Exped Ultra 5R
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
03/20/2023
4 min

Review | Exped Ultra 5R lichtgewicht slaapmat

03/20/2023
4 min

Voor mijn allereerste trektocht in 2016 kocht ik een heleboel lichtgewicht spullen die ik sindsdien allemaal ingeruild heb voor iets wat beter beviel. Behalve mijn Exped slaapmat, daar ben ik vanaf het eerste moment verliefd op geweest. Na zeven jaar heel intensief gebruik was het tijd voor een nieuw exemplaar. Inmiddels is de SynMat UL die ik had vervangen door een nog betere versie met een nieuwe naam, de Exped Ultra 5R.

Ik vertel je in dit artikel wat mijn 5 favoriete eigenschappen van de mat zijn en welke alternatieven je zou kunnen kiezen.

exped-ultra-5r

1. Heel snel oppompen

De mat wordt geleverd met een pompzak, de Schnozzel Pumbag UL. Vang lucht in deze luchtdichte zak, knijp de bovenkant dicht en pers de lucht door het tuitje de mat in. Kun je je daar niets bij voorstellen? Bekijk dan even de video hieronder ;)  Dit systeem werkt echt supersnel en kost amper inspanning. Deze methode voorkomt ook dat je vochtige lucht in je slaapmat blaast, wat de levensduur ten goede komt.

exped-ultra-5r-pompzak


2. Dik en warm

Ik heb nog geen andere lichtgewicht mat gevonden waar ik zo lekker op lig als op de Exped Ultra matten. De mat is zeven centimeter dik en lekker stevig, zodat mijn heupbot bij het slapen op mijn zij de grond niet raakt. Ik kan er 's avonds ook op zitten zonder een koude, 'harde' kont te krijgen. Dankzij de fantastische isolatie is de mat tot 20 graden onder het vriespunt warm genoeg. Bang voor grondkou die door de mat en mijn platgedrukte en daardoor slecht isolerende slaapzak komt hoef ik dus niet te zijn.

ultra-5r-exped

3. Verticale luchtbanen

Ik ben nogal bewegelijk 's nachts, maar dankzij de luchtbanen die in de lengte liggen rol ik niet zo makkelijk van de mat af. Zo kom ik niet op de koude grond te liggen, maar wordt ik 's morgens netjes met al mijn ledematen binnen de buitenste banen van de mat wakker.

exped-ultra-5r-slaapmat-banen

4. Geen 'chipszakmateriaal'

Er zijn genoeg matten te koop die lichter zijn dan de Exped Ultra matten. 'Hoe lichter, hoe beter' is een veelgebruikte regel in de wereld van het lichtgewicht backpacken. Maar ik vind kwaliteit en duurzaamheid ook belangrijk. En veel van die heel lichte matten zijn van veel kwetsbaarder materiaal gemaakt. Dat betekent dat ze minder lang meegaan en ook op korte termijn onderweg makkelijker stuk gaan. Mijn eerste Exped Ultra (toen nog Synmat) mat overleefde zeven jaar heel intensief gebruik. Deze nieuwe versie schijnt nóg steviger te zijn!

slaapmat-exped-ultra-5r

5. Duurzaam

Ik zei het al even: ik vind duurzaamheid belangrijk. Ik geniet volop van al het moois op de wereld en wil het milieu niet onnodig beschadigen met de uitrusting die ik koop. De Exped Ultra lijn is geheel CO2-neutraal geproduceerd. Het buitenmateriaal is gerecycled, PFC-vrij en Oekotex® gecertificeerd. Dit keurmerk wordt gegeven aan textiel die niet schadelijk is voor de gezondheid en geen milieu beschadigende stoffen zoals zware metalen bevat. De synthetische vulling is Bluesign gecertificeerd. Bovendien zit er op alle matten uit deze lijn een 5 jaar lange garantie. Ik heb een jaar als klantenservicemedewerker gewerkt in een winkel waar veel Exped matten verkocht werden en matten van dit merk kwamen zelden terug met problemen.

--> lees hier meer over hoe Exped met duurzaamheid omgaat.

exped-ultra-5r-slaapmat-lichtgewicht

Specificaties van de Exped Ultra 5R (maat M)

 • R-waarde / isolatie: 4.8, dus geschikt voor temperaturen boven de -20°C
 • dikte: 7 centimeter
 • gewicht: 585 gram
 • lengte: 183 centimeter
 • breedte: 52 centimeter
 • pakvolume: 23 centimeter lang en 12,5 centimeter doorsnede
 • buitenmateriaal: gerecycled 20D ripstop polyester (Oekotex-100 gecertificeerd)
 • vulling: 160 g/m² Texpedloft microvezel (Bluesign gecertificeerd)

--> bekijk hier alle informatie over de mat


Ook in andere maten verkrijgbaar

Mijn mat is maatje M, met een lengte van 183 centimeter en een breedte van 52 centimeter. De Exped Ultra 5R is er ook in versie MW (13 cm breder dan de M) en LW (14 cm langer en 13 cm breder dan de M). Je kunt ook kiezen voor een mummievormige editie in maat M, MW of LW. Deze heeft minder materiaal en is daardoor wat lichter dan de niet-mummie-versie.

De Exped Ultra 5R en vergelijkbare matten

De Exped Ultra 5R is een lichtgewicht wintermat van Exped. Er zijn in dezelfde reeks meerdere matten, waarvan sommigen minder goed isolerend en daardoor lichter en compacter zijn. Een betere keuze dus voor iemand die toch niet bij erg lage temperaturen gaat kamperen. Een overzichtje van welk type Exped-mat ik in welke situatie aan zou raden:

 • Ultra 1R: R-waarde van 1.3 (warm genoeg bij temperaturen boven de 10 °C), 395 gram,
 • Ultra 3R: R-waarde van 2.9 (warm genoeg bij temperaturen boven de -5 °C), 405 gram
 • Ultra 7R: R-waarde van 7.1 (warm genoeg bij temperaturen boven de -30 °C), 650 gram. Deze mat is gevuld met dons met Responsible Down Standard.

Al deze matten zijn 7 centimeter dik en lijken qua comfort op mijn Ultra 5R. Ze zijn allen ook verkrijgbaar in bredere, langere en mummievormige varianten.

exped-ultra-5r-slaapmat-grootte

--> Enthousiast geworden? Bekijk de verkooppunten op de Exped-website

Reacties
Categorieën