
Avontuurlijk reizen: een wereldreis op de fiets
Ik spreek op mijn Instagram-account zoveel inspirerende mensen en ik dacht: daar MOET ik wat mee… Dus zie hier: de eerste aflevering uit een reeks interviews met mensen die avontuurlijk leven en reizen. In het eerste interview sprak ik met Stefanie en Niels, die in 2020 op de fiets op wereldreis gingen, maar strandden in Spanje. Ik ging met ze in gesprek over avontuurlijk reizen en omgaan met tegenslagen.
Even voorstellen… wie zijn Stefanie en Niels?
Stefanie en Niels ken je misschien van het Instagram-account @roadstomovement. Beiden komen uit België en zijn niet heel avontuurlijk opgevoed. De reiskriebels begonnen pas tijdens een soloreis na de studie (Niels) en tijdens een stage in Zuid-Amerika (Stefanie). Ze leerden elkaar kennen tijdens de opening van het reisbureau waar Niels werkte. Hier won Stefanie een kleine prijs en twee dagen later kwamen ze elkaar opnieuw tegen tijdens een feestje in Gent. Dat was het begin van hun jaren samen, waarin ze grote, avontuurlijke reizen maakten. Hun grootste avontuur begon in 2020, toen ze samen op de fiets rond de wereld wilden reizen.

Stefanie en Niels
Op een fiets de wereld rond?
Ja, dat last je goed. Stefanie en Niels deelden al lange tijd de droom om een wereldreis te maken, maar van hot naar her vliegen past niet echt bij hun kijk op het leven. Ze vinden duurzaamheid belangrijk, en besloten voor een andere vorm van transport te gaan. Stefanie was niet direct een groot fan van het fiets-idee, maar toen ze in 2019 een paar dagen door Nieuw-Zeeland fietsten, voelde ze dat ‘het tijd was’. Ze kochten fietsen en begonnen met het uitstippelen van hun reis. Ze besluiten niet direct op pad te gaan, maar rustig afscheid te nemen van vrienden en familie.
Ze zeggen hun baan op, verkopen hun huis en besluiten voor onbepaalde tijd op reis te gaan. Geen onbetaald verlof, maar écht ‘alles achterlaten voor een volledig gevoel van vrijheid’. Respect! We zijn het met elkaar eens dat zoveel mensen roepen dat ze een dergelijk groot avontuur aan willen gaan, maar dat weinig mensen het echt doen. Als ik vraag hoe zij hier over denken, antwoorden de ‘de eerste stap is belangrijk, je moet gewoon die eerste stap nemen en een ticket kopen’. No way back.
Op de bonnefooi reizen
Stefanie en Niels plannen hun route niet in detail uit. Ze wisten alleen wanneer ze zouden vertrekken en dat ze onbepaalde tijd hadden voor hun reis. Op een gegeven moment drong het door dat het niet handig was om in hartje zomer door Spanje te fietsen, of in hartje winter door Scandinavië. ‘Misschien moeten we in de zomer naar Alaska gaan’, kwam in ze op, en volgens de Google zoekresultaten was fietsen in een zomers Alaska goed te doen. Ze kochten een ticket van Kopenhagen naar Alaska, en zetten verder geen route uit. De richting (naar het zuiden) wisten ze wel al, en ze wilden onderweg locals gaan vragen naar suggesties. Ze vinden de sociale contacten en de vrijheid om ergens langer te kunnen blijven onderweg belangrijk, en vinden daarom de losse plannen fijn.
Maar toen kwam covid…
En kon hun geplande vertrek op 1 april 2020 niet doorgaan. Het plan was om rustig naar Denemarken te fietsen, en vanaf daar naar Alaska te vliegen. Vanuit Alaska zouden ze naar het prachtige Patagonia fietsen, en vanaf daar weer verder kijken. De pandemie en de bijbehorende maatregelen gooiden roet in het eten, maar in september begonnen ze alsnog aan hun fietsreis. Wel via een andere route dit keer, en zo kwamen ze in Spanje terecht. Daar worden de maatregelen al snel weer aangescherpt, waardoor ze uiteindelijk zo’n drie maanden op dezelfde plek moeten blijven. Ze hadden wel verwacht dat ze mogelijk vertraging op zouden lopen onderweg, maar drie maanden was toch wel erg lang.
Vroegtijdig einde van de wereldreis
Na een paar maanden vastzitten in Spanje, besluiten Stefanie en Niels de plannen voor nu overboord te zetten. Ik kan me bijna niet voorstellen wat een grote teleurstelling dat moet zijn, ik krijg er plaatsvervangend buikpijn van. Want alles wat je in België hebt opgeven, afscheid nemen van je vrienden en familie en de vrijheid tegemoet fietsen… en dan terug moeten keren naar huis. ‘Zo wil ik deze eenmalige, grote reis niet doorbrengen’, zegt Niels. Ze dromen van een reis met gastvrijheid van locals, aanbellen bij vreemden en fijne connecties maken. Reizen zonder plan. Maar in deze tijd is dat alles wel erg lastig en hakken ze toch maar de knoop door. ‘We doen dit zo lang we het leuk vinden’ spraken ze af, ‘en nu is het niet meer leuk. Dit hoort ook bij het leven’. Ik hoor aan de telefoon hoe moeilijk ze het met deze keuze hebben (logisch ook!) en ben benieuwd hoe ze hiermee omgaan.
‘We doen dit zo lang we het leuk vinden’ spraken ze af, ‘en nu is het niet meer leuk. Dit hoort ook bij het leven’
Omgaan met de teleurstelling
De vroegtijdige beëindiging van hun wereldreis zorgt voor een emotionele rollercoaster. Ze helpen elkaar door de moeilijke momenten heen, en praten veel met familie en vrienden. Ze voelen ook enige opluchting, omdat ze de knoop eindelijk doorgehakt hebben na een fase van twijfel en ontkenning. Ze moeten zich weer bezig gaan houden met ‘waar gaan we wonen, hoe gaan we geld verdienen en vinden we dat wel leuk?’. Helemaal terug naar hun leven zoals dat voor vertrek was, willen ze niet weer.

