Wandelen en natuurkamperen in het Vechtdal
Meerdaagse wandeltochten
paulien@outdoorinspiratie.nl
Meerdaagse wandeltochten
04/08/2025
10 min

3 dagen wandelen en natuurkamperen in het Vechtdal

04/08/2025
10 min

Drie dagen wandelen langs Natuurkampeerterreinen, dat leek me een lekker begin van het kampeerseizoen. Ik zag laatst tv-beelden van het Vechtdal. Een gevarieerd landschap met kronkelende riviertjes, groene velden, bossen, zandvlakten en heide. Dat leek me een prima bestemming voor de Outdoor Inspiratie x Natuurkampeerterreinen original wandelroute van dit jaar. Ik ging 3 dagen wandelen en natuurkamperen in het Vechtdal en vertel je op deze pagina hoe je in mijn voetsporen kan stappen.

3-dagen-wandelen-vechtdal

3 dagen wandelen langs Natuurkampeerterreinen in het Vechtdal

Dag 1: van Den Ham naar Landgoed Vilsteren

Zo kom je nog eens ergens, denk ik als ik in het stille centrum van Den Ham sta. Een kerk, twee winkels, wat horeca en een kapper. Daar kom ik hier niet voor. Nee, ik kom de natuur hier in Salland bewonderen. Ten noorden van het dorp ligt het Vechtdal. Ik volg een graspad langs de rietkraag aan de Linderbeek en zie aan de horizon een bruine heuvel liggen. Ah, dat moet de Lemelerberg zijn! Een stukje heuvelop later sta ik tussen de heide. Naar het oosten kijk ik neer op natuur, naar het westen zie ik meer bewoning en agricultuur. Ik vind het landschap zo mooi, dat ik een extra lusje langs meer uitkijkpunten aan mijn route toevoeg. Na de 'afdaling' volg ik de Beneden Regge naar het bos van Landgoed Vilsteren.

3-dagen-wandelen-natuurkamperen-vechtdal

--> Download het gpx-bestand hier

Overnachten op Landgoed Vilsteren

Ik stap vanuit het bos zo het Natuurkampeerterrein van Landgoed Vilsteren op. Het valt me direct op hoe ruim de plekken zijn. Hier ga ik lekker kunnen slapen! Op de muur van het toiletgebouw hangt een briefje. Ik heb gereserveerd en mag gewoon een plek uitzoeken, de beheerster komt later langs. Ik kies een plekje nabij de camper van twee vrienden die op dezelfde camping staan. Als mijn tent opgezet en ingericht is, voeg ik me bij hen. We eten soep en pannenkoeken. De beheerster komt gedag zeggen. Ik vertel haar dat ik het zo'n mooi terrein vind. 'Straks als het groen is, is het hier nog zoveel mooier' glundert ze. Het is vroeg in de lente en de nachten zijn nog koud. Ik kruip in mijn slaapzak op het camperbed voor een potje Rummikub. Ik zie de heldere sterrenhemel pas als ik in het donker naar mijn tent loop. Ik slaap tot de vogels me wakker zingen.

Natuurkampeerterrein-landgoed-vilsteren

Dag 2: van Landgoed Vilsteren naar De Klashorst

Ik ben als een kind zo blij als ik zie dat het pontje over de Vecht een met een stil motortje aangedreven vlot is. Tergend langzaam beweegt hij over het stille water naar de koeienboerderij aan de overkant. Daar vervolg ik mijn wandelroute door de velden naar de Ommermars, een parkachtig natuurgebied met de skyline van Ommen aan de horizon. In Hanzestad en 'hart van het Vechtdal' Ommen zoek ik tevergeefs naar het historische centrum. Niet helemaal wat ik verwachtte, maar de in bloei staande magnolia naast de kerk compenseert. Ik steek opnieuw de Vecht over en loop een paar kilometer over het fietspad voor ik weer een bos in kan. Dit bospad leidt me naar de Sahara, een toepasselijke naam voor de zandvlakte. Mijn wrap met pindakaas heeft extra crunch nadat ik hem in de zandbak liet vallen, maar ik kan het me qua voorraad niet veroorloven eten weg te gooien. Meer bospad en een lang, breed zandpad leiden me naar De Klashorst, waar ik smachtend naar thee aankom.

pontje-varsen-wandelen

kerk-ommen

--> Als je niet in Ommen hoeft te zijn, zou ik dit groenere alternatief voor etappe 2 kiezen.

