Roots Natuurpad
Meerdaagse wandeltochten
paulien@outdoorinspiratie.nl
Meerdaagse wandeltochten
05/25/2025
10 min

Roots Natuurpad: 454 km wandelen dwars door Nederland

05/25/2025
10 min

Ik vind het een van de mooiste langeafstandswandelroutes van Nederland. Het Roots Natuurpad, dat zich uitstrekt tussen de Noord-Groningse kust en de Brabants-Belgische grens. Ik liep er in de afgelopen zes jaar al 2-daagse delen van. Die voorproefjes smaakten naar meer, dus in mei 2025 wandelde ik de route in zijn geheel. Op deze pagina vind je al mijn praktische tips. Mijn persoonlijke reisverslag volgt nog, maar je zou al wel vast naar mijn dagvlogs op Instagram kunnen kijken.

roots-langste-natuurpad-van-nederland

Het Roots Natuurpad in het kort

De route heet voluit Het Roots Langste Natuurpad van Nederland. Ik kort dat om de leestijd van dit artikel met zo’n 5 minuten te verkorten af tot Roots Natuurpad ;)  Tussen Delfzijl aan de kust van Noord-Groningen en Goirle aan de Brabants-Belgische grens loop je 454 kilometer door zoveel mogelijk natuur. Dat doe je grotendeels over onverharde paden weg van de auto’s. Volgens de makers is 70% van de paden onverhard, wat het - voor mij in ieder geval - een groener, voeten-vriendelijker en sowieso rustiger alternatief voor het Pieterpad maakt. Dat betekent ook: minder dorpjes, minder horeca, minder mensen, want de route loopt zoveel mogelijk om dorpen en steden heen. Waar hij wel door de bewoonde wereld loopt, volgt hij vaak wandelpaden.

roots-natuurpad-wandelen

Bereid je voor op (logistiek) avontuur

Toen ik op Instagram deelde dat ik deze route ging lopen, kreeg ik twee soorten reacties. De een dolenthousiast, want zo’n mooie route. De ander: ‘logistieke nachtmerrie’. Ik val zelf absoluut in de eerste categorie, maar ik snap de tweede ook wel. Omdat de route zo weinig door de bewoonde wereld loopt en etappes vaak bij een bushalte in the middle of nowhere eindigen, moet je meer aandacht besteden aan logistieke planning dan op bijvoorbeeld het Pieterpad. Geen zin in een puzzelavontuur? Dan kan je beter een andere route uitzoeken. Maar kan je - net als ik - juist de charme inzien van zo weinig in de bewoonde wereld komen, dan kan je in Nederland geen betere route vinden.

roots-natuurpad-thru-hike

Niet 100% onverhard en 'mooi'

Een andere opmerking die ik kreeg: ‘de route loopt ook over asfalt en door boerengebied’. Dat de route zoveel mogelijk door de natuur en over onverharde wegen loopt, wil natuurlijk niet zeggen dat je nooit een wat saai stuk langs een dorp of over asfalt tussen de weilanden loopt. Kijk naar de kaart van Nederland en je snapt waarom: Nederland is niet één groot natuurgebied. Net als op andere routes, zullen er stukken bij zitten waar je het misschien minder mooi vindt. Met de juiste mindset kan je ook daar veel natuur zien.

De route is niet gemarkeerd

Het Roots Natuurpad heeft geen eigen markering. Hij volgt korte stukken gemarkeerde routes zoals streekpaden (geelrood) en LAW’s (roodwit) en het lokale wandelknooppuntennetwerk, maar niet lang genoeg om daarop te navigeren. Je hebt de routegids of het gpx-bestand in je favoriete wandelapp nodig om de weg te vinden.

roots-natuurpad-markering

De officiële routegids

Het Roots Natuurpad heeft een officiële routegids. Hierin staan overzichtelijke kaarten, turn-by-turn routebeschrijvingen en leuke feitjes over flora en fauna die je onderweg kan spotten. Een heel fijne gids :)

Voor de langeafstandswandelaar ontbreken handige tips zoals supermarkten onderweg of campings die niet strak tegen de route aan liggen maar toch handig zijn, dus die informatie schreef ik in mijn aanvullende e-book.

Er zijn meerdere drukken en ik raad je aan om altijd de nieuwste te kopen. Hierin zijn de meest recente route-updates verwerkt. Ook na de laatste druk zijn er updates gedaan, die kan je bijna onderaan op deze pagina vinden.

review-roots-natuurpad

Het GPX-bestand van het Roots Natuurpad -> kaart

Het gpx-bestand van de losse etappes zoals die in het boekje staan, kan je via deze pagina downloaden.

Er wordt helaas geen gpx-bestand van de gehele route gedeeld, terwijl die nou juist zo handig is voor het maken van je eigen etappe-indeling. Wandel je van camping naar camping, dan heb je niet zoveel aan de 32 gpx-bestanden.

Ik maakte met behulp van de kaartjes in de routegids een gpx-bestand voor de gehele route. Daar zit uren werk in, dus tegen een kleine vergoeding kan je die van me overnemen.

