Voorbereiden op een lange wandeltocht doe je zo

Ga je voor het eerst een lang stuk wandelen met overnachtingen in ho(s)tels of je tent onderweg? Supertof! En misschien ook een beetje spannend. Dat vond ik het in 2016 in ieder geval wel. Met acht jaar ervaring in mijn rugzak help ik je op deze pagina op weg met je voorbereiding op een lange wandeltocht.

Wanneer begin je met voorbereiden op een lange wandeltocht?

Begin zo vroeg mogelijk met je voorbereiding, zeker als dit je eerste meerdaagse wandeltocht wordt. Dingen uitzoeken en uitproberen is zoveel leuker als je niet onder tijdsdruk staat. Dat geeft je ook tijd om tweedehands verkoopplatforms in de gaten te houden, je nieuwe wandelschoenen goed in te lopen en accommodaties te reserveren.


Kies een passende route

Misschien wel een van de lastigste stappen in het voorbereiden op een lange wandeltocht: een keuze maken uit de duizenden fantastisch mooie langeafstandswandelroutes. Filteren doe je op basis van hoe lang je op pad wilt, in welke maand en in welke omgeving. Wil je (wild)kamperen, in hostels slapen of hotels boeken? Wil je - net als ik - niet vliegen en liever met de trein reizen? Moet je route hondvriendelijk zijn? Etc.

Heel belangrijk: kies een route die bij jouw vaardigheden, conditie en wensen past. Zeker voor een eerste wandeltocht raad ik je aan om jezelf niet te veel uit te dagen qua afstand, hoogtemeters (hoeveel meters je moet stijgen en afdalen) en type wandelpad. Vermijd sneeuw, ijzige paden en extreme kou, tenzij je een geoefend winterwandelaar bent. Pas ook op met hoge temperaturen en droogte.

Tip: blader tussen mijn favoriete beginner- en hoogtevreesvriendelijke langeafstandswandelroutes


Train voor je meerdaagse wandeltocht

Goed getraind zijn maakt je tocht makkelijker en leuker en verkleint de kans op blessures. Je bouwt je wandelconditie op door zowel afstanden te lopen als intervaltraining te doen. Ik volg(de) zelf de online wandeltraining van De Wandeltrainer op momenten die mij goed uitkomen.

Draag tijdens je training de schoenen die je ook tijdens je grote avontuur wilt dragen en bouw het gewicht in je rugzak langzaam op. Vul je tas met flessen water en prop de lege ruimtes vol met lichte kleding. Zo maak je je tas onderweg makkelijk lichter als hij toch te zwaar blijkt. Liever de planten water geven dan je dure slaapmat in een afvalbak dumpen, hè.

Werk ook aan je loophouding en looptechniek. Hoe je je voet plaatst en afwikkelt, beïnvloedt ook je blessurerisico. In de online training van De Wandeltrainer wordt dat in detail uitgelegd. Versterk ook je spieren in je benen en de rest van je lichaam. Ik volg de online trainingen van Chase Mountains.


Maak een paklijst

Maak een afvinkbare paklijst met alle spullen die je nodig hebt op je wandeltocht. Vraag jezelf daarbij niet af wat je allemaal kan gebruiken, maar waar je echt niet zonder kan. Daarmee bedoel ik niet dat je je EHBO-set, die je hopelijk niet nodig hebt, weg moet bezuinigen. Wel kan je overwegen om dat extra paar schoenen thuis te laten en die lekkere dikke trui door een lichtere en toch warme trui te vervangen.

Download mijn gratis stappenplan voor het plannen van een meerdaagse wandeltocht, inclusief aanpasbare templates voor langeafstandwandelen met of zonder kamperen.


Koop of huur je spullen

Ik begrijp heel goed dat het kostenplaatje van alles in één keer aanschaffen vaak pijnlijk hoog is. Het is niet erg om met een zwaardere rugzak te lopen tot je genoeg gespaard hebt. Overweeg tweedehands spullen te kopen via Facebookgroepen, Marktplaats en Vinted. Ook fijn: lichtgewicht spullen huren voor je trektocht via bijvoorbeeld Bever.

In  mijn e-book  leg ik in heel leesbare taal uit waar je op moet letten als je wandelschoenen en een rugzak, tent, slaapzak, slaapmat en meer uit gaat kiezen.


Optioneel: volg een workshop of cursus

Voel je je nog wat onzeker over je skills? Dan kan het goed zijn een workshop, clinic of cursus te volgen voor vertrek. Denk je dat kaartlezen onderweg een probleem gaat zijn? Er zijn genoeg organisaties in Nederland die workshops van een dag of twee dagen organiseren. Dat geldt ook voor wildernis-EHBO (wel even wat anders dan wat je bij de standaard EHBO-cursus in het buurthuis leert) en wandeltechniek. Dit soort workshops volgen hebben mij extra (zelf)vertrouwen gegeven dat ik me onderweg wel ga redden.

Maak een oefentocht

Verzamel alle spullen die je mee wilt nemen op je grote wandelavontuur. Koop voeding zoals je die onderweg wilt eten, trek de kleding die je onderweg wilt dragen aan en maak een oefenwandeltocht van minimaal twee dagen. Tijdens deze generale repetitie test je of je uitrusting echt zo fijn is als je dacht en ontdek je of je nog iets mist. Beoordeel na afloop welke spullen misschien toch overbodig zijn. Ga je met een wandelmaatje op avontuur? Neem hem of haar dan mee op oefentocht om te testen of jullie inderdaad zo’n goed team zijn. Een goede generale repetitie én een leuk weekend weg.

Inspiratie voor korte avonturen in of nabij Nederland vind je ook in mijn verzameling langeafstandswandelroutes.


Last-minute voorbereiding

Vlak voor vertrek bekijk je nogmaals de weersvoorspelling voor de eerste dagen van je tocht. Ook onderweg moet je dit regelmatig doen. Bij potentieel gevaarlijk weer pas je je plannen aan. Komt er een heel harde storm, dan wandel je misschien liever door het dal om een bergtop heen dan over de bergtop zelf.

Bekijk ook de recentste route-updates. Bekende wandelroutes hebben vaak een eigen website met een update-pagina of een eigen Facebookpagina. Kijk of er bepaalde delen van de route afgesloten zijn, bijvoorbeeld door stormschade. Kan je geen informatie vinden en heb je twijfels? Bel de lokale VVV.

Meer tips voor je voorbereiding op een lange wandeltocht

Meer en uitgebreidere praktische tips en antwoorden op veelgestelde vragen vind je in mijn Handboek Meerdaagse Wandeltochten. In dit e-book deel ik mijn beste tips uit 5+ jaar van langeafstandwandelen mijn werk en leven maken. Je krijgt er handige templates gratis bij.