Lichtgewicht trekkerstent kiezen
Outdoorspullen
paulien@outdoorinspiratie.nl
Outdoorspullen
09/03/2024
14 min

Een lichtgewicht trekkerstent kiezen

09/03/2024
14 min

In je zoektocht naar een lichtgewicht trekkerstent voor backpacken of bikepacken zal je al snel ontdekken dat er heel veel keuze is. Er zijn alleen al zoveel verschillen in merk, vorm, grootte, pakvolume, gewicht en prijs. Zie je door de bomen het bos niet meer? In dit blog leg ik uit waar ik op let als ik een nieuwe trekkerstent koop, en tip ik een aantal van mijn persoonlijke favorieten.

lichtgewicht-trekkerstent

Wat maakt een goede lichtgewicht trekkerstent?

Dit zijn de eigenschappen waar ik op let als ik een tent koop voor backpacken of bikepacken:

  • grootte: is de opgezette tent groot genoeg voor het aantal personen en de spullen die hij 's nachts droog moet houden?
  • gewicht: hoe lichter de tent, hoe lichter je rugzak of fietstassen
  • pakvolume: hoe kleiner inpakbaar, hoe fijner
  • kwaliteit: kan hij tegen een flinke regenbui of wind? Hoe goed is het tentdoekmateriaal?
  • waterdichtheid van het tentdoek en het grondzeil
  • voor hoeveel seizoenen is dit model bedoeld: is deze tent geschikt voor de seizoenen en landen waarin jij wilt kamperen? (vaak kies je uit 3- of 4-seizoenentent)

Dat zijn de belangrijkste dingen waar ik naar kijk. Daarnaast kijk ik ook naar

  • het opzetgemak
  • ventilatie'gaten'
  • vrijstaand (blijft ook staan zonder haringen in grond) of niet
  • aantal ingangen
  • manier van in je bed gaan (van de zijkant in je bed of van je hoofdeinde op je mat kruipen)
  • tentstokken of wandelstokken?
  • 'voortent' of andere ruimte voor spullen binnen de buitentent, of niet
  • kleur

lichtgewicht-tweepersoons-trekkerstent

1. Grootte van de opgezette tent

Hoe groot een tent opgezet moet zijn, hangt af van wie en wat je meeneemt of je wandel- of fietstocht. Ik slaap in mijn eentje heel prima in een eenpersoonstent. Als ik een (oppas)hond meeneem, kan ik beter mijn tweepersoonstent uit de kast halen. Die tent gebruik ik ook als ik samen met een vriendin op pad ga. Ik heb een MSR Hubba Hubba, die voor een tweepersoonstent relatief breed is. In veel (goedkopere) 'tweepersoonstenten' passen soms geen twee slaapmatjes naast elkaar. Voor die merken en modellen moet je voor twee personen eigenlijk een driepersoonstent kopen. Ga je met twee personen en een hond of kind op pad, dan is een driepersoonstent sowieso een goed idee.

Groot genoeg?

Hoe weet je of een tent groot genoeg is? Meten is weten. Meet of zoek op hoe breed jouw slaapmatje en die van je reisgezelschap zijn. Zo weet je de minimale breedte voor een tent. Heb je liever meer ruimte, dan tel je daar nog wat bij op. Ik heb nog nooit een trekkerstent gekocht zonder hem eerst opgezet bekeken te hebben. Dat kan in een grote tentenwinkel, of via een tentverhuurbedrijf.

Koop geen tent die (veel) groter is dan je nodig hebt. Hoe groter je tent, hoe zwaarder en hoe groter het pakvolume vaak is. Bovendien is het in sommige landschappen lastiger een wildkampeerplek te vinden met een grotere tent.

Voortent

Er zijn lichtgewicht trekkerstenten met een voortent te koop. Vooral bij Hillebergtenten zie je dat vaak. Je hebt dan net wat meer zitruimte en ruimte om je spullen droog neer te leggen voor de nacht. Ik vind die extra ruimte persoonlijk niet echt nodig, of in ieder geval niet het extra gewicht meedragen waard. Persoonlijke voorkeur natuurlijk!

