
Een drinksysteem om water mee te nemen in je rugzak
Ik neem mijn water tijdens een dagwandeling of meerdaagse wandeling altijd mee in een drinksysteem voor in mijn rugzak. Vaak vragen mensen mij waarom ik gebruik maak van zo'n 'waterzak' en hoe zo'n systeem werkt. In dit blogbericht vertel ik je er alles over.
Wat is een drinksysteem of waterzak?
De drinksystemen waar ik het in dit bericht over heb, zijn luxe waterzakken die je in je rugzak draagt. Ze worden ook wel ‘waterzakken’ of, in het Engels, ‘hydration bladder’ genoemd. De meeste moderne wandelrugzakken hebben een speciaal plat vak aan de binnenkant tegen het rugpand. Boven dat vak zit vaak een lusje met een klipje, waaraan je je waterzak kunt hangen. De waterzak is uitgerust met een slangetje met een tuitje, die door een speciale opening door de tas naar buiten gaan. Dit tuitje hang je aan jouw voorzijde aan de borstband of schouderband van je tas. Een drinksysteem is een waterzak die je vult met water voor tijdens je wandeling
Waarom is een drinksysteem handig?
Met een drinksysteem of waterzak hoef je geen losse flessen meer mee te nemen. Zo hoef je niet te stoppen (of soms zelfs je rugzak af te doen) om bij je drinken te kunnen. Dankzij het slangetje met tuitje hoef je niet te stoppen voor elk slokje water. Daardoor drink je regelmatiger, wat vooral tijdens het wandelen in de hitte belangrijk is. Bovendien wil je je rugzak zo inpakken, dat het meeste gewicht tegen je rug gedragen wordt. Je drinksysteem draag je dan ook aan de binnenkant van je rugzak tegen je rug aan. Door een drinksysteem in plaats van losse flessen mee te nemen, voorkom je bovendien dat je tas naar één kant gaat hellen als de fles aan de ene kant van je rugzak leger raakt dan de fles aan de andere kant van je rugzak.
Hoe groot moet mijn drinksysteem zijn?
Drinksystemen zijn er van verschillende volumes. Hoe groot je drinksysteem moet zijn, hangt af van hoeveel water je nodig hebt op je wandeling en hoeveel waterpunten je onderweg tegenkomt. Ik heb zelf een 1.5 liter waterzak, waar ik genoeg aan heb voor wandelingen van een paar uur. Op langere wandelingen is 1.5 liter water voor mij echter niet genoeg. Niet alleen drink ik minimaal 1.5 liter per dag, ik moet tijdens mijn trektochten ook water meenemen voor ontbijt en avondeten. Voor mijn volgende trektocht neem ik een drinksysteem van 2.5 liter mee. Mocht je onderweg veel waterpunten tegenkomen, dan kun je er altijd nog voor kiezen om de waterzak met minder water te vullen. Een drinksysteem zorgt ervoor dat je regelmatigt drinkt tijdens het wandelen
Welke waterzak moet ik kopen?
Er zijn verschillende outdoor merken die drinksystemen verkopen. Osprey, Deuter, Camelbak en Platypus leveren kwalitatief goede drinksystemen. De drinksystemen van Deuter hebben als groot voordeel dat er een dopje over het tuitje geschoven kan worden. Het komt met mijn Osprey drinksysteem regelmatig voor dat ik niet doorhad dat het tuitje met mijn tas op de grond gelegen had en onder het zand zat. Het vulsysteem van de Camelbak drinksystemen vind ik niet zo handig en veel drinksystemen van Camelbak hebben geen opening waar het bevestigingslusje van je tas doorheen kan (je kunt ze niet in je tas hangen, waardoor ze inzakken). Deuter, Osprey en Platypus hebben wel een ophangsysteem.
Tips voor het gebruik van je drinksysteem
Ten slotte nog wat tips voor het gebruiken en onderhouden van je drinksysteem:
- Spoel je waterzak meerdere keren goed om voordat je hem voor het eerst gebruikt. Tijdens de eerste paar keren dat je de waterzak meeneemt, kan het water een wat chemische smaak krijgen.
- Neem geen andere drank dan water mee in je waterzak.
- Koop niet direct een nieuw drinksysteem als een onderdeel niet meer functioneert. Outdoor winkels verkopen losse onderdelen zoals slangetje en tuitje.
- Stop je gevulde watersysteem als eerste in je tas, voordat je je andere spullen inpakt in je rugzak. Als je tas eenmaal gevuld is met spullen, is het bijna onmogelijk de waterzak nog in zijn vak te proppen.
- Maak je drinksysteem regelmatig schoon.
Zorg dat je waterzak goed droogt tussen twee wandelingen door