Bikepacken langs hostels aan de Nederlandse kust
Heel eerlijk? Als ik, als Drent, aan het westen van Nederland denk, dan denk ik aan drukke steden, veel industrie en volle autowegen. Je snapt dat ik heel aangenaam verrast was toen in me tijdens het bikepacken langs hostels aan de Nederlandse kust regelmatig helemaal alleen op de wereld voelde. Langgerekte fietspaden, met aan beide kanten duinen zo ver ik kan kijken. Duinmeertjes, naaldbossen en af en toe een glimp van het strand. Een landschap waar de elementen de baas zijn, en de industrie en grote steden eindeloos ver weg voelen. En die steden? Daar was het eigenlijk heel gezellig!
Bikepacken langs de Nederlandse kust: de LF Kustroute
De LF Kustroute is een officiële Nederlandse meerdaagse fietsroute. De route is 610 km lang en volgt de Nederlandse kustlijn van Cadzand-Bad in Zeeland tot Bad Nieuweschans in Groningen. Je kan de route ook andersom fietsen, maar dan heb je (afhankelijk van de weersvoorspelling) een grotere kans op tegenwind. Deze Lange Fietsroute maakt onderdeel uit van de 4.000 kilometer lange North Sea Cycle Route (EuroVelo 12).
De Kustroute is goed gemarkeerd, loopt over enkele van de mooiste verharde fietspaden van Nederland en komt op elke etappe door een dorp met voorzieningen en accommodaties. Je hebt geen speciale fiets nodig om over deze route te bikepacken langs de Nederlandse kust. Wel is het handig dat je fiets in goede staat is, want je fietst soms best lange stukken door gebieden zonder bewoning.
Tip: bekijk hier de recentste routewijzigingen van de LF Kustroute.
Bikepacken van hostel naar hostel
Bikepacken langs de Nederlandse kust kan van camping naar camping, van hotel naar hotel of van hostel naar hostel. Ik koos voor de laatste optie. Wel elke avond een goed bed, warmte en elektriciteit, maar geen hoge kosten. Ik logeerde in hostels die aangesloten zijn bij Bikepacking Holland. Via dat platform vind je fijne, fietsvriendelijke hostels door heel Nederland. Voor maximaal gemak boek je er in een keer vijf hostels langs de LF Kustroute, al vanaf 220 euro per persoon. Dat doe je via de Plan your trip-pagina ('LF coastal route'). De organisatie
Mini-avontuur: van Den Helder naar Den Haag
Ik fietste via Bikepacking Holland een deel van de LF Kustroute. Ik nam eerst een voorproefje van bikepacken over de Nederlandse Waddeneilanden, waarna ik in Den Helder begon aan een 150 kilometer lange fietstocht naar Den Haag.
Dag 1: van Den Helder naar Alkmaar, 60 km
Het is mistig als ik langs de kust naar de iconische watertoren van Den Helder fiets om mijn gezelschap, Fraeulein Draussen, op te halen. Samen volgen we de bordjes 'Kustroute' Den Helder uit en de duinen in. Langs de rode vuurtoren (Lange Jaap) en parallel aan de weg langs een waterrijk natuurreservaat. Net wanneer ik denk dat ik wel genoeg weg gezien heb, buigt de route af. De weg zien we urenlang niet weer. Met wind en regen in onze gezichten trappen we over gravelpad en verhard fietspad. Langs de duinen van Petten en door de Schoorlse Duinen. Ik verbaas me over de hoogte van sommige duinen, en geniet volop van alle stukjes heuvelaf rollen. Mijn absolute favoriet: het duin dat langzaam het fietspad oversteekt.
King's Inn hostel
Na een laatste stuk over een rustige weg door de weilanden, fietsen we Alkmaar binnen. Langs oude pakhuizen met groene luiken en langs het Waagplein met de toren. Onze accommodatie, het King's Inn Hostel, ligt aan een rustige steeg in het centrum. Terwijl ik mijn bed in een 4-persoons dorm opmaak, raak ik in gesprek met mijn kamergenoot. Een fanatiek fietser die misschien nog wel enthousiaster is over mijn trip dan ik. Aan de lange tafel in de met vlaggetjes versierde gemeenschappelijke ruimte geniet ik van een flinke avondmaaltijd. Na nog een gezellig praatje met mijn kamergenoten, val ik comfortabel in slaap.