Er zit ook nog iets tussen voortent en geen voortent in. Bij mijn MSR Hubba Hubba heb ik tussen beide 'deuren' en de binnentent genoeg ruimte voor mijn schoenen en backpack. Dit is voor veel tenten met schuin lopend doek het geval.

lichtgewicht-trekkerstent-wandelen-fietsen

2. Gewicht

Hoe lichter je trekkerstent, hoe beter. Vooral in je backpack voel je een kilo verschil echt wel. Het gewicht is onderdeel van een afweging. Je wilt niet dat minder gewicht ten koste gaat van de kwaliteit. Of van jouw comfort. Ik had eerder een heel licht eenpersoonstentje, maar het voelde alsof ik in een doodskist lag en ik was zo claustrofobisch dat ik alleen met de deur open kon slapen (en dus natregende).

Minder gewicht meedragen terwijl je er niet op achteruit gaat qua kwaliteit en ruimte komt vaak met een hoger prijskaartje. Ingenieus ontwikkelde tenten met technischer materiaal zijn duurder. Ik kan me heel goed voorstellen dat dat nu niet haalbaar voor je voelt. Laat je daar niet door tegenhouden: ik zie vaak genoeg mensen met een tent van drie kilo lopen, en die halen de finish ook wel.

Bij tenten wordt vaak het minimale gewicht en het complete gewicht genoemd. Het minimale gewicht is het gewicht van de binnentent, buitentent en stokken. Voor het complete gewicht wordt het gewicht van de verpakking, haringen en scheerlijnen er nog bij opgeteld. Dat complete gewicht kan je verminderen door het tasje thuis te laten en lichtere haringen te kopen.
Tip: bij Bever noemen ze het complete gewicht gewoon 'gewicht', en het gewicht zonder haringen en touwtjes 'gereduceerd gewicht'

Zoek je een extreem lichtgewicht tent? Verdiep je in wat wandelaars op lange buitenlandse routes zoals de Pacific Crest Trail en de Te Araroa mee hebben. Veel van die tentenmerken zijn alleen buiten Europa te koop. Houd rekening met hoge importkosten als je ze naar Nederland haalt. Gelukkig komen steeds meer van dit soort merken in gespecialiseerde Nederlandse webshops.

lichtgewicht-trekkerstent

3. Pakvolume

Je wilt je trekkerstent als een zo klein mogelijk pakketje in je rugzak of op je fiets meenemen. We hebben het dan over het pakvolume van de tent. Hoe kleiner, hoe fijner, maar lever niet in op kwaliteit.

4. Kwaliteit en materiaal

Hoe langer je tent mee gaat, hoe beter voor de wereld en jouw bankrekening. Goede kwaliteit is ook belangrijk om te voorkomen dat je ergens in de middle of nowhere met een gebroken tentstok en onbruikbare tent staat. Laat de plastic tentjes van de Action dus maar thuis.

Trekkerstenten zijn gemaakt van polyester of nylon (polyamide). Polyester wordt vaak gebruikt in de goedkopere trekkerstenten. Dit materiaal is relatief zwaar, en minder rekbaar dan nylon. Betere tenten worden gemaakt van nylon, dat lichter en rekbaarder is. In nylon tentstof zie je vaak een soort gaasje lopen. Dit is de ripstop-stof die het lichte nylon sterker maakt.

Coating

Tentdoek van nylon of polyester wordt waterdicht gemaakt met een coating. Dit laagje is gemaakt van polyurethaan (PU) of siliconen (SI). Polyurethaan werkt goed, maar kan niet tegen uv-straling. Daarom wordt dit in goedkope tenten vaak aan de binnenkant van de buitentent aangebracht. Je herkent dit type coating aan dunne strips stof die achter de naden geplakt zitten. Polyurethaan wordt ook vaak voor grondzeilen gebruikt.