In Frankrijk
Avontuur in het dagelijks leven
Voor Niels zit avontuur in het uit zijn comfortzone stappen. Hij went snel aan dingen, en blijft zichzelf dichtbij huis en verder van huis continu uitdagen. Hij is er van overtuigd dat avontuur ook in het kleine, alledaagse kan zitten, en wil bij thuiskomst kleine(re) avonturen blijven ondernemen. Voor Stefanie moet avontuur iets groter zijn dan dat, zij houdt wel van een grote verandering in haar leven/baan zo nu en dan. Ze voelt zich opgesloten in een 9 tot 5 baan en wil op zoek naar meer vrijheid. Bij thuiskomst uit Spanje wil ze fanatiek met Niels mee gaan doen op zoek naar avontuur dicht bij huis.
En nu?
Wat ze precies gaan doen als ze weer in België zijn, willen ze bepalen als ze eenmaal daar weer gesetteld zijn en met hun vrienden en familie gesproken hebben. Ze hebben de grote stap om alles achter te laten al genomen en dat maakt dat het makkelijker voelt om nu voor een ander leven dan voor vertrek te kiezen. Niels wil misschien iets met sport doen, en Stefanie wil op zoek naar het gevoel dat ze op reis had. Ze heeft op reis belangrijke inzichten gekregen. Ze doet het goed op een legere agenda met meer tijd voor zichzelf, wil betere prioriteiten stellen en meer de natuur in. Ze hebben tijdens het fietsen en in de lockdown geleerd wat en wie echt belangrijk voor ze is in het leven, en nemen die kennis mee naar huis. Ze weten zeker dat er op de langere termijn nog meer (levens)lessen uit deze reis vol ups en downs naar voren zullen komen.

Fietsen op de Gotthard Pass
Wijsheid van Stefanie en Niels
Ik geniet er altijd enorm van om mensen te vragen naar tips voor een avontuurlijk leven. Stefanie zegt dat mensen niet moeten wachten met hun dromen waarmaken tot ze eindelijk met pensioen zijn, maar NU moeten leven. We kunnen met zijn allen wel wat vaker genieten van het dagelijks leven, van wat er al is. We gaan hier nog lekker even over door, en ze raden aan om te kijken waar je écht gelukkig van wordt, en daar meer van te gaan doen. Zonder je druk te maken over wat ‘normaal’ is en door te luisteren naar wat jouw behoefte is en waar jij energie uit haalt. Laat je niet teveel leiden door social media en de fear of missing out (FOMO) die daardoor aangewakkerd wordt. ‘Je bent niet de enige die zoekende is in het leven’, ook al doet social media soms anders geloven. ‘Ga op zoek naar gelijkgestemden voor tips, steun en enthousiasme en zorg dat je je omgeeft door mensen die leven zoals jij wilt leven’. Zet je mobiele telefoon en laptop regelmatig uit, voor rust in je hoofd en meer tijd om te doen waar je echt blij van wordt.
Het grote avontuur in de toekomst
Niels en Stefanie zijn zeker van plan om in de toekomst alsnog hun grote avontuur op de fiets rond de wereld te gaan beleven, maar plannen nog even niets om meer teleurstelling te voorkomen. Ze hebben in ieder geval al geoefend voor de volgende poging en van zenuwachtigheid over ‘kunnen we dit wel?’ hebben ze geen last meer.
Meer lezen over avontuurlijk leven? Lees het interview met Eline!