Op 2-daags microavontuur in Dokkum
Zin om er tussen de grote vakanties even tussenuit te gaan? Voor het ultieme vakantiegevoel in korte tijd ga je op microavontuur. Bijvoorbeeld in de noordelijkste stad van Nederland, het verrassende Dokkum. Ik bracht er in de herfst twee dagen door met stadswandelen, restaurants bezoeken, fietsen, wandelen, vogels spotten en sterren kijken. Een traktatie voor alle zintuigen en perfect om de to-do’s en het gehaaste van alledag achter te laten. Ik deel de complete indeling van mijn 2-daags microavontuur in Dokkum, zodat jij heel makkelijk in mijn voetsporen kan stappen.
Dit microavontuur is geschikt voor elke maand van het jaar. Tussen april en september kan je ook een tweedaagse kanotocht maken van Dokkum naar de duurzame accommodatie. Zie mijn blog 2-daagse kanotocht door Noordoost-Friesland.
Dag 1 van dit 2-daags microavontuur in Dokkum
11:00 uur: wolkom in Dokkum
Vanaf het busstation van Dokkum wandel je naar de IJsfontein bij de Sint Martinuskerk. Hoe dit koperen kunstwerk eruit ziet, verschilt afhankelijk van de zon, luchtvochtigheid, temperatuur, wind en neerslag met het uur. Hier begint de 2,5 kilometer lange stadswandeling 11Fountains Dokkum. Je wandelt langs de bedevaartskerk van Bonifatius, de heilige die in de 8e eeuw in Dokkum vermoord werd. Aan het water liggen vier bolwerken, die onderdeel zijn van de oude verdedigingslinie van de stad. In het hart van de stad ligt de Admiraliteit, een overblijfsel uit de tijd dat Dokkum een succesvolle havenstad was. Maak ook even een uitstapje naar het hart van de stad, waar je bij de ambachtelijke bakker en wijnwinkel lekkers voor ‘s avonds koopt en de Dokkumer cultuur opsnuift.
12:30 uur: lekker lunchen
Hoewel het centrum van Dokkum niet groot is, heb je er verrassend veel keuze uit fijne lunchplekken. Een favoriet is het gezellige Stadscafé Artisante, waar je op zonnige dagen ook op het terras kan zitten. Verwen jezelf met een belegd broodje of een luxe salade. Mijn andere favoriet is het hippere KB Food & Drinks, waar je ook meer veganistische opties hebt. De gerechten zijn net zo kleurrijk als het interieur, en heel lekker. Bij lekker weer kan je in de stadstuin van de zon genieten.
14:00 uur: op de fiets langs het water
Haal na de lunch je huurfiets op bij Fietsverhuur Dokkum. Op een ontspannen tempo volg je deze 12 kilometer lange route. Het brede water aan je rechterhand is het Dokkumer Grutdjip. Dit diep was vroeger een zeearm van de Lauwerszee, die helemaal tot in havenstad Dokkum reikte.
De ruïne met de rode schoorsteen die je tegenkomt, was sinds 1872 een steenfabriek. Sinds 2010 wordt de bouwval gerenoveerd. Als je over een paar jaar terugkomt, kan je er hopelijk een Erfgoedcentrum bezoeken.
Ik vind weinig rustgevender dan kabbelend water en ruisend riet. Vanaf het autovrije fietspad kan je daar kilometerslang van genieten. Je hebt voldoende tijd om vanaf een picknickbank over het water te staren.
Bij Dokkumer Nieuwe Zijlen steek je zeesluizen uit 1729 over. Dit zijn de sluizen die het Dokkumer Grutdjip en daarmee Dokkum afsloten van de zee.
15:00 uur: inchecken op het plattelân
Het eindpunt van je fietsroute is natuurkampeerterrein It Dreamlan. Omgeven door boerenland zetten de vriendelijke eigenaars Robert en Minke zich in voor een duurzamere wereld. Zo laten ze het gras tussen de kampeerplekken hoog groeien voor de insecten en weidevogels. Daarnaast maak je hier als gast gebruik van duurzame energiebronnen en waterbesparend sanitair.