Betere tenten hebben een siliconencoating aan de binnenkant en buitenkant van de buitentent. Met dit type coating zie je geen strips achter de naden.

Sterkte

De sterkte van tentdoek wordt uitgedrukt in dernier (in omschrijvingen genoteerd als 'D'). Hoe hoger het aantal dernier, hoe sterker maar ook hoe zwaarder het materiaal. De sterkte van zomertenten varieert van 10D tot 20D, terwijl je bij wintertenten tussen de 30D en 40D zit. Ook voor het grondzeil van je binnentent wordt met dernier gewerkt. Bij een sterkte onder de 50D is het aan te raden een footprint (grondzeil) te gebruiken om scheuren door een ruige ondergrond te voorkomen.

lichtgewicht-trekkerstent-sneeuw

5. Waterdichtheid

Hoe waterdicht een tent is, wordt uitgedrukt in de waterkolom. Dit is de hoeveelheid water (in millimeters) dat op het materiaal (vierkante centimeter) gedragen kan worden voordat hij doorlekt. Dit wordt door de fabrikanten getest, en hoef je niet te begrijpen. Wat belangrijk is om te weten: hoe hoger de waterkolom van een tentdoek, hoe langer het duurt voordat het doorlekt.

Voor de zomer is een minimale waterkolom van 1200 mm genoeg. Ik heb een tent met deze waterkolom, waarmee ik drie seizoenen per jaar in Schotse glens kampeer. Het is dus echt niet zo dat je direct een 4-seizoenentent met hogere waterkolom moet kopen als je in het voor- of naseizoen op pad wilt. Gaat het dagenlang heel hevig regenen of zelfs sneeuwen, dan moet ik een beetje oppassen. Voor nattere landen met ruig of winters weer is een waterkolom van minimaal 3000 mm beter.

Grondzeil

Een grondzeil heeft te maken met een grotere druk, omdat jij en je spullen de tent op het natte oppervlak drukken. Op relatief droge ondergrond kom je met een waterkolom van minimaal 5000 mm heel ver. Ga je in nattere gebieden, zoals Schotland, kamperen, dan kies je beter voor een waterkolom van minimaal 10.000 mm.

waterdichtheid-trekkerstent

6. Aantal seizoenen

Tenten worden vaak onderverdeeld in 3- of 4-seizoenen modellen. 3-seizoenententen zijn geschikt voor de lente, zomer en herfst in landen met een klimaat zoals in Nederland. Deze tenten hebben relatief veel muggengaas en ventilatie, waardoor je minder last hebt van condens en koeler blijft in de zomer.

4-seizoenententen zijn beter bestand tegen winters weer, harde wind en sneeuw. Deze stevigheid maakt de tent zwaarder dan een 3-seizoenentent.

Er zijn ook 3/4-seizoenententen, al zie je die aanzienlijk minder. Dit type tenten zit tussen beiden in, en is bijvoorbeeld geschikt voor ruige tochten in Schotland of Scandinavië. Daar kan je zelfs in de zomer harde wind en lange, harde regenbuien treffen.

Er zijn ook 5-seizoenententen. Deze tenten zijn geschikt voor winterse alpiene expedities en zwaar overdreven voor bijvoorbeeld een Schotlandwandeling in mei.

lichtgewicht-trekkerstent-bergen

Andere verschillen

Opzetgemak

Na een lange dag wandelen of fietsen heb je geen zin om lang te klooien tot je tent staat. Zeker niet als het koud is en/of regent. Ik kijk daarom altijd opzetvideo's van de tent die ik in gedachten heb. En dan niet alleen de soepele promofilmpjes van de fabrikant, maar ook Youtube-video's van gebruikers. Veel trekkerstenten zijn gelukkig snel op te zetten, al had ik laatst een tent mee die ik met 12 haringen moest spannen terwijl het regende.