De gpx-bestanden wordt niet perfect vertaald tot route

Let op als je de gpx-bestanden in een route-app zoals Komoot laadt. Deze maken aan de hand van de punten in het gpx-bestand de meest logische route. Die wijkt vrijwel altijd ergens af van de route zoals die in de routegids genoemd staat. Daarom krijg je van mij bij het complete gpx-bestand ook Komootroutes die kloppen met de routegids (handmatig aangepast).

wandelen-roots-natuurpad

De beste tijd om het Roots Langste Natuurpad van Nederland te wandelen

In Nederland kan je natuurlijk het hele jaar door wandelen. Ik vind de route op zijn mooist als er blad aan de bomen zit. Dus ik zou op pad gaan tussen half april en het einde van de herfst.

Ga je kamperen? Controleer wanneer de campings open zijn. Logeer je in accommodatie? Boek voor weekenden en vakantieperiodes op tijd, want de druk op accommodatie is dan vrij groot.

Het deel van de route dat over Kroondomein het Loo loopt, is van 15 september tot 25 december niet toegankelijk. In de routegids staat voor die periode een alternatieve route beschreven.

roots-meerdaagse-wandelroute

Standaard etappe-indeling voor het Roots Natuurpad

De officiële etappe-indeling bestaat uit 32 etappes met een lengte van 7,8 tot 24 kilometer. Dit zijn de etappes zoals in de officiële routegids beschreven.

  • Delfzijl – Appingedam (7,8 km)
  • Appingedam – Kolham (24 km)
  • Kolham – Glimmen (17 km)
  • Glimmen – Zuidlaren (9,2 km)
  • Zuidlaren – Rolde (14,9 km)
  • Rolde – Papenvoort (13 km)
  • Papenvoort – Hooghalen (18,5 km)
  • Hooghalen – Hijken (11,5 km)
  • Hijken – Dwingeloo (10,9 km)
  • Dwingeloo – Ruinen (8,5 km)
  • Ruinen – Zuidwolde (15,5 km)
  • Zuidwolde – Balkbrug (11,8 km)
  • Balkbrug – Holt (16,1 km)
  • Holt – Heino (22,7 km)
  • Heino – Wijhe (13,8 km)
  • Wijhe – Heerde (11,2 km)
  • Heerde – Gortel (17,8 km)
  • Gortel – Apeldoorn (16,9 km)
  • Apeldoorn – Hoenderloo (16,3 km)
  • Hoenderloo – Arnhem (12,4 km)
  • Arnhem – Doorwerth (11,5 km)
  • Doorwerth – Valburg (15,7 km)
  • Valburg – Winssen (10,3 km)
  • Winssen – Hernen (10 km)
  • Hernen – Ravenstein (11,5 km)
  • Ravenstein – Uden (20,6 km)
  • Uden – Veghel (12,5 km)
  • Veghel – Schijndel (14,2 km)
  • Schijndel – Liempde (11,9 km)
  • Liempde – Oisterwijk (24,4 km)
  • Oisterwijk – Biest-Houtakker (11,6 km)
  • Biest-Houtakker – Goirle (11,6 km)

etappes-roots-natuurpad

Ook leuk: microavonturen op het Roots Natuurpad

Van enkele van mijn favoriete etappes heb ik microavonturen gemaakt en gedeeld. Zie…

Wandelen van camping naar camping: een alternatieve etappe-indeling

Wie onderweg zoveel mogelijk wil kamperen, kan beter een eigen etappe-indeling maken. Download bijvoorbeeld mijn gpx-bestand van de gehele route en knip deze met de meerdaagse routeplanner van Komoot in stukjes op. Die stukjes pas je vervolgens aan om ze bij campings te laten eindigen. Of je kan mijn kant-en-klare etappe-indeling van camping naar camping bestellen.

campings-roots-natuurpad

In zijn geheel of verspreid over meerdere weekenden/vakanties

Ik liep het Roots Natuurpad in één stuk, maar kan me ook goed voorstellen dat niet iedereen zo even vier weken vrij heeft. Gelukkig kan je de route ook heel prima in etappes van een dag, een paar dagen of een week lopen.

Elke etappe begint en eindigt nabij een openbaar vervoer-punt. Dat zijn soms bushaltes waar niet heel regelmatig een bus komt (zeker op zondagen en feestdagen), dus plan je reis vooraf met 9292.nl. Aan het eind van sommige etappes moet je max. een paar kilometer van de route af wandelen om bij een bushalte te komen.

Kom je met de auto? Parkeer deze nabij je eindpunt en reis met het openbaar vervoer naar het startpunt. Op die manier hoef je je op de paden niet te haasten om de bus te halen.

Tip: in Gelderland rijdt er een busvervangende ‘haltetaxi’ tussen bushaltes die geen goede busverbinding met elkaar hebben. Hiervoor betaal je veel minder dan voor een reguliere taxi. In de OV-planner van Google Maps wordt deze optie niet weergegeven, in de 9292-app wel (als die optie er is). Let op: minimaal een uur van tevoren reserveren door een e-ticket te kopen in de app of het vermelde telefoonnummer te bellen.

tips-roots-natuurpad

De hond kan mee op het Roots Natuurpad

Ik heb tijdens het wandelen alle bordjes van natuurbeheerders gelezen. Ik ben geen paden tegengekomen waarop honden niet welkom zijn. Wel moeten ze op veel plekken aangelijnd zijn.