In de fotogenieke houten tiny houses op het terrein kan je duurzaam overnachten. De huisjes zijn zoveel mogelijk gebruikt van hergebruikt materiaal, dat als het huisje vervangen moet worden hergebruikt of natuurlijk afgebroken kan worden. Naast duurzaam zijn de 4-persoons ecolodges ook heel sfeervol en comfortabel. Ze hebben een eigen badkamer, keuken, zithoek en twee goede tweepersoons bedden.
18.00 uur: koken en eten in ecolodge
In de keuken van de ecolodge bereid je met zelf meegebrachte ingrediënten een heerlijke maaltijd. Laat het gordijn open om zo lang mogelijk van het weidse uitzicht te genieten. Als de zon achter de horizon gezakt is, maak je het gezellig met sfeerlichten en kaarsen. Pak een boek of tijdschrift van de plank voor een knus avondje bankhangen.
21.00 uur: staren naar de Melkweg
It Dreamlan ligt aan een van de 40 Dark Sky Parks ter wereld. In het Nationaal Park Lauwersmeer is het ‘s nachts nog echt donker. Waar je veel andere Nederlandse natuurgebieden voor zonsondergang verlaten moet hebben, mag je hier ook ‘s nachts struinen. Een stukje fietsen en wandelen van It Dreamlan ligt dit sterrenkijkplatform. Geen zin om ‘s avonds weer op pad te gaan? Goed nieuws: op het terrein van It Dreamlan kan je de sterrenbeelden en de Melkweg ook heel helder zien. Extra bijzonder: hier kan je ook steeds vaker het Noorderlicht zien! Vanaf het landweggetje naast de parkeerplaats zie je het meest van de hemel.
Tip: download een Aurora-app en stel een melding in voor een KP-index boven de 5. Bij die waarde is het Noorderlicht sterk genoeg om op een heldere nacht ook hier op het Friese land te kunnen zien.
Dag 2
9:00 uur: Goemoarn!
Een nieuwe dag is begonnen op de Friese terp. Open de gordijnen en geniet tijdens het ontbijt van het vroege zonlicht dat de weilanden in warm licht baadt. Maak je klaar voor de dag, check uit en stap op je fiets.
10:00 uur: op naar de Marnewaard
Vanmorgen staat er een wandeling op de planning. Om het startpunt te bereiken, fiets je 20 minuten langs het water en langs het natuurgebied de Marnewaard. In dit ruige landschap grazen Konikpaarden, die je vanaf de fiets al kan spotten.
Aangekomen op het startpunt van de wandelroute, parkeer je je fiets en volg je de instructies van routeapp Komoot. Houd je verrekijker bij de hand, want de eerste meters zijn al goede plekken om vogels te spotten. Beklim de uitkijktoren en kijk of je de paarden of Schotse Hooglanders ziet grazen. Na 5,5 kilometer ben je terug bij de fiets, en kan je op de grote bank uit de wind genieten van een picknick.
Tip: voor een langer wandelavontuur volg je deze route.
13:00 uur: fietsen naar Dokkum
Heerlijk uitgewaaid stap je op de fiets voor de terugreis naar Dokkum. Neem een andere route dan gisteren. Vandaag fiets je langs een verzetsmonument op een slaperdijk, door Kollum en langs verschillende waterwegen. Na 30 kilometer (1:45 uur) sta je weer in het centrum van Dokkum. Bij regen of harde wind kan je ook de kortste route van It Dreamlan naar Dokkum nemen. Dan ben je 14 kilometer of 50 minuten onderweg.
13.30 uur: strunen door Dokkum
Aangekomen in Dokkum lever je je huurfiets weer in. Fris je even op in het openbare sanitairgebouw (open 1 april t/m 31 oktober) of in het toilet van een warme horecagelegenheid. Tot het avondeten kan je ontspannen door Dokkum sjokken. Bezoek bijvoorbeeld de Bonifatiuskapel. De heilige Bonifatius, die de Friezen tot het christendom wilde bekeren, stierf in het jaar 754 in Dokkum. Naast de Bonifatiusbron staat een 2,5 meter hoog beeld van de heilige.
Ook bij minder lekker weer zijn een bezoek aan het Museum Dokkum en de Stadsbrouwerij aanraders. Je kan natuurlijk ook met een goed boek in een knusse horecagelegenheid gaan zitten. Boekenwurm als ik ben, bracht ik een uurtje lezend in de moderne bibliotheek van Dokkum door.
