Wandelen in het Glarnerland
Zwitserland
paulien@outdoorinspiratie.nl
Zwitserland
07/19/2023
8 min

Wandelen in het Glarnerland in Oost-Zwitserland

07/19/2023
8 min

Steile berghellingen met kruidige weides en rotsvlakken, kraakheldere meren en stille dorpjes. Het Zwitserse Glarnerland, ten zuidoosten van Zürich, barst van de typische Alpenlandschappen. Ik ben hier meerdere keren huisoppas geweest en maakte in die weken vele (dag)wandelingen. In dit artikel vind je mijn favoriete routes voor wandelen in het Glarnerland.

Wandelen in het Glarnerland: onbekend maar erg mooi

De regio Glarnerland, met als hoofdstad het kleine Glarus, is relatief onbekend als vakantieregio. Zelfs in de zomer kwam ik er weinig Nederlanders tegen en op de bergtoppen en aan de bergmeertjes is het zelden erg druk. Geen busladingen toeristen die in een rijtje foto’s staan te maken en geen overvolle wandelparkeerplaatsen. Precies zoals ik het fijn vind :) 

Tip: op veel plekken moet je betalen voor het parkeren. Download de app Easypark om tijdens het wandelen je parkeertijd aan te kunnen passen. Zo betaal je nooit voor meer minuten dan je nodig hebt en hoef je je niet terug naar beneden te haasten om een boete te voorkomen.

wandelen-glarnerland

1. Langs de Obersee

De ondiepe Obersee is makkelijk te bereiken en daardoor in weekenden en vakanties relatief drukbezocht. Er is beperkte parkeergelegenheid, dus kom een beetje op tijd. Deze route begint met een steile klim over de beboste helling. Op het hoogste deel van de route is het landschap meer open, met kruidenrijke bergweiden en authentieke Zwitserse boerderijen. De terugweg bestaat grotendeels uit brede (grind)paden met zo nu en dan een flinke helling. Het laatste half uur van de route loop je langs de oever van de Obersee, die heel fotogeniek en geen geschikte zwemplek is.

Moeilijkheid van de paden: makkelijk.
Gratis parkeren.

2. Boven de Walensee

Deze route valt niet onder het Glarnerland, maar ik tip hem hier toch lekker. Hoog boven mijn favoriete zwemplek, de Walensee, liggen schattige (wintersport)dorpjes. In één van deze dorpjes loopt een wandelpad naar een uitkijkpunt met uitzicht op de azuurblauwe Walensee en de bergen van het Glarnerland. De route voert je verder over een smal, steil rotspad boven de kliffen. Door de bomen heen heb je regelmatig uitzicht op de vallei. De terugweg is minstens zo steil, waarbij je grotendeels over brede paden klimt.


Moeilijkheid van de paden: soms wat steil en dicht langs de klif, dus opletten waar je loopt.
Betaald parkeren.

wandelen-glarnerland-walensee

3. Naar de top van Hirzli

Boven het kleine maar levendige dorpje Niederurnen gaat een kabelbaan richting de top van de Hirzli. Vanaf het bergstation wandel je de beboste helling op naar de afgevlakte top van de 1.639 meter hoge berg. Hier kijk je (als het niet, zoals bij onze eerste poging, bewolkt is) uit op de Walensee en het Glarnerland. Een relatief makkelijk te bereiken bergtop met lonend uitzicht. Wandel over de smalle kam of neem de makkelijkere route om een ronde terug naar het bergstation te maken.


Moeilijkheid van de paden: makkelijk, hoewel de bergkam minder geschikt is voor mensen met hoogtevrees.
Liftje naar boven kost 18 Zwitserse frank per persoon voor een retour. Bekijk 
hier de openingstijden.

