Op microavontuur op de Veluwe
2 augustus 2020 

Op microavontuur op de Veluwe

Afgelopen week ging ik op microavontuur op de Veluwe. Ik kampeerde aan het Kootwijkerzand, van waaruit ik de omgeving afspeurde om het leukste microavontuur voor jullie samen te stellen. Ik ben namelijk bezig met een serie Kant & Klare Microavonturen en daarin kon een gidsje over de Veluwe natuurlijk niet ontbreken. Als kind ging ik al regelmatig op vakantie op de Veluwe, en deze week ging ik weer eens die kant op om een trektocht te maken.

Kamperen op Camping Harskamperdennen

In de afgelopen jaren kampeerde ik op veel campings op de Veluwe. Het natuurkampeerterrein op Camping Harskamperdennen is toch echt wel mijn favoriet. Normaal sta ik hier als wandelaar op de trekkersplek. Nu kwam ik met de auto en bleef ik langer dan één nacht, dus boekte ik één van de ruime kampeerplekken. We stonden aan de bosrand en zagen de hele tijd vogeltjes van tak naar tak hupsen. 's Nachts hoorden we het kikker-kwaak-achtige geluid van de nachtzwaluw over de heide schallen. ´s Morgens liepen we vanaf de camping zo het bos in voor een wandeling over het Kootwijkerzand.

microavontuur-kootwijkerzand

Een microavontuur aan het Kootwijkerzand

Wandelen over het Wekeromse Zand

Op zo'n 15 minuten rijden vanaf de camping ligt het Wekeromse Zand. Een plek die ik recent ontdekte tijdens een etappe van het Veluwe Zwerfpad van Otterlo naar Lunteren. Dat bezoekje smaakte naar meer, dus ook nu ging ik hier wandelen. Tijdens mijn eerste bezoekje had ik net een flinke wandeling in de benen, en besloot ik 6 km lang random te dwalen met behulp van de kaart op mijn telefoon. Donkere luchten hingen boven het door de zon beschenen zand, wat een dramatisch effect gaf. Had ik even spijt dat ik mijn goede camera niet bij me had!

Tijdens de wandeling zag ik de blauwe Klompenpad bordjes staan voor het Valkschepad. Deze route is 11 kilometer lang. Wij wandelden in de hitte, en sneden drie km af net na de IJzertijdboerderij. Wij begonnen de route aan de Vijfsprongweg bij Wekerom, vanaf waar we eerst over een prachtig heuvelachtig bospad liepen. Onder een strakblauwe hemel liepen we vervolgens het Wekeromse Zand op langs een idyllisch meertje omgeven door dennenbomen. In dit gebied grazen moeflons, maar die hadden zich wijs verstopt in de bossen. Ook de heidekoeien die hier lopen, lieten zich niet zien. We genoten ondanks de afwezigheid van de dieren van de wandeling, zeker toen we tot mijn verrassing langs de IJzertijdboerderij kwamen. Deze boerderij is tussen de raatakkers opnieuw opgebouwd zoals ze denken dat hij er vroeger uit zag. Een leuke afsluiter van de wandeling 🙂

wandelen-op-het-wekeromse-zand

Wandelen op het Wekeromse Zand

Zwerven over het Kootwijkerzand

Op het Kootwijkerzand mag je vrij rondzwerven en hoef je niet per se de paden te volgen. Paden die er sowieso al niet echt zijn, want het Kootwijkerzand is natuurlijk een zandverstuiving. Wel is het fijn voor de natuur als je probeert om niet op de (kwetsbare) mossen te gaan staan en op het zachte zand blijft. Vanaf de uitkijktoren krijg je een idee van hoe groot dit gebied is. Vervolgens kun je beneden beginnen aan je zwerftocht. Vergeet niet een kaart en/of (telefoon met) GPS mee te nemen, zodat je je weg terug weer kunt vinden. Veel zwerfplezier gewenst!

wild-kijken-veluwe-microavontuur

Je microavontuur op de Veluwe is niet compleet zonder wild kijken

 

Ook op microavontuur op de Veluwe?

Ik verzamelde al mijn tips, campings en routes in een handige microavontuur gids voor een kant en klaar microavontuur op het Kootwijkerzand.
Tip: wandel eens één of twee etappes van het Veluwe Zwerfpad, een streekpad op de Veluwe. Ook het Roots Langste Natuurpad van Nederland loopt een stukje over de Veluwe, net als een aantal andere Lange Afstand Wandelpaden. Je kunt op mijn blog een gratis 3-daagse wandelroute op de Veluwe downloaden.

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen besteden aan doen waar ik écht blij van word (Outdoor Inspiratie!).
Paulien
Door

Paulien

op 5 August 2020

Wat een mooie plekken heb jij ook bezocht, door heel Nederland! Wat kun je veel beleven tijdens een microavontuur van één dag of meer he!

Reactie plaatsen

Vond je dit blog nuttig?

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!


- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een online inspiratiegids vol tips waarmee je je (dagelijks) leven avontuurlijker maakt

Ik gebruik cookies
arrow_drop_up arrow_drop_down