Ventilatie

Je produceert 's nachts warme, vochtige lucht. Als dit de koelere tentwanden raakt, condenseert het en krijg je druppels water aan de binnenkant van je tentdoek. Bij erge condens voelt het dan alsof je tent doorlekt of het regent in je tent. Dat maakt je spullen nat, wat vooral voor een donzen slaapzak niet oké is. Hoeveel condens zich in de tent vormt hangt o.a. af van de temperatuur, het materiaal en de coating van je tentdoek en hoe goed jouw tent ventileert. Hoe beter je tent ventileert, hoe minder condens zich vormt. Kies voor een tent met ventilatieopeningen en/of een buitentent die niet helemaal tot de grond rijkt.

vrijstaande-trekkerstent

Vrijstaand of niet

Je hebt tenten, koepeltenten, die ook zonder haringen in de grond blijven staan. Deze noem ik 'vrijstaand'. Een voordeel hiervan is dat je ook kan (wild)kamperen waar de haringen de grond niet in willen. Bovendien kan je ook zonder buitentent slapen, en zo naar de sterren kijken. Een nadeel van vrijstaande tenten is dat je vaak eerst de binnentent op moet zetten. Doe je dat in een regenbui, dan is de boel dus nat. Ik heb dit type tent en ik kampeer veel in Schotland, maar heb hier in de praktijk niet zoveel last van. Als het echt hoost, wacht ik gewoon even met mijn tent opzetten. Bij zachte regen heb ik mijn tent zo snel opgezet, dat de binnentent amper nat wordt. Bovendien zijn er trucjes waarmee je toch eerst de buitentent op kan zetten.

Vorm

Trekkerstenten komen in drie vormen: koepeltent, tunneltent en tarptent.

Een koepeltent heeft - surprise! - een koepelvormige vorm die vaak ontstaat doordat de twee tentstokken diagonaal gekruist zitten. Mijn tent (Hubba Hubba dus) is een voorbeeld van zo'n koepeltent. Ik koos voor dit model omdat je daarin relatief veel ruimte hebt en rechtop kan zitten. Bovendien heeft mijn tent twee deuren via waar je vanaf de zijkant in je bed klimt. Koepeltenten zijn vaak vrijstaand, waarbij je eerst de binnentent opzet en de buitentent er overheen trekt. Veel winterbestendige tenten hebben gekruiste stokken en een koepelvorm.

Een tunneltent is langwerpiger en heeft stokken die over de breedte buigen. Dit soort tenten van goede merken (zoals Hilleberg) heeft goede kwaliteit tentdoek en is ook tegen zware weersomstandigheden bestand. De vorm van de tent is zo gemaakt dat de wind er soepel overheen kan. Daardoor hebben ze vaak een lagere achterkant dan koepeltenten, en daar iets minder ruimte. In de 'voortent' heb je dan wel weer meer ruimte. Tunneltenten zijn niet vrijstaand.

De lichtste optie is vaak een tarptent: een soort kruising tussen een tent en een tarp (doek). Dit type tent is gestript van al het onnodig gewicht. In het ene model zijn ze daar verder in gegaan dan in het andere. Sommige tarptenten zet je bijvoorbeeld op met je wandelstokken in plaats van tentstokken. De binnentent heeft vaak zo weinig mogelijk materiaal en zoveel mogelijk (lichter) gaas. Veel wandelaars die heel lange wandeltochten maken, kopen een tarptent. Ik ben daar rustig voor aan het sparen.

trekkerstent-vorm

Kleur

Ik vind de kleur van een tent ook belangrijk. Ik had eens een felblauwe tent, maar voelde me daarin tijdens het (solo)wildkamperen veel te zichtbaar. Daarom heb ik nu een donkergroene tent, waarmee ik onopvallender ben. Misschien vind jij het juist wel fijn dat je je tent van grote afstand kan herkennen, bijvoorbeeld omdat je een avondwandeling over de toendra maakt of wilt dat je tent opvalt op foto's.