4. Langs de Talalpsee

De Talalpsee, een fotogeniek en drukbezocht bergmeertje, wordt de ‘parel van de Sardona Unesco Werelderfgoedregio' genoemd. Ja, hij is mooi, maar de bergen die eromheen liggen vind ik nog veel interessanter. Ik nam het kabelbaantje naar de Kerenzerberg en begon daar aan een grote ronde. Mijn route overlapt deels met een panoramische route en het Geo-leerpad. Rode bordjes leren wandelaars meer over de geologische geschiedenis van plekken langs de route. Deze regio staat op de Unesco Werelderfgoedlijst, omdat je hier uitstekend kan zien hoe de Alpen gevormd zijn. De lagen sediment, die vroeger op de zeebodem lagen, zijn hier duidelijk in elkaar gedrukt en vervormd. De uitzichten onderweg zijn bovendien fantastisch.


Moeilijkheid van de paden: goed te doen.
Liftje naar boven kost 21 Zwitserse frank per persoon. Bekijk 
hier de openingstijden.

wandelen-glarnerland-unesco-sardona

5. Boven de Klöntalersee

De Klöntalersee is een stuwmeer, maar dan fotogenieker dan het plaatje dat je hierbij waarschijnlijk in je hoofd hebt. Bootjes dobberen op het groenblauwe water tussen hoge berghellingen. Langs de oever liggen veldjes waar zwemmers na een zwem in het diepe water opdrogen in de zon. Ik maakte een wandeling omhoog naar restaurant Schwammhöhe, vanaf waar je het meer fotogeniek in het dal ziet liggen. Nabij de hut vind je prachtige picknickplekken, waar je luisterend naar de koebellen en vogels van een picknick met uitzicht geniet.


Moeilijkheid van de paden: makkelijk
Betaald parkeren.

wandelen-glarnerland-klontalersee

6. Naar de Oberblegisee

Je kunt de paradijselijke Oberblegisee, een ondiep bergmeer waar enorme rotswanden bovenuit torenen, met een kabelbaantje of een treintje bereiken. Vanaf het kabelbaantje moet je ongeveer een half uur lopen, vanaf het treinstation van Braunwald wat langer. Ik koos voor het steile treintraject vanuit het dal naar Braunwald, waarna ik door koeienweides richting het meertje liep. Op de terugweg volgde ik een minder frequent bewandeld pad over de beboste berghelling. Wat mij betreft een grote aanrader voor wie het lekker vindt kilometers te maken. Je kunt ook voor een tussenweg kiezen: vanaf het treinstation van Braunwald langs het meertje naar het bergstation van de kabelbaan. En dan in het dal met de bus terug naar de auto.


Moeilijkheid van de paden: niet moeilijk, wel wat smal op het meest oostelijke deel. 
Informatie over de kabelbaan en het treintraject.

glarnerland-wandelroutes

7. Naar de Murgseeën

De Murgseerunde is één van de populairdere routes in dit lijstje. De 14,4 kilometer lange route loopt dan ook door twee schilderachtige groene dalen en langs drie prachtige bergmeertjes. Aan de bovenste Murgsee staat een gezellige berghut waar je een pauze kunt houden of kunt overnachten. Ik koos ervoor om de route over twee etappes te verdelen, zodat ik een nacht in het hooggelegen dal door kon brengen. Lees voor alle informatie mijn praktische artikel over deze 2-daagse wandeling in het Glarnerland met overnachting in een hut.

Moeilijkheid van de paden: niet moeilijk, goed te doen met hoogtevrees
Parkeren kost 10 Zwitserse frank per 24 uur. Je moet je kaartje kopen voordat je het dal binnenrijdt, dat staat duidelijk aangegeven.

2-daagse-wandeling-glarus

8. Mijn favoriete wandeling in het Glarnerland

Wandelen over de uitgestrekte top van de 2.300+ meter hoge Silberen was voor mij het hoogtepunt van mijn wandelavonturen in deze regio. Vanuit Glarus rijdt je een fotogenieke weg langs de Klöntalersee naar de Pragelpass, waar deze route begint. De eerste helft van de route is een pittige stijging met soms grote (op)stappen. Je wandelt eerst tussen de koeien door het groen, waarna het terrein overgaat in gladde krijtrotsen met diepe spleten. Een buitenaards aandoend en ruig landschap waar ik direct verliefd op werd. Gelukkig maar, want ook de volgende uren liep ik door dit landschap. De top van de berg is geen typische Alpentop, maar een uitgestrekt plateau van nog meer kalksteen. Hier heb je 360 graden rondom uitzicht op Alpentoppen, echt adembenemend!


