Liften in Schotland
Schotland
Paulien
Schotland
06/22/2020
4 min

Liften in Schotland: zo doe je dat

06/22/2020
4 min

'Ga je liften in Schotland? Maar dat is toch veel te gevaarlijk Paulien?'. Als ik mensen vertel dat ik ga liften krijg ik vaak zo'n soort reactie. En dat snap ik ook wel, want tot 3 jaar geleden was liften in mijn hoofd ook ongeveer hetzelfde als je vrijwillig laten kidnappen.

Tijdens die eerste vakantie in Schotland, 3 jaar geleden, moesten we na drie dagen wandelen door de bergen een pokke-eind teruglopen over asfalt. En mijn voeten deden pijn. En mijn schouders. Ik wilde op de grond zitten en geen stap meer zetten. Eén van mijn vrienden, een ervaren reiziger, stak zijn duim op en voordat ik het wist stond hij met ons huurautootje voor ons. Alsof het niets was. En dat opende echt mijn ogen: wooow, zelfs zonder openbaar vervoer hoef je geen lange stukken over asfalt terug te lopen.

7 tips voor liften in Schotland

Al snel kwam ik er achter dat het in Schotland veel gebruikelijker en gemakkelijker is om te liften dan hier in Nederland. En het blijkt zoveel voordelen te hebben:

  • het kost niets (je betaalt met leuke conversatie en dankbaarheid)
  • het is vaak sneller dan het openbaar vervoer
  • je komt op plekken waar je met het openbaar vervoer niet kunt komen
  • locals zijn experts op het gebied van lokale cultuur en bezienswaardigheden
  • je leert leuke, inspirerende en/of alternatieve mensen kennen
  • het is een opluchting om te zitten na een lange afstand wandeling in de Schotse Hooglanden

Om je op weg te helpen volgen hier 7 tips voor liften in Schotland.

Tip 1: luister naar je onderbuikgevoel

Feit blijft natuurlijk dat je bij een wildvreemde in de auto stapt. Liften in Schotland is dan ook niet zonder risico. Ik ben op reis altijd extra van mijn onderbuikgevoel. Komt iemand met keiharde muziek aan met een noodgang over de weg racen, dan gaat mijn duim écht niet omhoog. Stopt iemand en voel ik een twijfel, dan stap ik niet in.

Tip 2: ga aan de goede kant van de weg staan

Voor de hand liggend: ga aan de kant van de weg staan waar de auto's rijden die in jouw gewenste richting gaan. Je kunt je bestemming op een stuk karton schrijven, vooral als je een langere afstand naar een grote stad af moet leggen. Voor kleinere dorpjes steek ik alleen mijn duim op, zodat er ook toeristen stoppen die zonder ooit van die plaats gehoord te hebben, toch in de goede richting rijden. Houd een kaart of Google Maps bij de hand om te kunnen aanwijzen waar je heen moet en te checken of iemand inderdaad in de goede richting rijdt. Loop in grote steden of vlak voor een grote kruising altijd naar een punt waarvan je weet dat de meeste passanten in de goede richting rijden. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om midden in het centrum van Glasgow naar Fort William te gaan liften. Ga je net na de afslag voor de weg naar Fort William staan, dan weet je zeker dat alle automobilisten die langskomen in ieder geval een stuk in de goede richting rijden.liften-in-schotland-makkelijk Liften in Schotland is over het algemeen vrij makkelijk, maar soms heb je pech

Tip 3: zorg dat automobilisten veilig voor je kunnen stoppen

De plek waarop je om een lift vraagt, bepaalt voor een groot deel je succes. Zorg dat automobilisten je op tijd zien en veilig kunnen stoppen. Breng geen automobilisten in gevaar door hun uitzicht te belemmeren. Ga bijvoorbeeld bij een 'lay-by' (uitwijkplek), parkeerplaats, weinig gebruikte afslag of benzinestation staan.

Ik heb zelf een beetje een haat-liefdeverhouding met liften vanaf een benzinestation. Voordeel: veel mensen stoppen daar toch al en zijn sneller geneigd je mee te nemen. Nadeel: omdat veel mensen er toch al stoppen weet je niet of ze voor jou stoppen of om even een kop koffie te halen (awkward!).

Tip 4: zie er schoon uit en lach vriendelijk

Je bent zelf  ook meer geneigd om iemand een lift te geven als die persoon er fris en vriendelijk uitziet. Haal dus even een borstel door je haar, spuit deo onder je oksels en trek je schoonste kleren aan. Tover die glimlach op je gezicht en hou die vol tot er iemand stopt.  

Tip 5: wees voorbereid op lang wachten tijdens het liften in Schotland

Liften is mentaal soms een behoorlijke uitdaging. Vaak rijden veel mensen je voorbij, voordat je een lift krijgt. Vijf minuten wachten kan heel lang voelen als er helemaal geen auto's langskomen, of juist heel veel auto's die maar niet stoppen. Je geduld en doorzettingsvermogen worden dus op de proef gesteld. Een kleine troost: als er eenmaal iemand stopt is je dankbaarheid extra groot.

liften-in-schotland-tips
Met de tips uit dit blogbericht wordt liften in Schotland een stuk makkelijke
 

Tip 6: pas je aan (en deel koekjes uit)

Is het je eenmaal gelukt een lift te vinden? Probeer dan goed aan te voelen wat de bestuurder wil. Wil hij of zij in stilte naar de muziek luisteren en verder niet kletsen? Of is het juist iemand die graag wil praten over zijn leven of Nederlands voetbal? Maak de rit voor iedereen zo aangenaam mogelijk en geniet van een uniek kijkje in het leven van een vreemde. Ik neem vaak, als ik in de buurt van een supermarkt kom wat lekkers mee voor onderweg. Dat is een klein gebaar dat erg gewaardeerd wordt.

Tip 7: laat je spullen niet onbewaakt in de auto liggen

Ik ga graag uit van het goede van mensen, maar weet ook dat alles wat ik bezit in mijn backpack zit. Als je met z'n tweeën reist, is het dan ook aan te raden om niet tegelijk uit te stappen terwijl de bestuurder nog achter het stuur zit en jouw tassen nog in de kofferbak liggen.

Op zoek naar tips over liften vanaf een bepaalde locatie? Op www.hitchwiki.org kun je vinden wat de beste plekken zijn om te liften.

Reacties
Categorieën