Lichtgewicht tarp: dit is de beste keuze
Reviews
Iris
Reviews
07/12/2021
4 min

Lichtgewicht tarp: dit is de beste keuze

07/12/2021
4 min

Tijdens het backpacken wil je zo licht mogelijk bepakt zijn. Een manier om nog lichter dan normaal te kunnen lopen, is je lichtgewicht tent inruilen voor een tarp. Natuurlijk niet zomaar een tarp, maar de beste lichtgewicht tarp die je kunt vinden. Ik leg je graag uit wat een tarp is en waar je op moet letten bij de aanschaf.

 

Wat is een tarp en waarvoor is het handig?

Simpel gezegd is een tarp een stuk stof waarmee je uit de wind, zon en regen kan zitten. Het is mogelijk om een tarp te gebruiken in combinatie met je tent. Zo gebruik je de tarp voor een extra droog plekje en om te schuilen tegen de zon en wind.

Het is ook mogelijk om je tent thuis te laten en onder de tarp te gaan slapen. Zo bespaar je gewicht als je kiest voor de beste lichtgewicht tarp. Er kan weinig stuk gaan, je hebt geen last van condens en je bent dichter bij de natuur. Ja, dat betekent ook dat er beestjes makkelijk over je heen kunnen kruipen, maar daarvoor zijn er weer muskietennetten.

 

Waarin verschillen lichtgewicht tarpen?

Schaf niet de eerste beste tarp aan die je tegenkomt, maar kies de beste lichtgewicht tarp die je kunt vinden, zodat je het jezelf stukken aangenamer maakt.

Gewicht

Bedenk of je de tarp extra meeneemt of als vervanging van je tent gebruikt. Verder moet hij zo licht mogelijk zijn om het totale gewicht in je backpack zo laag mogelijk te houden. Ga je je tent vervangen door een tarp, dan zou je naar een iets zwaardere tarp kunnen kijken. Wil je echt de beste lichtgewicht tarp, dan zoek je naar een tarp die minder dan 500 gram weegt. Dat scheelt een hoop met de meeste lichtgewicht tentjes die het dubbele wegen.

Materiaal

De meeste tarpen zijn gemaakt van polyester, omdat het relatief goedkoop en snel te verwerken is. Ik raad dit materiaal echter niet aan, omdat het slecht tegen de zon kan en niet waterdicht is. Alleen na speciale behandelingen is het materiaal waterdicht. Een duurzamere optie is katoen of TC (technisch cotton). Ze zijn duurder dan polyester en hebben een groter pakvolume en zijn zwaarder. Ze zijn wel waterdicht.

Voor de beste lichtgewicht tarp moet je naar nylon en gesiliconiseerde tarpen kijken. Dit zijn de beste licht gewicht tarpen, mét een klein pakvolume. Het doek is stevig doeken en waterdicht. Het nadeel is de relatief hoge prijs, maar je krijgt er een hoop voor terug.

Let op: koop een echte tarp hebt en geen schaduwdoek. Een schaduwdoek laat namelijk wel water door.

Vorm

Er zijn rechthoekige, ruitvormige en zeshoekige tarpen verkrijgbaar. De rechthoekige is de standaardversie en heeft vaak een groter pakvolume. Hij heeft meestal drie bevestigingspunten per zijde en kan op vele verschillende manieren worden opgezet.

De ruitvormige tarp is bedoeld om over een lijn gehangen te worden en dan aan elke kant vastgezet te worden. De manieren om hem op te zetten zijn erg beperkt en daardoor biedt hij vaak minder bescherming. In de zomer is deze maximale ventilatie juist een voordeel.

De zeshoekige tarp zit tussen de andere twee modellen in. Het biedt meer bescherming dan de ruitvormige, maar minder dan de rechthoekige. Het is lichter dan de rechthoekige tarp, omdat de snede stof bespaart. Aan elke zijde zitten twee bevestigingspunten. Dit is voor de meeste mensen de beste keuze.

lichtgewicht-tarp

 

Hoe bevestig je een tarp?

Bij het opzetten van een tarp heb je keuze uit minstens tien verschillende set ups. Welke het beste is jou werkt, is afhankelijk van welke lichtgewicht tarp je hebt. Het opzetten van een tarp wordt makkelijker met behulp van speciale tarpstokken. Bovenop zitten grote pinnen die je door de ring of lus van je tarp steekt. Ze zijn in hoogte te verstellen en licht van gewicht. Hoeveel je er nodig hebt, ligt eraan hoe je je tarp op wilt zetten. Daarbij heb je ook scheerlijnen en lichtgewicht haringen nodig om je tarp stevig op zijn plek te houden.

Als je geen stokken mee wilt nemen voldoen bomen of stokken ook. Bij voorkeur kies je er minstens twee. Span een paracord tussen de bomen, zodat je de tarp er overheen kunt hangen. Het is wel handig dat je je knopen goed kent, zodat alles netjes op zijn plek blijft.

 

De beste lichtgewicht tarpen voor kamperen

Dit artikel zou niet compleet zijn zonder je te voorzien van de drie beste lichtgewicht tarpen die je het beste kunt kopen.

Bushmen Tarp Ultralight 3×2

De Bushmen Tarp Ultralight is beste deal voor een lichtgewicht tarp die je tegen kan komen. De tarp is super voordelig; hij kost nog geen €75,-. Hij weegt slechts 300 gram en kan dankzij de 13 verstevigde bevestigingspunten op veel verschillende manier worden opgezet. Hij is waterdicht en wordt geleverd met zes scheerlijnen met scheerlijnspanners.

Fjällräven Abisko Tarp

De Fjällräven Abisko tarp weegt maar 500 gram en beschermt je tegen wind en regen. Hij wordt geleverd met zes verstelbare scheerlijnen, dus die hoef je dan niet meer aan te schaffen. Hij kost zo’n €150,- en dat is stukken goedkoper dan de meeste lichtgewicht tenten die je kunt krijgen.

Vaude Wingtarp Sul 2P Tarp

De Vaude Wingtarp SUL 2P weegt een klein beetje minder met een gewicht van 490 gram. De tarp kan met slechts één wandelstok worden opgezet en ziet er dan uit als een waar stukje origami. Hij functioneert dan als een noodonderkomen voor twee mensen. Wanneer je hem anders opzet, kun je er zonder zorgen onder slapen, want hij is waterdicht. Het prijskaartje is wel wat hoger, namelijk €250,-. Hiervoor zou je ook een goedkope lichtgewichte tent kunnen kopen.

 

–> bekijk ook de beste lichtgewicht tenten

Reacties
Categorieën