--> Download het gpx-bestand hier

Overnachten op De Klashorst

Thee zetten doe ik vandaag in Schuilhut Jack aan de rand van het Natuurkampeerterrein. Op De Klashorst kan je op een van de ruime plekken in je eigen kampeermiddel slapen, maar je kan ook ingerichte accommodatie huren. Zoals mijn houten huisje, een blokhut of een wikkelhouse. Mijn schuilhut is lekker basic: een stapelbed, een zitje met twee stoelen en een houtkachel. Houtblokken en aanmaakhoutjes worden er standaard bij geleverd. Ik speel vals en kook water op het gaspitje terwijl mijn vuurtje in de kachel langzaam groeit. Ik geniet van de warme douche in het moderne sanitairgebouw, lees wat in het zonnetje op de veranda en zoek de warmte van de kachel wanneer de temperatuur richting nul zakt. Met mijn vierde kop thee lig ik in bed naar vogelgeluiden die ik niet thuis kan brengen te luisteren. Wat een rust!

natuurkampeerterrein-klashorst

kamperen-de-klashorst

Dag 3: van De Klashorst naar Den Ham

Ik word vroeg wakker en loop op mijn teenslippers naar het toiletgebouw. Ah! Koud! Het gras is bevroren en de frisse lucht bijt aan het vel op mijn wangen. Snel plassen en terug de warmte van mijn schuilhut in. Ik trek al mijn kleding aan en ga op pad voor de andere kampeerders uit hun tenten en caravans zijn. In het ochtendlicht volg ik kilometerslang een fietspad. Ik zwaai de Vecht goedemorgen en slenter over het vochtige graspad langs het Vechtkanaal voor ik het eerste bospad van de dag op stap. Deze brengt me naar de zandverstuiving van Beerze. Deze steek ik over - beter zand in de schoenen dan in de wrap - om over bospaden naar de volgende zandverstuiving te slingeren. Ik kijk uit over het savanna-achtige Beerzerveld, waarna het landschap richting Den Ham steeds opener en groener word. Ik eindig bij de bushalte in Den Ham. Nee, voor het dorp zelf hoef je niet het halve land door te reizen, maar de omgeving is dat meer dan waard.

3-dagen-wandelen-overijssel-vechtdal

--> Download het gpx-bestand hier

2-daagse variant zonder tent

Wil je zonder tent op pad? Dan kan je van Ommen naar Den Ham lopen en op De Klashorst in ingerichte accommodatie overnachten. Ik raad je dan deze etappes aan:

  • etappe 1: van treinstation Ommen naar De Klashorst
  • etappe 2: van de Klashorst naar Den Ham. Vanuit Den Ham gaat er elk half uur een bus naar het treinstation van Ommen.

Praktische tips voor je 3-daagse wandeling door het Vechtdal

Startpunt Den Ham is met het openbaar vervoer bereikbaar

Omdat ik zo duurzaam mogelijk reizen belangrijk vind, koos ik een startpunt dat met het openbaar vervoer bereikbaar is. Startpunt Den Ham heeft een snelle busverbinding met Ommen, vanuit waar treinen naar onder meer Zwolle rijden. Plan je reis met 9292.nl. Kom je met de auto? Er is genoeg gratis parkeergelegenheid in het dorp. De route is circulair en leidt je dus weer terug naar je auto.

3-daagse-hike-kamperen-vechtdal

Zo navigeer je langs de route

Ik heb deze route zelf bedacht en er staan geen wegwijzers met 'Pauliens route' langs de paden. Navigeren doe je daarom het handigst met Komoot. Sla deze collectie met de drie dagetappes op.

Ik had ook deze wandelkaart mee. Hierop kan je de Komoot-route overtekenen. Langs de route staan paaltjes met een letter+nummer-combinatie. Tussen die paaltjes zijn gekleurde routes uitgezet, die langs de route met dezelfde kleuren gemarkeerd zijn. Zo kan je ook zonder telefoon goed navigeren.

navigeren-wandelen-natuurkamperen-vechtdal


Overnachten doe je op twee Natuurkampeerterreinen

Ik zette deze route uit langs twee Natuurkampeerterreinen. Op beide campings kan je met je tent in het groen overnachten.

Op Landgoed Vilsteren ligt een kampeerterrein zonder poespas. Ruim opgezet, lekker groen en zonder stroompaaltjes op de plekken. Oh en een zwemplas (geen officiële, want waterkwaliteit wordt niet gecontroleerd). Er is geen bemande receptie aanwezig, dus je mag je tent opzetten op de plek die je geboekt hebt. De beheerder komt later langs en bij haar kan je met pin betalen. Het toiletgebouw is netjes en heeft warme douches en stroompunten in met een zelf meegenomen slotje afsluitbare kastjes.

natuurkampeerterrein-vilsteren

De Klashorst

De Klashorst is ook een Natuurkampeerterrein met ruimte plekken en een groot, modern toiletgebouw. Je kan hier vuurkacheltjes huren, waarvoor je bij de receptie brandhout kan kopen. Er is ook een overdekte vuurplaats waar het gezellig is met andere kampeerders. Ook fijn: in het hoogseizoen kan je hier - als je vooraf bestelt in de app - 's morgens warme broodjes halen.