  • Moeilijkheid van de paden: uitdagend voor mensen met korte benen en mensen met valangst.
  • LET OP: het beginpunt is op zaterdagen en zondagen niet bereikbaar vanuit Glarus. Je moet dan een heel eind omrijden, dus je kunt deze route beter voor een andere dag plannen.
  • Het pad op de heenweg is gemarkeerd als T1 (makkelijk wandelpad), maar daar ben ik het niet mee eens. De berekening van navigatie-apps voor hoe lang je over deze route doet, zal daardoor misschien niet helemaal betrouwbaar zijn.
  • Op kalksteenplateaus is het heel droog en er is weinig beschutting tegen de zon, dus neem voldoende water mee.
  • Parkeren is gratis.

routes-wandelen-glarnerland

9. Naar de Wildegg

‘Hier naar het noorden is het veel te plat,’ was mijn motivatie om de regio rondom de Wildegg over te slaan. Onterecht, zo bleek toen ik er tóch heen ging. De bergtoppen zijn hier inderdaad lager en makkelijker te bereiken, maar dat bleek juist een voordeel. Na een niet al te grote inspanning stond ik op een bergtop naar de (besneeuwde) bergen in de omgeving te kijken. Een heerlijke wandeling, met een fijne lunchplek aan de andere kant van de parkeerplaats.


Moeilijkheid van de paden: makkelijk, maar het pad naar de top heen en weer is van natte klei en erg glibberig (tip: wandelstokken helpen).
Parkeren is betaald.

wandelen-glarnerland-bergtop

Een lange afstand wandelen in het Glarnerland

Je kunt natuurlijk ook prachtige meerdaagse wandelroutes lopen in het Glarnerland. Hoog op mijn verlanglijstje staat de Via Glaralpina. De ongeveer 100 kilometer lange route neemt je mee langs weelderige weiden, ruisende rivieren en ruige bergen. De route is opgedeeld in 19 etappes, maar je kunt natuurlijk ook je eigen etappes bepalen (tip: gebruik de meerdaagse routeplanner van Komoot).

Andere meerdaagse wandelroutes in of nabij het Glarnerland:

  • De Glarner Höhenweg: wandel over bergkammen, door Alpenweiden en langs verfrissende bergmeren.
  • Linth-Höhenweg: wandel langs de oevers van de rivier de Linth door bossen, langs velden en door charmante dorpjes. Perfect voor wie wel een meerdaagse wandeling met bergen uitzicht wil lopen, maar niet te veel hoogtemeters wil maken en/of niet zo dol is op technischere paden.
  • Walensee-Route: wandel rond de kraakheldere Walensee, mijn favoriete zwemplek in de regio. Verwacht gezellige dorpjes en afwisselende landschappen.

meerdaagse-wandelroutes-glarnerland

Wandelen in de omgeving van het Glarnerland

Ook de regio’s rondom het Glarnerland zijn wandelparadijzen. Richting Zürich vind ik de minst mooie regio. Liever zoek ik de wandelpaden nabij het toeristische dorpje Flims op. Hier maak je prachtige wandelingen door het geologisch erfgoed Sardona. Ik maakte er in de winter een sneeuwschoenwandeling in Sardona. De liftjes naar boven zijn zelfs voor Zwitserse begrippen erg duur, maar het uitzicht maakt die pijn van de rib uit je lijf ruim goed. 

Tip: gebruik de routevinder in Komoot om routes in het Glarnerland en omliggende regio’s te vinden.

Fijne boeken over wandelen in het Glarnerland

De eigenaars van mijn oppashuis hebben de boekenkast vol staan met fijne boeken over wandelen in het Glarnerland. Dit zijn mijn favorieten:

  • Glarnerland van Rother Wanderführer
  • Das grosse Wanderbuch Glarnerland van Caroline Fink
Reacties