Stappenplan: een lichtgewicht trekkerstent kiezen

  • Stap 1: bepaal je budget
  • Stap 2: schrijf je wensen op m.b.v. bovengenoemde punten. Hoe groot moet je tent zijn, tegen wat voor klimaat moet hij opgewassen zijn, etc.
  • Stap 3: maak een lijstje met tenten die aan deze eisen voldoen. Maak dit lijstje niet te lang, dan wordt kiezen alleen maar lastiger. Noteer er eerst vijf.
  • Stap 4: zoek uit waar je deze tenten in het echt kan zien. Ga bijvoorbeeld naar de showroom van een grote outdoorwinkel of huur de tent voor een paar nachtjes via een verhuurder zoals Start Hiking, Hikershouse of via particulieren via Bevers deelplatform Buitendelen.
  • Stap 5: bekijk online de opzetinstructies van je tent - je kan een tent in de showroom tenslotte niet makkelijk afbreken en weer opzetten. Hoe snel en makkelijk staat de tent?
  • Stap 6: maak een keuze. Wat de beste keuze is, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren, je budget en een mix van alle bovengenoemde verschillen tussen tenten. Er is niet een juiste keuze, en dat is goed om te onthouden. Misschien zijn alle vijf tenten inderdaad perfect voor wat jij gaat doen. Dan maakt het niet zoveel uit welke je kiest en moet je een keuze maken en niet meer achterom kijken (lastig!).

vorm-trekkerstent

Tip: huur een tent

Lukt het je niet om een keuze te maken? Zijn de goede tenten toch boven je budget? Wil je de tent die je op het oog hebt eerst testen voordat je hem koopt? Goed nieuws: je kan op meerdere plekken in Nederland lichtgewicht trekkerstenten huren. Bij Start Hiking huur je bijvoorbeeld Tarp-tent modellen. Bij Hikershouse en de Bever verhuur hebben ze keuze uit andere merken en modellen.

Terugkijkend, had ik gewild dat ik voor mijn eerste meerdaagse wandeltocht een tent gehuurd had. Ik kwam er tijdens het wandelen achter dat ik mijn gekochte tent niet fijn vond. Bleek dat ik toch liever twee ingangen wilde (want steeds wakker van tentgenoot die over me heen klom), dat de waterdichtheid van de tent niet geschikt was voor Schotland en dat hij bij harde wind elk moment leek te kunnen instorten. Aan de hand van alles wat ik irritant vond aan die tent, heb ik een betere keuze gemaakt voor mijn volgende model. Niet de meest milieuvriendelijke en budgetvriendelijke manier, dus beter eerst een huren om te kijken wat je wel en niet fijn vindt.

Mijn favoriete trekkerstenten

Zoals ik al eerder schreef: er zijn heel veel goede trekkerstenten. Wat de beste tent voor jou is, hangt af van waar je heen gaat, welke weersomstandigheden je verwacht, wat je budget is en wat je andere wensen zijn. En zelfs dan is er niet één beste/juiste optie. Om je op weg te helpen heb ik hieronder een aantal van mijn favorieten genoemd. Dat wil niet zeggen dat ik andere tenten niet goed vind natuurlijk!

1. MSR Hubba Hubba NX

Deze 3-seizoenentent is al jarenlang mijn trouwe gezelschap op meerdaagse wandeltochten. Ik heb het tweepersoonsmodel (MSR Hubba Hubba NX) en het eenpersoonsmodel (MSR Hubba NX). De tweepersoonstent is met een gewicht van 1720 gram relatief licht. Deze koepeltent is relatief ruim voor een tweepersoonstent, heeft twee ingangen en ruimte voor spullen achter die ingangen. Hij is vrijstaand. Dat betekent dat je ook alleen onder de binnentent kan slapen en naar de sterren kan kijken. Op locaties met weinig muggen kan je hem nog lichter maken door de binnentent te verruilen voor de Fast and Light Body.

