Hoe leef je een avontuurlijk leven?
23 april 2020 
9 min. leestijd

Hoe leef je een avontuurlijk leven?

Hoe leef je een avontuurlijk leven? Avontuurlijk leven is een topic waar ik mij elke dag mee bezig houd. Ik doe er alles aan om zelf zo avontuurlijk mogelijk te leven, en wil anderen inspireren ook zo avontuurlijk te leven als ze graag zouden willen. Ik vroeg op mijn Instagram-account aan mijn volgers of ze zo avontuurlijk leven als ze graag zouden willen. Het antwoord was vaker ‘nee’ dan ‘ja’. Toen ik doorvroeg naar waarom ze niet zo avontuurlijk leefden als ze zouden willen, kreeg ik antwoorden in deze drie categorieën:

 • te weinig geld
 • niet genoeg tijd
 • angst

 

Hoe leef je avontuurlijker?

Om avontuurlijk te leven, heb je niet veel tijd of geld nodig. Avontuurlijk leven heeft in mijn ogen meer te maken met een avontuurlijke mindset, dan met de hele wereld over reizen, bergen beklimmen en diepzeeduiken. Ik werk sinds ik Outdoor Inspiratie opgericht heb, meer uren per week dan toen ik nog in loondienst werkte. Toch leef ik een avontuurlijk leven. Ik daag mezelf elke dag uit om iets buiten mijn comfortzone te doen. Of dat nou skinny dippen, push-ups doen of winterkamperen is. Denk klein en dicht bij huis: wat kun je in je dagelijks leven inbouwen, wat jou een gevoel van avontuur bezorgd? Welke stapjes buiten je comfortzone kun jij deze week nemen? Hoe maak jij je leven leuker?

Microavontuur is voor mij een manier om avontuurlijk te leven. Na een werkdag pak ik mijn kampeerspullen in, stap ik in de auto of loop ik naar een camping en kampeer ik een nachtje op een natuurkampeerterrein  in het bos. Ik bak kampvuurbroodjes boven een houtvuur en sta de volgende dag vroeg op om op tijd weer aan het werk te gaan. Zo’n avontuur kost weinig tijd en weinig geld, dus die twee ‘excuses’ hebben we vast uit de weg geruimd.

hoe-leef-je-een-avontuurlijk-leven

Hoe leef je een avontuurlijk leven? Door regelmatig uit je comfortzone te stappen én meer microavontuur in je leven in te bouwen

 

Laat jij je door angst tegenhouden om avontuurlijk te leven?

Angst wordt opvallend vaak genoemd als reden om minder avontuurlijk te leven dan je zou willen. In de reacties last ik een angst voor…

 • alleen zijn
 • alleen in een tentje slapen
 • verdwalen
 • het onbekende
 • wat mijn omgeving er van zou vinden
 • etc.

En die antwoorden frustreerden mij! Want ik heb zo’n 25 jaar lang dingen niet gedaan uit angst. Ik stond van de zijlijn toe te kijken hoe andere mensen het leven leefden dat ik ook zo graag wilde leven. Angst is een heel vervelende en soms verlammende emotie. Maar als ik de afgelopen jaren me nog steeds door angst had laten leiden, dan had ik niet…

 • wildgekampeerd in Schotland (want: bang dat moordenaar tent binnen komt)
 • drie maanden op een berg in Frankrijk gewoond (want: ik spreek de taal niet en ken daar niemand)
 • de meest interessante gesprekken gehad met mijn lifter (want: bang dat hij eigenlijk mijn Renault Twingo wilde stelen)
 • mijn baan opgezegd en mijn hart gevolgd (want: bang voor wat mensen daarvan zouden vinden)
 • fantastische lange afstand wandelpaden (LAW’s) gelopen (want: wat als ik dit niet kan?)

Hoe leef je een avontuurlijk leven?

De les die ik geleerd heb, is dat ik de angst niet kan wegstoppen en negeren. Dat wil niet zeggen dat ik naar (onrealistische) angsten luister en handel. Natuurlijk is het goed om voorzichtig te zijn in potentieel gevaarlijke situaties. Ik heb me vier stappen eigen gemaakt die me helpen ondanks angsten tóch dromen van groots avontuur waarheid te maken. En die wil ik graag met je delen. Pak pen en papier erbij en volg dit stappenplan:

STAP 1:  Wat zou jij graag voor groot avontuur willen beleven (maar doe je nu niet uit angst)?
bijvoorbeeld: in je eentje kamperen / in je eentje op wereldreis / berg beklimmen?

