gpx-bestand
Wandelen
Paulien
Wandelen
02/03/2024
3 min

Wat is een GPX-bestand en hoe gebruik je deze voor routes?

02/03/2024
3 min

In veel van de meerdaagse wandelroutetips die ik op mijn blog deel, heb ik het over een 'GPX-bestand'. Een begrip waar ik ook nog nooit van gehoord had voordat ik meerdaagse wandeltochten ging lopen! Daarom in dit blog een zo niet-technisch mogelijke uitleg van wat een GPX-bestand is en hoe je zo'n bestand gebruikt om een route in een navigatieapparaat te krijgen.

Wat is een GPX-bestand?

'GPX' is een type bestand dat gebruikt wordt om GPS-gegevens uit te wisselen tussen navigatiesoftware en apparaten en tussen verschillende mensen. Zo'n bestand heeft de extensie .gpx. Zo'n bestand bevat waypoints (specifieke plekken met één set coordinaten), tracks en routes (zie uitleg verderop)..

Stel, ik heb zelf een 10-daagse route uitgezet in de Schotse Hooglanden. Ik heb mijn gpx-apparaat onderweg de route laten opnemen. Jij hoort mijn enthousiaste verhaal en wil die route ook doen. Ik kan je dan uuuurenlang vertellen welke afslag je waar moet nemen... of ik kan mijn route exporteren als GPX-bestand. Jij kan die route dan uploaden in een navigatiesoftware naar jouw keuze, zodat je daarin precies kan zien welke route je gaat lopen.

gpx-bestand-route

Waar vind je GPX-bestanden?

Voor vrijwel alle bekende wandelroutes is een GPX-bestand te vinden. Vaak staat zo'n GPX-bestand als een vierkantje met een neerwaarts pijltje ('download') op de informatiepagina van een wandelroute. Soms komt zo'n GPX-bestand bij een routegids of krijg je een toegestuurd van een reisorganisatie. Je kan ook Googlen op de naam van de route en 'GPX'. Iedereen kan een GPX-bestand maken en aanbieden, dus controleer na het importeren altijd even of deze route lijkt te kloppen.

Je kan ook een GPX-bestand exporteren uit navigatieapps. Misschien zet je zelf een route uit in Komoot, die je wilt gebruiken voor navigatie met een niet-Komoot-compatibel apparaat. Je kan dan een GPX-bestand uit Komoot exporteren en deze op een andere plek weer importeren.

Een GPX-bestand of een KML-bestand?

Op sommige websites kan je geen GPX-bestand downloaden, maar wel een KML-bestand. Een KML-bestand is een ander soort bestand dat ook GPS-informatie bevat. Zo'n bestand kan je niet in alle apparaten uploaden. Lukt dat niet? Dan kan je een KML-bestand naar een GPX-bestand converteren.

gpx-bestand-wandelen

Een GPX-bestand uploaden in je navigatiesoftware

De meeste navigatieapps en -apparaten bieden de mogelijkheid GPX-bestanden te uploaden. Voor mijn favoriete navigatieapp schreef ik de uitleg: een gpx-bestand uploaden in Komoot. Gebruik jij een andere app of software? Zoek op de help-pagina uit hoe het uploaden daar werkt. Heb je een sporthorloge of navigatieapparaat van bijvoorbeeld Polar of Garmin, dan kan je de gebruiksaanwijzing raadplegen. Werk je met Komoot, dan hoef je geen GPX-bestand te downloaden om je route met Polar of Garmin te koppelen, want dat kan rechtstreeks gesynchroniseerd worden.

Importeren als route of track?

Bij sommige navigatiesoftware krijg je bij het importeren de vraag of je het gpx-bestand wilt importeren als route of track.

Importeer je bestand als een route als het je niet zoveel uitmaakt welke route je precies neemt naar de punten langs je route. Een route is een rechte lijn tussen twee waypoints (een specifieke plek, uitgedrukt als waypoint). Als je van de route afwijkt, wordt het pad herberekend op basis van je huidige locatie.

Importeer je bestand als een track als je een specifiek pad wilt volgen, in plaats van een rechte lijn tussen twee punten. Een track bevat veel meer details over waar de route precies ligt. Handig dus als je een officiële lange afstand wandelroute wilt lopen bijvoorbeeld. Als je van de track afwijkt, zal het GPS-systeem je terugleiden naar het oorspronkelijke pad in plaats van een nieuw pad te herberekenen.

gpx-bestand-uploaden

GPX-bestanden samenvoegen

In veel navigatiesoftware kan je geen twee of meer routes samenvoegen tot een lange route. Wel kan je de GPX-bestanden van de routes exporteren. Je voegt de GPX-bestanden samen met bijvoorbeeld deze tool, waarna je ze als een groot bestand weer in je navigatiesoftware kan uploaden.

GPX-bestand is te groot

Soms zijn GPX-bestanden te groot om te importeren. Vaak heeft zo'n bestand dan teveel waypoints. Je kan dat oplossen door het bestand in twee of meer delen op te splitsen en ze los van elkaar te importeren. Wil je de route toch in één geheel uploaden? Dan kan je het aantal waypoints verminderen met bijvoorbeeld via gpx.studio. Kies na het uploaden in het linkermenu voor 'verminder het aantal trackpunten' (het icoontje boven het oog met de streep erdoor). Exporteer de route, importeer hem in je navigatiesoftware en kijk of de route zo nog wel klopt en er geen essentiële punten verdwenen zijn.

gpx-bestand

Veiligheidsnote: zorg dat je nooit alleen van je telefoon afhankelijk bent voor navigatie. Neem ook een papieren kaart en een kompas mee als je verder van de bewoonde wereld gaat. Teken je route eventueel met markeerstift op je kaart in en zorg dat je weet hoe kaart en kompas te gebruiken!