Bikepacken met Komoot: tips en tricks
Ik gebruikte de gratis routeapp Komoot al jaren als wandelapp toen ik een gravelfiets kocht om meerdaagse tochten mee te maken. De app bleek ook perfect te werken voor fietsroutes vinden, maken en navigeren. Er bleken zelfs speciale inspiratiepagina’s en functies te zijn voor bikepacken! Voor wie daar nog niet bekend mee is: een lesje bikepacken met Komoot.
Kant-en-klare bikepacking routes vinden in Komoot
Komoot heeft een speciale inspiratiepagina met bikepackingroutes. Je kan door de honderden routes scrollen om inspiratie op te doen, of filteren op regio. Voor Nederland staat er bijvoorbeeld een collectie van 3 routes die samen een ronde over de Utrechtse Heuvelrug vormen. Of wat dacht je van deze tocht langs bothies en lochs? Genoeg keuze, zeker als je ook door deze pagina met nog veel meer langeafstandsfietsroutes gaat bladeren.
Tip: je kan inspirerende routes ook opslaan. Je vindt ze dan terug bij de ‘collecties’ in je profiel.
Bikepacking routes vinden op de kaart
In het tabblad ‘Routes’ vind je zowel in de app als in de browser op je laptop een kaart met routes. Deze routes worden gemaakt door het Komoot-robotje, gebaseerd op jouw voorkeuren en de plekken en paden die andere Komoot-gebruikers mooi vonden. Je kan routes zoeken vanaf je huidige locatie of van een specifiek adres dichtbij of aan de andere kant van de wereld. Kies als sport ‘bikepacking’. Je ziet nu alle Komoot bikepackingroutes in de omgeving. Zie je er geen? Vergroot het zoekgebied.
Tip: klik op de route die je interessant vindt en scrol in het venster dat opent helemaal naar beneden. Daar heb je de optie de route in een nieuw tabblad te openen. Wel zo overzichtelijk.
Een gpx-bestand van een route importeren
Heb je buiten Komoot een aantrekkelijke bikepackingroute gevonden die je nog wat aan wilt passen? Of gewoon in je profiel wilt bewaren voor later? Je kan een gpx-bestand uploaden in Komoot. Je kan dit bestand aanpassen in de routeplanner via je profiel.
Wil je een heel lange route in dagetappes verdelen? Als abonnee van Komoot Premium kan je de meerdaagse routeplanner gebruiken. Ik schrijf daar nog een fietsspecifieke tutorial over, maar voor nu kan je mijn blog Zo plan ik meerdaagse wandelroutes in Komoot als handleiding gebruiken.
Bikepackingroutes from scratch maken in de Komoot routeplanner
Je kan natuurlijk ook je eigen bikepackingroute uitzetten. Dit doe je via het tabje ‘Routes’ en de groene knop ‘Zelf plannen’. Kies je startpunt, kies je eindpunt en selecteer Komoot highlights en andere punten op de kaart waar je de route sowieso langs wilt leggen. Zie voor uitgebreide uitleg ook mijn tutorial fietsroutes maken in Komoot.
Tip: als abonnee van Komoot Premium zet je de fietskaartlaag of de mountainbike-kaartlaag aan. De kleuren die sommige wegen nu krijgen geven aan dat daar een officiële fietsroute loopt. Paars-groene lijnen zijn langeafstandsfietsroutes. Als je ver genoeg inzoomt, zie je ook de naam van de route.
Onderweg navigeren met Komoot
Ik vind het heel fijn om met de app van Komoot te navigeren. Ik bind mijn telefoon op het stuur en volg tijdens het fietsen de instructies. Ik download de route voor offline navigatie, want in vliegtuigstand kost navigeren minder telefoonbatterij.
Meer telefoonbatterij kan je besparen door de Komootroute in je fietsnavigatieapparaat te laden. Lees de tutorial Komoot met gps-apparaten verbinden. Als je het regiopakket waarin het startpunt van je route valt gekocht hebt, kan je de route als gpx-bestand exporteren.
Samen bikepacken? Maak een groepstour
Ik vind het als ik met iemand samen fiets heel vervelend om de enige met de route in beeld te zijn. Dan moet ik de hele tijd bij diegene in de buurt blijven en steeds op tijd seinen waar we heen moeten. Bovendien let ik nogal eens niet op en als hoofd navigatie ben ik dan verantwoordelijk voor een stuk terugfietsen (90% van de keren met tegenwind of heuvelop).
Mijn oplossing? Mijn fietsmaatjes uitnodigen als deelnemers van mijn Komoot-tour. Accepteren zij die uitnodiging, dan staat de route ook in hun profiel. Hun routebestand wordt dan ook automatisch geüpdatet als ik de route voor vertrek of onderweg aanpas. Zo hebben we allemaal continu dezelfde route in Komoot staan. Dat werkt vooral goed als je beide met de Komoot-app navigeert, want tours die als gpx-bestand in een navigatieapparaat geladen zijn worden natuurlijk niet automatisch geüpdatet.
Meer bikepacking- en Komootinspiratie
Blader voor meer handige tips ook door mijn andere Komoot tutorials. Zie bijvoorbeeld Gravelbike routes zoeken en maken in Komoot. Ik heb op mijn website ook een pagina vol inspiratie voor bikepacken en gravelbiken in Nederland en andere Europese landen.