STAP 2:
Wat voor kleinere versie van jouw grote avontuur zou je nu al aan kunnen gaan? (dit hoeft géén makkelijke stap te zijn, alleen op kleinere schaal)
bijvoorbeeld: in je eentje een nachtje in de tuin slapen / in je eentje een dagje weg / een boom beklimmen om je hoogtevrees uit te dagen

STAP 3:
Wat voor kleine stap kun je NU nemen richting het avontuur uit stap 2?
bijv.: tijd in je agenda blokkeren / tickets voor je dagje weg boeken / vriendin appen 

STAP 4:
VOER STAP 3 UIT, dan ben je al dichter bij stap 2 en stap 1.

skinny-dippen

Onderdeel van avontuurlijk leven voor mij: regelmatig een frisse duik nemen!

 

Een voorbeeld uit mijn leven

Een voorbeeld uit mijn eigen leven: Het lijkt me heerlijk om na een week niet douchen even te koudwaterzwemmen in een Schots loch, maar ik ben bang voor open water, ik kan niet goed zwemmen en ik zie op tegen de kou (stap 1)
–> ik kan eens gaan skinny dippen in een lokaal meer (waarbij ik dezelfde angsten heb, maar wel toezicht en een warme douche na afloop) (stap 2)
–> ik appte afgelopen zaterdag een vriendin: ‘ga je morgen vroeg mee skinny dippen op locatie X?’ (stap 3)
–> op zondag ging ik skinny dippen (stap 4)

 

Twee typen plezier: type 1 & type 2 fun

Oh en dan nog een wijsheid van mijn held, de avonturier Alastair Humphreys. Hij spreekt over twee verschillende ‘types fun’:

 • Type 1 fun: je hebt tijdens de activiteit al een grote glimlach op je gezicht. Vaak zijn dit activiteiten die binnen je comfort zone vallen.
 • Type 2 fun: je hebt tijdens de activiteit geen lach op je gezicht. Je bent aan het afzien. Misschien loop je te schelden, misschien vervloek je het weer of huil je van vermoeidheid. Je bent ver uit je comfort zone aan het afzien. Maar wanneer de activiteit voorbij is en je bent weer bijgekomen, herinner je je een geweldig avontuur en krijg je een kick als je er aan terugdenkt.

Type 2 fun zorgt vaak voor de beste herinneringen! Je avontuur hoeft dus echt niet de hele tijd leuk en geweldig te zijn. Skinny dipping in april is koud, puur afzien, zeker met angst voor open water en verdrinking. Maar als je aan het eind van het jaar terugkijkt, herinner je echt nog wel hoe levend je je voelde tijdens die ijskoude keer skinny dipping!  En dat afzien? Die herinnering vervaagt zich steeds meer tot je met een soort heroïsche stem verteld dat dat eigenlijk niet zoveel voorstelde 😉

type-2-fun

Een voorbeeld van type 2 fun: wakker worden in een ijskoud besneeuwd landschap. Op het moment zelf puur afzien, maar nu terugkijkend een fantastische belevenis

 

Welke stap kun jij vandaag zetten op weg naar een avontuurlijker leven?

Tip: lees ook mijn blogbericht over de sleur doorbreken!

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft avontuurlijk en nomadisch en is de oprichter van Outdoor Inspiratie. In 2019 zegde ze, na vele microavonturen en loondienstjaren, haar baan op om fulltime andere mensen te inspireren om avontuurlijker te leven.
Marloes
Door

Marloes

op 30 Dec 2020

Hele inspirerende blog! Iets om over na te denken hoe ik zelf nog meer microavontuur kan toevoegen in mijn leven. Dank!

Paulien
Door

Paulien

op 22 Jan 2021

Yes, leuk! Laat het me horen als ik met je mee kan denken! :)

Reactie plaatsen

Andere veelgelezen artikelen...

hoe-warm-winterslaapzak

De beste winterslaapzak

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een winterslaapzak en wat is de beste keuze?
wandelen-in-canada

Wandelen in Canada

Zeven prachtige lange-afstandwandelroutes in het ruige Canada + tips voor je reis.

komoot

Navigeren met de app Komoot

Een uitgebreide handleiding voor mijn favoriete navigatieapp Komoot + mijn Komoot-routes.

Download mijn GRATIS trektocht-stappenplan incl. paklijsten!

trektocht-stappenplan
arrow_drop_up arrow_drop_down