  • 3-seizoenen
  • Totaalgewicht: 1720 gram (tweepersoons)
  • Waterkolom tentdoek (mm): 1200
  • Waterkolom grondzeil (mm): 3000
  • Buitentent: 20D Ripstop nylon met siliconen & polyurethaan

msr-hubba-hubba-nx-trekkerstent

2. TarpTent StratoSpire Ultra

De TarpTent StratoSpire Ultra is wat de naam al doet vermoeden: een tarptent. Een minimalistische opzet, waarbij je je wandelstokken als tentstokken gebruikt. Hij is dan ook superlicht. Je levert voor dat lichte gewicht wel in op de sterkte van het tentdoek, hoewel dat in gematigd klimaat buiten de winter geen probleem is. Ook deze tent is relatief ruim voor twee personen.

  • 4-seizoenen (volgens de website, ik schat hem meer in op 3-seizoenen)
  • Totaalgewicht: 1125 gram
  • Waterkolom tentdoek (mm): 140000
  • Waterkolom grondzeil (mm): 4000
  • Buitentent: 10D ripstop nylon met Ultra TNT


3. Big Agnes Copper Spur HV UL 2

De Big Agnes Copper Spur HV UL 2 wordt veel gebruikt door Amerikaanse langeafstandwandelaars. Je ziet het merk ook steeds vaker in Nederland en dat vind ik een goede ontwikkeling. De koepeltent is erg lichtgewicht, maar toch redelijk ruim. Hij heeft veel handige opbergvakjes voor spullen, wat voor een chaoot als ik erg fijn is. Nadeel van deze tent: het grondzeil heeft een relatief lage waterkolom. Dat kan je compenseren met een footprint, die 142 gram aan je pakketje toevoegt.

  • 3-seizoenen
  • Totaalgewicht: 1470 gram
  • Waterkolom tentdoek (mm): 1200
  • Waterkolom grondzeil (mm): 1200 (footprint te koop)
  • Buitentent: ripstop nylon met polyurethaan

big-agnes-trekkerstent

4. Hilleberg Anjan

De Hilleberg Anjan (2-Persoons) is een tunneltent met een heel goed waterdichte buitentent en grondzeil. De tent is sterk, en kan ook langere zware regenbuien aan. Fijn als je bijvoorbeeld op Scandinavische vlakten of Schotse plateaus gaat kamperen. Het is een 3-seizoenentent, met tentdoek dat niet helemaal tot de grond rijkt. Goed voor de ventilatie. De tent is niet vrijstaand, dus je kan bij slecht weer eerst de buitentent opzetten.

  • 3-seizoenen
  • Totaalgewicht: 1800 gram
  • Waterkolom tentdoek (mm): 5000
  • Waterkolom grondzeil (mm): 12.000
  • Buitentent: kerlon 1000 met siliconen

lichtgewicht-trekkerstent-anjan

Meer (goedkopere) merken

Andere goede merken vind ik Nemo, Vaude (springt eruit qua duurzaamheid), Helsport, Nordisk en Fjällraven.

Ik promoot op mijn platform liever geen B-merken, dus die zie je ook niet in dit lijstje terug. Zijn bovengenoemde modellen boven budget? Kijk of je ze tweedehands via Facebookgroepen of marktplaats kan vinden, of anders iets kan huren. Mocht je toch voor een nieuwe tent van iets mindere kwaliteit willen gaan, kijk eens naar de Forclaz mt900 koepeltent of de lichtste modellen van Coleman of Vango.

Handboek

Dit blog is een hoofdstuk uit mijn e-book Handboek voor meerdaagse wandeltochten. Daarin leer je ik je nog veel meer over spullen uitkiezen en je voorbereiden op je (eerste) trektocht. 

Reacties
Categorieën