Minder bekende wandelgebieden in de bergen
Wandelen
Paulien
Wandelen
12/04/2023
3 min

5 minder bekende wandelgebieden in de bergen

12/04/2023
3 min

Het hoogtepunt van mijn jaar: wandelen in de bergen. De zonsopkomst zien vanaf een door nog hogere bergen omgeven bergtop. Afkoelen in een helder turquoise bergmeer. Lokale specialiteiten eten in authentieke berghutten. Struggelen met de lokale taal en toch vriendelijk geholpen worden door de bergbewoners. En vooral me heerlijk vrij voelen in de frisse berglucht. Dat alles beleef ik het liefst zonder hordes (andere) toeristen. Daarom hier: 5 minder bekende wandelgebieden in de bergen.

1. Karinthië in Oostenrijk

Karinthië is een van de mooiste wandelgebieden in de bergen van Oostenrijk. Ik was 1,5 maand huisoppas nabij dit zuidelijke berggebied. Dankzij de ruim 200 meren kun je wandelen en zwemmen hier perfect combineren. Wandel langs drie schilderachtige meren op de Turracher Drei-Seen-Weg of wandel naar de voet van de Großglockners over de Gamsgrubenweg. Dankzij de vele kabelbanen in dit gebied kun je je wandelroute op hoogte beginnen en je energie bewaren voor de paden met de beste uitzichten. Tip: kies een van deze prachtige vakantiehuisjes in Karinthië als uitvalsbasis voor je avontuur.

minder-bekende-wandelgebieden-oostenrijk

2. Glarnerland in Zwitserland

Bij wandelgebieden in de bergen van Zwitserland denk je misschien al snel aan de omgeving van de Matterhorn of de Eiger. Ik ontdekte tijdens het huisoppassen het Glarnerland ten westen van Luzern. Een heerlijk rustig wandelparadijs met vele gemarkeerde paden. Wandel naar de top van toegankelijke bergen zoals de Hirzli of Silberen en kijk uit op rotsige reuzen. Neem na de wandeling een duik in de heldere Walensee aan het oostelijke eind van het dal, of in fotogenieke kleinere meren zoals de Klöntalersee. Niet te missen: een geologieroute door het Sardona Unesco Werelderfgoedregio, waar je kijkend naar gesteentelagen terug reist in de tijd. Doe routeinspiratie op in mijn blog over wandelen in het Glarnerland.

minder-bekende-wandelgebieden-zwitserland

3. Vanoise in Frankrijk

De Mercantour vind ik mooi. Het noordelijker gelegen berggebied de Vanoise vind ik nóg mooier. Deze bergen nabij Grenoble zijn serieus hoog en alleen door ervaren bergwandelaars te beklimmen. Op hoogte tussen de bergen ligt een wandelnetwerk met hoogtevreesvriendelijke paden. Kijk uit op gletsjers, wandel langs ondiepe meertjes tussen gruishellingen en spot gemzen en steenbokken. Plan je wandeltochten zo, dat je in een berghut kunt lunchen, voordat je weer afdaalt naar de auto. Wil je meerdere dagen op pad? Bekijk deze 4-daagse huttentocht in de Vanoise.

onbekende-wandelgebieden-bergen

4. Kamnik-Savinja Alpen in Slovenië

De meeste bergliefhebbers die naar Slovenië reizen, bezoeken het Triglav National Park. Een prachtig gebied met vele wandelmogelijkheden. Verder naar het oosten ligt een óók heel mooie groep bergtoppen: die van de Kamnik-Savinja Alpen. Ik woonde er twee maanden en verveelde me geen dag. Veel bergen hier zijn makkelijker te bewandelen dan hun hogere broertjes in het westen. De top van de Raduha is bijvoorbeeld relatief makkelijk en snel te bereiken. Je inspanning wordt beloond met uitzicht op een hele reeks Alpentoppen, en mijn favoriete vallei: Logarska Dolina. Ook een fijne plek voor een wandeling!

minder-bekende-wandelgebieden-slovenie

5. Apennijnen in Italië

De Apennijnen doorkruisen 1.200 kilometer lang in de lengte het hart van Italië. Ik neem vaak Blablacar-lifters mee op lange afstanden. Elke Italiaan die hoorde dat ik naar de Italiaanse Alpen wilde, raadde me aan om naar de Apennijnen te gaan. Dat moet er nog altijd eens van komen, maar inmiddels weet ik dat het daar mooi en wild is. Het is er duidelijk zuidelijker dan de Alpen, met mediterrane vegetatie en een ander klimaat. Je vindt er tot bijna 3.000 meter hoge bergtoppen en de zuidelijkste gletsjer van Europa. Zoek naar wandelroutes in bijvoorbeeld het Nationaal Park Monti Sibillini, waar de Drie-Toppentour het bekendst is.

Vakantiehuisjes in de bergen

Je geniet het meest van je wandelingen in de bergen na een goede nacht slapen. Gelukkig zijn er heel fijne vakantiehuizen in de bergen. Van authentieke huizen in stille bergdorpjes tot chalets met uitzicht op toppen. Geniet van al dat comfort, maar kom ook eens heel vroeg je bed uit om voor zonsopkomst naar een uitkijkpunt of de top van een berg te wandelen. Ik vind weinig in het leven mooier dan de zonsopkomst in de bergen!

minder-bekende-wandelgebieden-vakantiehuisjes

Reacties
Categorieën