  • Wandelrugzak met een inhoud van minimaal 30 liter, eventueel ook te huur bij Bever.
  • Leuke bonus: waxinelichtjes, spelletjes, leesboek.

In de cabins zit een complete keuken met onder meer een Dutch Oven en een theepot. Hout voor de kachel ligt voor je klaar. Douchen kan, maar pas als de kachel het water opgewarmd heeft (duurt ongeveer twee uur) en niet zo uitgebreid als je thuis misschien gewend bent. Er staan wollen slofjes. Shampoo en zeep is aanwezig.


Maaltijden

Op de meeste Cabiner-locaties is het mogelijk een maaltijdpakket te boeken. In een koelkast op het startpunt liggen dan tasjes met ingrediënten per dag voor je klaar. De ingrediënten zijn zoveel mogelijk lokaal en biologisch en de recepten zijn veganistisch. De kosten zijn 22,5o per persoon per ontbijt+diner. De maaltijden zijn niet heel compact of lichtgewicht, dus houd ruimte vrij in je tas. Ik vond de porties per persoon heel royaal. Neem je eigen lunch en tussendoortjes mee, of zoek vooraf uit of je tussen de cabins een omweg langs horeca of een supermarkt kan maken.


Meer Cabiner trektochten

Cabiner huisjes vind je in vele natuurgebieden in Nederland. Blader maar eens door deze lijst. Wij logeerden in het Ruiten Aa-gebied in Oost-Groningen. De cabiner in Stille Kern Horsterwold is extra bijzonder. Die drijft op een breed water naast een groen veld met wilde paarden. Cabiner-locaties op het Dwingelderveld, de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug liggen heel gunstig voor wie langere wandelingen wil maken.