Favoriete boeken over langeafstandwandelen

Als ik niet zelf aan het wandelen ben, lees ik het liefst boeken over langeafstandwandelen. Daar zijn er heel wat van gelukkig, en sommigen zijn zo fijn dat ik ze rustig een tweede of derde keer lees. Als ware boekenwurm heb ik heel wat boeken over wandelen versleten. Mijn favorieten vind je in willekeurige volgorde in dit bericht. Leuk om te weten: al deze boeken zijn autobiografisch.

Mijn 6 favoriete boeken over langeafstandwandelen

1. Wild: het bekendste boek over langeafstandwandelen

Het eerste boek over langeafstandwandelen dat ik las, was Wild van Cheryl Strayed. Haar verhaal over het wandelen van de Pacific Crest Trail, een wandeltocht van de Mexicaanse naar de Canadese grens door de VS, plantte bij mij het zaadje voor mijn eigen wandelavonturen. Cheryl loopt 1.700 kilometer van de route, en dat terwijl ze nog nooit zoiets gedaan heeft. Ze besluit op een dieptepunt van haar leven een rugzak met inhoud te kopen en alleen van start te gaan. Het boek gaat niet alleen over wandelen, maar ook over Cheryls jeugd, de dood van haar moeder en de gebeurtenissen die leidden tot haar dieptepunt.


2. Alleen

Een van mijn favoriete Nederlandse schrijvers van boeken over langeafstandwandelen is Tim Voors. Hij schrijft niet alleen heerlijk vlot, hij versiert zijn boeken met prachtige kunstwerkjes die hij onderweg maakt. Zijn eerste boek over wandelen ging over zijn grote avontuur op de Pacific Crest Trail en heet Alleen. Hij liet zijn vrouw en kinderen een half jaar thuis achter om 4286 kilometer door woestijn en over besneeuwde bergen te lopen. Hij beschrijft (voor andere langeafstandwandelaars) herkenbaar de drie fasen van zo’n lange reis: de fysieke reis, de mentale reis en de spirituele reis. Een inspirerend verhaal over alleen zijn, een half jaar pauze nemen van de gehaaste maatschappij en de mooie inzichten die daaruit ontstaan. Ook Tims andere boeken, zoals Niet Alleen en Noorderlichtlopers, zijn aanraders.


3. The last Englishman

Je zou misschien denken dat ik na twee boeken over de PCT genoeg gehad had… maar nee, want er is nóg een fijn boek dat weer heel anders is dan bovengenoemde twee. The last Englishman van Keith Foskett. Ruim 4.200 kilometer reis je via zijn woorden met hem mee, waarbij je interessante mensen ontmoet en uitdagende landschappen tegenkomt. En natuurlijk krijg je ook een kijkje in het hoofd van een langeafstandwandelaar. Keith schreef meer boeken over langeafstandwandelen die ik ook de moeite waard vond: The journey in between en Balancing on Blue bijvoorbeeld.


4. Onderweg

Ik heb een hoop boeken over het wandelen van de Camino de Santiago die qua schrijfkunsten niet fantastisch in elkaar zitten. Onderweg van Bente van de Wouw vormt daarop een fantastische uitzondering. Na een burn-out en een break-up trok Bente haar wandelschoenen aan om vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela te wandelen. Angstenvrij is ze niet aan de start van de 800 kilometer lange wandeltocht, wat maar weer laat zien dat dat ook echt niet hoeft. Mentale uitdagingen, pijnlijke herinneringen en angsten vormen een rode draad in het verhaal. Je krijgt een heel eerlijk kijkje in Bentes hoofd en leven, zonder dat het deprimerend leesvoer wordt.


5. Terug in Amerika

Bill Bryson is mijn favoriete reisboekenschrijver. De man heeft zo’n heerlijke humor en schrijft zo vlot, dat ik zijn boeken vrijwel altijd in een ruk uit lees. Zijn boek over langeafstandwandelen heet Terug in Amerika. Hierin beschrijft hij op hilarische wijze zijn wandelavonturen op de Appalachian Trail, een trail van meer dan 3000 kilometer van Georgia naar Maine. Hij neemt zijn soms wat humeurige oude schoolvriend Katz mee op pad en Bill analyseert hun relatie op een grappige manier. Echt beste vrienden worden ze niet, maar stiekem genieten ze wel van elkaars gezelschap en ontstaat er een speciale band. Ook Bills andere reisverhalen, die niet specifiek over wandelen gaan, zijn aanraders.


6. Het Zoutpad

Het Zoutpad van schrijfster Raynor Winn heeft lang in mijn rugzak gezeten tot ik voorbij de eerste hoofdstukken kwam. Ik vind het een prachtig boek over wandelen, liefde en veerkracht, maar je moet wel van slow reading houden. Raynor beschrijft bijna poetisch en met veel aandacht voor de omgeving hoe ze samen met haar man het South West Coast Path langs de Zuid-Engelse kust wandelt. Ze zijn uit hun huis gezet en haar man Moth blijkt terminaal ziek. Ze beginnen aan een wandelavontuur van ruim duizend kilometer. Vind je dit boek leuk? Dan vallen Raynors andere boeken, De wilde stilte en Landlijnen, vast ook bij je in de smaak.


Een koffietafelboek over langeafstandwandelen

Of je nou inspiratie op wilt doen of gewoon lekker weg wil dromen bij mooie plaatjes. De boeken Wanderlust Europa, Wanderlust Alpen, Wanderlust Scandinavië en Wanderlust English and British Isles zijn aanraders! Eigenlijk zijn alle Wanderlust boeken uit deze serie dat ;)


Boeken over langeafstandwandelen die dit rijtje net niet haalden

Ik heb natuurlijk meer boeken over wandelen gelezen dan ik hierboven aan favorieten noem. Niet alle boeken hebben het lijstje gehaald, terwijl ik andere boeken ook zeker leuk vond. Alleen minder verslavend, inspirerend of uniek dan bovengenoemde verhalen. Persoonlijke smaak natuurlijk! Daarom volgt hier nog een lijstje met boeken die ik ook leuk vond om te lezen:


Bonustip: mijn eigen boeken over langeafstandwandelen

Zelf schreef ik twee praktische boeken over langeafstandwandelen. Mijn Handboek voor meerdaagse wandeltochten helpt je voorbereiden op je eerste langeafstandwandeltocht met of zonder wildkamperen. Stap voor stap help ik je bij de voorbereidingen en leg ik je uit waar je op let als je spullen uitzoekt voor onderweg. Met mijn Handboek Huttentochten richt ik me specifiek op het maken van meerdaagse wandeltochten van hut naar hut.