Katadyn Steripen
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
05/17/2022
3 min

Mijn ervaringen met de Katadyn Steripen

05/17/2022
3 min

Voor mijn wandeltochten in de Franse Vooralpen, waar het 's nachts nogal eens vriest in het voorjaar, schafte ik een Katadyn Steripen aan. Een flinke investering (100-130 euro) en ik krijg vragen of hij het geld waard is. Daarom in dit blog meer informatie en mijn mening over de Katadyn Steripen.

Wat doet de Katadyn Steripen?

Een steripen is een apparaat met een UV-lamp die je in je water kunt hangen. Roer hem rond, zodat het water rond de lamp beweegt, en de UV-straling doodt in ongeveer 1,5 minuut meer dan 99,9% van de bacteriën, virussen en protozoa. Daarna kun je het water veilig(er) drinken. Ideaal als je gaat wandelen en wildkamperen in gebieden waar je je flessen niet even bij de kraan kunt vullen. 

Hoe lang doe je met een Katadyn Steripen?

De UV-lamp van de Katadyn Steripen leeft gemiddeld lang genoeg om 4.000 liter water te filteren. Je kunt aangeven of je al het levende in een halve of hele liter aan het uitroeien bent. Zo 'verspil' je geen verbruik op een halve liter.

hoe-lang-gaat-katadyn-steripen-mee

Verschillende types Katadyn Steripen

Er zijn diverse types Steripen op de markt. Sommige werken op batterijen, sommige (zoals de mijne) op een USB-oplaadbare accu. Op een volle accu kun je 50 liter water filteren en je kunt deze onderweg dus makkelijk opladen met je powerbank of een stopcontact. Een digitaal schermpje laat zien hoeveel batterij er nog in de Steripen zit en hoe lang de resterende levensduur van de lamp is. Ook het aftellen van de 90 seconden die nodig zijn voor het doden van (bijna) alles in een liter water wordt gedaan op het schermpje. Het enige wat jij hoeft te doen is de Steripen aanzetten, instellen hoeveel water je wilt filteren (halve of hele liter) en de lamp ronddraaien in het water tot op het schermpje van de Steripen een smiley verschijnt. 

types-steripen

Wat is mijn ervaring met de Katadyn Steripen?

Ik heb de Katadyn Steripen die je oplaadt met behulp van een USB-kabel. Ik heb namelijk niet zoveel zin losse batterijen mee te slepen als ik toch een powerbank mee heb. Eerder had ik met een hoofdlamp op batterijen eens onverwachts snel geen stroom meer en daar werd ik in de middle of nowhere niet blij van. Een nadeel van deze USB-oplaadbare Steripen is dat hij groot en zwaar (140 gram) is, zeker t.o.v. een simpeler waterfilter. Er zijn varianten Steripen die lichter zijn dan de mijne. Bijvoorbeeld de Steripen Adventurer Opti Waterfilter (gewicht 103 gram en wat compacter, maar werkt op CR123 batterijen i.p.v. USB-oplaadbare accu).

Een ander nadeel is dat je het 'vieze' water eerst in je fles moet doen voordat je het kunt steriliseren. In het geval van een stroompje waar je het water uit moet halen, komt het drinkstuk van je fles dus al in contact met het onbehandelde water. Dan kun je het water in de fles leuk filteren, maar zit je met je mond vervolgens alsnog aan de rand met mogelijke ziekteverwekkers. Het kan helpen om een bidon mee te nemen, waarbij je uit een tuitje drinkt en niet vanuit de opening die je ook gebruikt om de fles te vullen. Ik heb nog geen oplossing voor dit idee bedacht, behalve een waterfles meenemen die je gebruikt voor het 'scheppen' van water en waar je niet uit drinkt. Niet ideaal, maar je kunt dat water voorzichtig overgieten in een wel-schone-rand-fles waarin je dan Steripent (nieuw werkwoord) en waaruit je dan drinkt. Beetje omslachtig, maar het went.

ervaringen-met-katadyn-steripen

Een derde nadeel is het feit dat je stukjes niet uit het water filtert. Zo zwom tijdens mijn tocht bij de Montagne du Cheiron een kreeftje door mijn fles, die de straling blijkbaar ook overleefd had. Filter je het water met een waterfilter, dan filter je de viezigheidjes er ook makkelijk uit. Bovendien doet het filter het (logischerwijs) minder goed in troebel water (waar het licht niet zo ver komt). Katadyn heeft een oplossing (of deze voor bredere flessen) bedacht om het water te filteren voordat je het in de fles doet, maar ik weet niet of dat werkt als je water uit een beekje schept - ik heb dit nog niet zelf geprobeerd.

So far klink ik niet heel enthousiast geloof ik, maar er is ook een GROOT voordeel aan het gebruik van de Steripen: de vriesbestendigheid. Mijn fles met waterfilter wordt onbetrouwbaar nadat de vrieskou eroverheen geweest is (ja, hij kan in je slaapzak, maar de mijne lekt soms en ik wil geen natte donzen slaapzak). Een ander GROOT voordeel: de Steripen doodt ook virussen, waar veel waterfilters dat niet doen - wel zo'n fijn idee (zeker als er een schaapsschedel op de bodem van de enige waterbron in de wijde omgeving ligt ;) )

--> Benieuwd wat ik verder meeneem op mijn trektochten? Download mijn gratis stappenplan met paklijst voor je trektocht.

Reacties
Categorieën