18:00 uur: lekker iten
Sluit je microavontuur in Dokkum af met een gastronomische verwennerij. Ik liet me culinair verwennen bij toprestaurant Ode. In de open keuken in het midden van het restaurant brengen gefocuste koks een ode aan de unieke smaken van Fryslân. Bang voor keuzestress hoef je hier niet te zijn, want iedereen krijgt dezelfde 6 gangen (vegetarisch mogelijk). Waarmee je precies verwend wordt, hangt af van wat op dat moment in de tuinen van de chef en in de streek groeit. Zo genoot ik in de herfst van paddenstoelen met duindoorn, venkel en sinaasappel. En van brandnetel en gefermenteerd boekweit met een garnering van ‘onkruid’.
Ligt Ode boven je budget? Het nabijgelegen restaurant van Hotel Abdij is van dezelfde eigenaars en serveert een 3-gangen shared dining menu met ingrediënten uit de streek. Ook echt heerlijk, en lager geprijsd.
20:00 uur: op naar huis
Een stukje lopen na het eten is gezond, en in dit geval ook functioneel. Verzamel al je spullen en wandel naar het busstation. Tijd om naar huis te gaan. Met dit vakantiegevoel kan je weer even vooruit.
Alternatieve invulling voor dag 2
Wil je op dag twee liever een langere afstand wandelen? Fiets na het ontbijt terug naar Dokkum en lever daar je fiets in. Stap vervolgens in de bus naar Feanwalden. Hier volg je de eerste etappe van het Bonifatius Kloosterpad terug naar Dokkum. Deze route is 17,4 kilometer lang, wat voor de gemiddelde wandelaar neerkomt op 4,5 uur wandelen. Langs verschillende kerken en een moerasgebied keer je terug naar de stad waar monnik Bonifatius overleed.
Bij lekker weer kan je tussen april en september een kano of SUP-board huren bij SUP Skool Dokkum. Vaar een rondje om Dokkum, en vaar dwars door het historisch centrum. Vanaf het water zie je de molens, oude panden en historische schepen goed liggen. Smaakt dat kanoën naar meer? Kijk ook eens naar deze 2-daagse kanotocht door Noordoost-Friesland.
Praktische tips voor je microavontuur in Dokkum
Dit microavontuur in Dokkum is makkelijk te regelen. Begin met het reserveren van de ecolodge op It Dreamlan. Is deze niet beschikbaar wanneer jij op pad wilt? Dan kan je tijdens het kampeerseizoen ook een plekje op het natuurkampeerterrein boeken.
Reserveer vervolgens fietsen bij Fietsverhuur Dokkum. Wordt er (tegen)windkracht 4 of hoger voorspeld? Dan kan het fijn zijn om een e-bike te kiezen. Je kan er fietstassen bij huren, zodat je niet met een rugzak op hoeft te fietsen en makkelijk boodschappen mee kan nemen.
In het toeristische hoogseizoen en in de weekenden reserveer je ook alvast een plekje in de restaurants waar je wilt lunchen en dineren. Ik tipte de beste restaurants van Dokkum en omgeving, en ik ben niet de enige die fan is.
Plan vervolgens je reis met het openbaar vervoer via 9292.nl. Dan is het tijd om je tas in te pakken met behulp van onderstaande paklijst. Klaar voor vertrek, it giet oan!
Vergeet dit niet in te pakken voor je avontuur:
- avondeten, borrelsnack en ontbijt voor in de ecolodge
- lunch en fruit voor de tweede dag
- thermoskan, mokken en thee of koffie
- verrekijker
- regenkleding
- extra warme kleding voor het sterrenkijken
- pyjama
- handschoenen, sjaal en muts als je in de winter op pad gaat
- zonnebril, pet of hoed en zonnebrandcrème voor zonnigere dagen
- toilettas
- wandelschoenen en -sokken (kan je al aan op de fiets)
- fietstassen (deze kan je ook huren bij Fietsverhuur Dokkum)
De bedden in de ecolodge zijn al opgemaakt voor je aankomst. Bad- en keukenlinnen kan je bij je reservering boeken. Thee en koffie zijn aanwezig, evenals kookset, servies en bestek.
→ Meer inspiratie voor avonturen in Friesland vind je op Friesland.nl