Je kan op De Klashorst ook in ingerichte accommodatie logeren. Ik sliep in een Schuilhut, maar er zijn ook klassieke trekkershutten, duurzame 'wikkelhuisjes' en luxere nature lodges. Zo'n schuilhut is primitief ingericht, met een stapelbed met twee matrassen, een eettafel met stoelen, een houtkachel waarop je ook kan koken en olielampen. Je neemt je eigen slaapzak, kussen, pan, bord, bestek, etc. mee. Dit lijkt op een wildernishut in Scandinavië, maar dan voor jou alleen.

overnachten-wandelen-natuurkamperen-vechtdal

Let op: Natuurkampeerkaart nodig

Om op een Natuurkampeerterrein te overnachten moet je in het bezit zijn van de Natuurkampeerkaart. Die bestel je online voor 15,95. Je kan ook Het Groene Boekje kopen, want daar zit standaard een kaart in. Dit doe je online, in de boekenwinkel of op de camping. Je betaalt bij het boeken van de kampeerplek de normale tarieven van de camping - zie eerdere links.

De beste tijd om deze route te lopen

Natuurkampeerterrein Landgoed Vilsteren is geopend van eind maart tot eind september. De precieze data kunnen per jaar wat verschillen, dus bekijk de website voor de juiste informatie. Dat is dan ook de beste tijd om deze route te lopen. En of je dan kiest voor het voorjaar of de (na)zomer... allemaal mooi! Let op: het pontje van dag 2 vaart vanaf 1 april tot 1 november. Als je geen gebruik kan maken van dit pontje moet je zo'n vijf kilometer omlopen.

wandelen-natuurkamperen-vechtdal-route

Je hond kan ook mee

Goed nieuws voor hondeneigenaren: je viervoetige wandelmaatje mag mee. De route is nergens afgesloten voor honden, behalve een klein deel van het park net voor Ommen. Hier kan je makkelijk omheen lopen. Leuk: rechtsachter (vanaf de aanlooproute gezien) ligt een losloopgebied.

Honden zijn op de kampeerterreinen zijn ze aangelijnd welkom. Bij de Klashorst zijn honden alleen op specifieke plekken (nummer 1 t/m 43) en in geselecteerde ingerichte accommodatie toegestaan, dus geef bij het boeken aan dat je hond mee komt.

3-daagse-wandeling-met-hond-vechtdal

Hier doe je boodschappen onderweg

Je hoeft niet voor drie dagen eten mee te slepen in je rugzak. Hier kan je onderweg boodschappen doen:

  • etappe 1: Coop (Ommerweg 5) of Jumbo (Grotestraat 2) in Den Ham
  • etappe 2: Jumbo (Markt 22) in Ommen
  • etappe 3: Nijenhuis boerderijwinkel in Diffelen (dit is geen volwaardige supermarkt, maar een streekproductenwinkeltje)

Hier drink je koffie en thee of geniet je van lunch

  • etappe 1: Rustpunt 't Witte Huussie en Boscafé van de Lemeler Esch. Je kan vanaf het kampeerterrein naar Herberg de Klomp in Vilsteren wandelen voor diner.

  • etappe 2: Herberg de Klomp in Vilsteren, Rustpunt van Lenthe Restorations (Varsenerweg 2), heleboel in Ommen (Paviljoen Ommen dicht bij route), restaurant De Vechtvallei op loopafstand van kampeerterrein

  • etappe 3: geen, maar wel e.e.a. op eindpunt Den Ham

Tip: ontdek hier welke RUST-punten er langs de route liggen.

rustpunten-vechtdal-wandeling

Een goede kennismaking met meerdaagse tochten lopen

Heb je nog nooit een meerdaagse wandelroute gelopen? Of geen met tent op je rug? Dan is dit een mooie route om mee te beginnen. Zorg wel dat je wandelkilometers in de benen hebt en aan je wandelconditie gewerkt hebt, anders zijn de afstanden wat pittig. Train ook al met het wandelen met de ingepakte rugzak op je rug. Zie mijn gratis stappenplan voor je meerdaagse wandeltocht voor trainingstips en een gratis paklijst.

tips-trektocht-route-schotland

Je kan de route ook solo lopen

Ik wandelde deze route alleen en ik voelde me - net als op de meeste plekken in de Nederlandse natuur - helemaal op mijn gemak. Het gebied is niet zó afgelegen dat je niemand tegenkomt, en je komt regelmatig even op het Pieterpad of in de bewoonde wereld. De campings zijn gezellig met andere kampeerders. Een goede route om te lopen als je wilt oefenen met solowandelen.

3-daagse-wandelroute-vechtdal-solo

Meer Outdoor Inspiratie x Natuurkampeerterreinen originals

Het is inmiddels traditie: ik zet elk jaar een meerdaagse wandelroute langs Natuurkampeerterreinen uit. Hier zijn meer routes om uit te kiezen:

Reacties