arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is microavontuur?
4 januari 2021 

Wat is microavontuur?

Je hoort steeds vaker het begrip ‘microavontuur' (of in het Engels: ‘microadventure') langskomen. Maar wat is een microavontuur nou eigenlijk? Ik zal het je vertellen.

 

Wat is een microavontuur?

Een microavontuur is een klein avontuur met de mindset van een groot avontuur. Je onderneemt iets kleins, simpels, korts, met een avontuurlijke mindset. Het idee achter microavontuur is: werken doe je van negen tot vijf en van vijf tot negen ga je op avontuur. Ik hoorde voor het eerst van microavontuur van avonturier Alastair Humphreys. Hij zegt dat een microavontuur de spirit van een groots avontuur in een paar uren tot een paar dagen stopt. Op pad in je nabije omgeving, met de toewijding en opwinding zoals je die zou voelen voor een beklimming van de Mount Everest, sky diving of een fietstocht naar de top van Mont Ventoux.

microavontuur-tips

Tip: maak je microavontuur zo klein dat hij wel buiten je comfortzone valt, maar niet zó ver buiten je comfortzone dat je hem uit gaat stellen

 

Hoe lang duurt een microavontuur?

Je kunt een microavontuur zo kort of lang maken als je zelf wilt. Een microavontuur ‘prop' je vaak in je werkweek, en dan heb je meestal een paar uur tot een dag de tijd. Een weekendje in een vakantiehuisje vind ik niet direct onder microavontuur vallen, omdat de factor avontuur voor de meeste mensen daarbij ontbreekt. Of iets een microavontuur is, heeft dus niet alleen te maken met de tijdsduur, maar ook met je mindset en intentie in die tijdsduur. Zelfs het kleine, alledaagse kan groots en meeslepend worden als je er een vleugje avontuur aan toevoegt.

hoe-lang-duurt-microavontuur

Je bepaalt helemaal zelf hoe lang je microavontuur duurt en hoe je hem inricht

 

Hoe bedenk je een avontuur?

Wat avontuur is, hangt helemaal af van hoe jij opgegroeid bent en wie jij nu bent. Wat voor de één avontuur is, is voor de ander misschien ‘gewoon een paar baantjes zwemmen in een meer'. Jij bepaalt wat voor jouw avontuur is, en jij bent dus ook helemaal vrij om je eigen microavontuur samen te stellen. Gebruik je creativiteit en denk gek, out of the box. Wees niet bang om raar aangekeken te worden, achteraf lach je daar des te harder om. Denk ook buiten je comfortzone, want daar licht het avontuur op je te wachten. Maak je avontuur niet té groots en meeslepend, want je wilt jezelf niet demotiveren natuurlijk.

Wat voor mij goed helpt, is bedenken welke grote dingen er op mijn ‘bucketlist' staan. Wat zijn mijn grote dromen en droomreizen? Maak die activiteiten vervolgens zó klein, dat je ze deze week nog uit zou kunnen voeren. Wil jij de 4000 kilometer lange Pacific Crest Trail in Amerika lopen? Misschien kun je deze week een stukje van een meerdaagse wandeling in Nederland of België doen. Wil jij ooit in een kajak een oceaan oversteken? Kijk of je dicht bij huis met een kajak op avontuur kunt. Denk in mogelijkheden, niet in hindernissen.

microavontuur-wandelen

Wie droomt van een meerweekse wandeling, kan als microavontuur een dag of twee wandelen over een lange afstand wandelpad

 

Meer weten over microavonturen?

Om je op weg te helpen naar meer microavontuur in je leven, schreef ik een Microavontuur Inspiratiegids. Deze gids mag je GRATIS downloaden. Op mijn microavontuur-pagina vind je meer informatie over microavontuur, en op mijn blog deel ik regelmatig inspiratie en verslagen.

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht, om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen gebruiken aan doen waar ik écht blij van word.
Reactie plaatsen

gratis e-books met meer inspiratie

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee minigidsen geschreven, die jij gratis mag downloaden:
Ik gebruik cookies