Miriam Lancewood: één van mijn grote voorbeelden
Paulien
09/18/2021
2 min

Miriam Lancewood: één van mijn grote voorbeelden

09/18/2021
2 min

Ik voel me altijd enorm geïnspireerd als ik verhalen hoor van (vrouwelijke) avonturiers die niet enkel dromen, maar ook echt doen! Die anders durven te zijn, risico’s durven te nemen en laten zien dat er veel meer mogelijk is dan je zou denken. Miriam Lancewood is voor mij een goed voorbeeld van zo’n avonturier die je aan het denken zet.

 

Wie is Miriam Lancewood?

Miriam Lancewood werd in 1983 in de Achterhoek geboren. Na haar studie begon ze de wereld over te reizen en in India ontmoette ze de Nieuw-Zeelandse Peter. Samen gingen ze op grote avonturen in onder andere de Himalaya en Papua New Guinea. Daarna vertrokken ze samen naar het geboorteland van Peter, waar ze werkten en spaarden voordat ze alles achter zich lieten om in de wildernis te gaan leven.

miriam-lancewood

 

Het leven van Miriam

Geen baan, geen huis, geen supermarkt. Zelf je eten schieten en verzamelen. Dat is hoe het leven van Miriam Lancewood er uit kwam te zien. Ze is helemaal back to basics gegaan in de bergen van Nieuw-Zeeland. Ze heeft de haast van de bewoonde wereld achter zich gelaten en het duurde even voordat ze daaraan gewend was. Als je haar nu hoort spreken, verlang je spontaan naar die rustige, simpele manier van leven (ik in ieder geval wel). Probeer je eens voor te stellen hoe het zou zijn om als een oermens in de bergen te wonen, onrealistisch toch?

 

Hoe Miriam bekend werd in Nederland

Miriam werk bekend bij het grote publiek in Nederland dankzij een bezoek dat Floortje Dessink aan haar bracht. Voor het tv-programma Floortje naar het einde van de wereld bracht Floortje een paar dagen met Miriam door. De aflevering is helaas niet meer terug te kijken, maar haar boeken geven een interessant kijkje in haar leven.

 

De boeken van Miriam Lancewood

Op het moment van schrijven heeft Miriam Lancewood twee boeken over haar leven uitgebracht. De eerste heet Mijn leven in de wildernis en beschrijft hoe Miriam en Peter geïsoleerd in de bergen van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland leven. Soms voelde het tijdens het lezen alsof ik fictie las, tot ik me besefte: dit is hoe iemand écht leeft. Helemaal geweldig en erg inspirerend!

Het tweede boek van Miriam heet Liefde in de Wildernis en beschrijft het Europese avontuur van Miriam en Peter. Een heerlijk vervolg op Leven in de Wildernis, met een verdrietige draaiing als Peter ziek wordt. In het boek vertelt Miriam eerlijk over wat dat met haar doet.

miriam-lancewood-boek

 

Interviews met Miriam Lancewood

Het bekendste interview met Miriam Lancewood is die in Floortje naar het einde van de wereld. Deze aflevering is helaas makkelijk terug te vinden, maar wellicht dat jij met je Google skills meer succes hebt. Floortje zocht Miriam een paar jaar later op voor een Floortje-terug-naar-aflevering.

Miriam werd onder andere geïnterviewd door de volgende podcasts:

Miriam was ook te gast in één van mijn favoriete podcasts, Tough Girl Podcast:

 

Meer inspirerende avonturiers

Miriam is één van de avonturiers die mij inspireert om mijn droomleven te gaan leiden. Een ander voorbeeld is Tamar Valkenier, schrijfster van het boek Fulltime Avonturier. Zij liet alles achter zich en ging fietsen en wandelen door Europa. Op het moment van schrijven wandelt zij een uitdagende tocht door de IJslandse wildernis. Ook Tim Voors, schrijver van de boeken Alleen en Niet Alleen, is zo’n voorbeeld voor mij. Hij liep solo (maar ook weer niet echt solo) lange afstand wandeltochten door de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland liep hij net als Miriam over de Te Araroa Trail, een prachtige route die het land in de lengte doorkruist.

Op Youtube vertelt Miriam over haar female expedition met Tamar Valkenier:

 

Reacties
Categorieën