Dag 2: van Alkmaar naar Den Haag, 100 km
Ik heb heerlijk geslapen, en dat is maar goed ook. Vandaag fiets ik mijn eerste tocht van 100 kilometer. Door de oude binnenstad en de groene omgeving van Alkmaar fietsen we terug naar de Kustroute. Officieel loopt hij meer langs het Noord-Hollands Duinreservaat dan er doorheen, maar ik wil zoveel mogelijk groen zien en leg de route om. Ook vandaag geniet ik urenlang van verharde fietspaden door de duinen. Zou dit het mooiste verharde fietspad van Nederland zijn? We spotten Schotse Hooglanders en herten en zien een wegwijzer naar het wisenten-viewpoint.
Bij IJmuiden maken we een snelle oversteek met de Velserveer, waarna we zo weer de duinen in fietsen. We fietsen door duinbosjes en langs de niet-Nederlands-aandoende ruïne van Brederode. We volgen de markeringen door Nationaal Park Zuid-Kennemerland, waar we vanaf een uitkijkpunt Zandvoort zien liggen. 100 kilometer fietsen door zo'n lang duingebied blijkt absoluut geen straf.
Will & Tate Hostel
De watertoren van Scheveningen is het teken dat ik de beschaving nader. Ik fiets door het verrassend rustige Scheveningen naar het strand. Ik ploeter ver genoeg door het rulle zand om de beroemde pier en het reuzenrad te kunnen zien. Ik heb het gehaald! Nog een klein stukje te gaan, het centrum van Den Haag in. Het was de hele dag tegen verwachting in droog gebleven, maar twintig minuten voordat ik mijn bestemming bereik valt er een hoogbui op me. Mijn telefoon is direct verdronken, en mijn kleding is binnen een minuut doorweekt. Nu lokt het Will & Tate Hostel nog meer! In mijn female dorm met vijf comfortabele bedden neem ik een warme douche in onze en suite badkamer. In de gemeenschappelijke keuken bereid ik een flink bord pasta, terwijl ik een praatje maak met twee Duitse citytrippers. Met mijn eerste 100 km in de benen val ik 10 minuten nadat ik op mijn comfortabele matras ging liggen in een diepe slaap.
Tip: vind je deze afstand wat te gek? Boek een nachtje in het Flying Pig Beach hostel in Noordwijk.
Bikepacken langs de hele Nederlandse kust
Mijn tweedaagse bikepacking avontuur langs de Noordzeekust smaakt naar meer. Zin gekregen om de hele Nederlandse kust te bikepacken? Bekijk de complete route op Komoot hieronder. Je kan de route, zeker met het oog op de voorspelde windrichting, ook in andere richting fietsen. Gebruik bovenstaande link om in één keer al je overnachtingen voor een 6-daagse te boeken.
--> Bestel ook dit handige en betaalbare gidsje over de LF Kustroute
Tips voor je tocht
- bekijk de weersvoorspelling en fiets zoveel mogelijk met de wind mee als je het jezelf gemakkelijk wilt maken.
- neem voldoende goede sloten mee, want je fiets kan niet overal in een afgesloten ruimte staan.
- spoel je fiets na je tocht goed af, want het zout is niet goed voor je fiets. Leg je fiets daarbij op zijn zij, zodat je het vuile water niet in je fietsonderdelen spuit.
- reis je met je fiets naar het startpunt? Lees mijn blog Met de fiets in de Nederlandse trein.
- maak je etappes niet te lang, zodat je 's avonds ook van gezellige steden zoals Leeuwarden en Alkmaar kan genieten.
- sleep niet te veel boodschappen mee, maar zoek vooraf even uit waar je supermarkten tegenkomt. Dat zijn er nogal wat langs de route.
- op beide dagen fiets je een stuk door het Noordhollands Duinreservaat, waar je bij een pinmachine 2 euro 'tol' moet betalen.
Meer routes van Bikepacking Holland
De LF Kustroute is niet de enige meerdaagse fietsroute van hostel naar hostel die je via Bikepacking Holland kan boeken. Je plant er ook een circulaire route in Midden-Nederland, vanuit Utrecht en via Zwolle en Nijmegen. Of kies voor de route in het zuiden van het land, of treed in de bandensporen van rijders van de Tour de France Femmes 2024.