Om van het eindpunt van sommige etappes terug op je startpunt te komen (als je de route niet in één dag loopt), moet je vaak gebruikmaken van het openbaar vervoer. Je hond mag overal mee, maar het is wel fijn als hij of zij dat al wat gewend is. Loop je de route verspreid met overnachtingen onderweg? Dan zal je soms met de bus naar accommodatie moeten reizen. Let bij het boeken van hotels, bed & breakfasts en campings wel even op of de hond welkom is.

hond-mee-roots-natuurpad

Overnachten langs het Roots Natuurpad

Het is heel goed mogelijk om de route van hotel naar hotel of bed en breakfast te wandelen. Het is niet zo dat aan het eindpunt van elke etappe accommodatie aangeboden wordt. Soms moet je een bus - en als die niet rijdt, een taxi - naar de bewoonde wereld nemen. Omdat elke etappe bij een halte eindigt, hoeft dit geen logistieke puzzel te zijn. In mijn e-book tip ik ook wat de makkelijkst bereikbare plekken voor overnachten zijn.

Tip: kijk ook naar Vrienden op de Fiets-adressen langs de route. Daar ben je als wandelaar ook welkom. Voor 25 euro per persoon per nacht logeer je bij een local thuis.

roots-natuurpad-wandelroute

Supermarkten en horeca onderweg

Het Roots Natuurpad loopt zoveel mogelijk door de natuur. Dat betekent dat je minder dorpen tegenkomt dan op bijvoorbeeld het Pieterpad. Het is dus een goed idee om een overzicht van de dorpen met supermarkten die je passeert te maken en uit te zoeken voor hoeveel dagen je daar inkopen moet doen. Ik logeerde veel bij mensen in de dorpen en kon zo vrijwel elke dag boodschappen doen.

In mijn e-book staat een lijst van alle dorpen langs de route waar een supermarkt is. Ik tip daarin ook mijn favoriete restaurantjes onderweg.

roots-natuurpad-horeca

Het Roots Natuurpad solo wandelen

Ik liep het Roots Natuurpad in mijn eentje en dat vond ik goed te doen. Nu heb ik van solowandelen natuurlijk mijn leven en werk gemaakt, dus ik ben wat gewend. Wordt dit je eerste keer solowandelen? Houd er rekening mee dat de route door grote natuurgebieden loopt waar je op doordeweekse dagen weinig mensen tegenkomt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Maashorst, de Veluwe en de Drentsche Aa. Daar hoef je je absoluut niet onveilig te voelen, maar het kan wel wat intimiderend zijn. Spannend? Oefen voor vertrek vast met solowandelen in grote bossen. Dat maakt de drempel lager.

Op vrijwel de gehele route heb je telefoonbereik, dus een gps-apparaat met noodknop heb je niet echt nodig. Je kan in Komoot (Premium) bijvoorbeeld de live tracking functie aanzetten voor de thuisblijvers, als dat je een fijner gevoel geeft.

→ Voor het eerst solo op avontuur? Volg ook mijn masterclass Solo op avontuur (voor vrouwen).

solo-wandelen-roots-natuurpad

Noord naar zuid of zuid naar noord

Vrijwel iedereen loopt de route van noord naar zuid. Dat is ook het meest logisch, omdat de turn-by-turn beschrijving in de routegids in die richting beschreven is. De etappe rond Delfzijl vond ik bovendien minder mooi dan die bij Goirle.

Ik liep de route van zuid naar noord, omdat ik op die manier eindigde in de buurt van waar ik mijn volgende afspraak had. Ik navigeerde met de kaartjes in de routegids en met mijn route in Komoot. Ook goed te doen!

De wind komt in Nederland vaak uit het zuidwesten. Loop je een deel van de route in een weekend en verwacht je harde wind met misschien wat regen? Dan kan wandelen van zuid naar noord ervoor zorgen dat je de wind vooral in de rug in plaats van in je gezicht hebt.

roots-natuurpad-e-book

Handig: aanvullende info voor langeafstandswandelaars

Vond je dit artikel nuttig? Goed nieuws: ik heb nog veel meer handige tips en documenten voor je verzameld. Ik schreef het e-book Roots Natuurpad: aanvullende info voor langeafstandwandelaars, met daarin:

  • het gpx-bestand van de gehele route (zoals de route mei 2025 was)
  • Komoot-route van het gehele Roots Natuurpad
  • etappe-indeling voor wie in hotels en b&b’s logeert
  • etappe-indeling voor wie van camping naar camping loopt
  • een overzicht van alle campings nabij de route
  • een lijst met alle supermarkten nabij de route
  • mijn favoriete horeca onderweg
  • paklijst voor wie met en voor wie zonder kampeerspullen op pad gaat

→ bestel hem hier voor slechts 7,50 euro

Reacties