Fietsen langs boerenkraampjes in Noord-Holland
Nederland
paulien@outdoorinspiratie.nl
Nederland
11/19/2024
8 min

Fietsen langs boerenkraampjes in de Kop van Noord-Holland

11/19/2024
8 min

Als je op de online kaart met boerenkraampjes in Nederland kijkt, valt één ding direct op: de Kop van Noord-Holland lijkt meer kraampjes te hebben dan alle andere regio’s samen. Zou ik al fietsend alle ingrediënten voor een maaltijd kunnen verzamelen? En zo een maaltijd kunnen eten waarvan ik van elk ingrediënt weet waar het vandaan komt? En waarvan de ingrediënten niet door vervuilende transportmiddelen over de hele wereld gereisd hebben, maar in mijn fietstas gereisd hebben? Dat leek me een leuke uitdaging, dus ik zette een 2-daagse fietsroute langs boerenkraampjes in de Kop van Noord-Holland uit.

fietsen-langs-kraampjes-noord-holland

Fietsen langs boerenkraampjes in de Kop van Noord-Holland

Omdat ik duurzaam transport ook voor mensen belangrijk vind, zocht ik naar een startpunt met een treinstation. Schagen bleek een handige uitvalsbasis voor een avontuur in de gemeenten Hollands Kroon en Schagen. Ik scrolde door de online kaart op verkoopstalletjes.nl en noteerde adressen van zo gevarieerd mogelijke boerenkraampjes met streekproducten. Van komkommers tot kunstwerkjes en van boerenyoghurt tot bieten. Ik zocht een overnachting op een boerenerf en zo kwam een tweedaagse route tot stand.

Ik verlaat Schagen op mijn e-bike via de gezellige weekmarkt, waar ik zout met kruiden, zeewierolie en duindoorndressing van de Wadden scoor. Dat maakt het koken vanavond net wat makkelijker en smakelijker. Fietsend tussen weilanden en akkers kom ik al snel het eerste kraampje tegen. Biologische rode bieten die per stuk verkocht worden en waarvan ik er drie meeneem. Dit is leuk!

boerenkraampjes-noord-holland-fietsroute

De smaak van de Kop van Noord-Holland

Rond lunchtijd kom ik langs een kraampje met een picknickbank. Perfecte timing! Ik koop perensap en paprika’s voor de lunch en een knolselderij voor ‘s avonds. Bij een volgend stalletje koop ik tomaten uit een kas. Er liggen ook lokaal gemaakte kazen en champignons van een buurman die ze teelt. Bij een knoflookkweker haal ik verse bol. Hoe verder ik fiets, hoe zwaarder mijn fietstas en hoe meer mijn avondmaaltijd vorm krijgt. Ik fiets langs vele kraampjes die nu leeg zijn, maar in andere seizoenen snackkomkommers, fruit of bakmixen verkopen. Zo trap ik door Wieringerwaard, Slootdorp, Den Oever en Hippolytushoef.

Schoonheid in de details

‘Dat is toch een kale boel nu?’ is de verbaasde reactie van familie als ik in november mijn vertrek naar de Kop van Noord-Holland aankondig. De akkers zijn nu uitgestrekte bruine vlaktes, zo nu en dan onderbroken door een kolenveld. Nee, de schoonheid is hier niet zo in your face als in de Alpen bijvoorbeeld. Maar als je de schoonheid wilt zien, is die er volop. In het lijnenspel van omgeploegde akkers, dijken en sloten. In de vele ganzen die in V-formatie overvliegen en de honderden kieviten die boven de akkers zwermen. In de typische vorm van de hoeves, met een vierkante etage onder een driehoekig rieten dak. En dat alles onder een wolkenspel zo interessant dat het lijkt alsof Jacob van Ruisdael himself het in de hemel geschilderd heeft.

2-daagse-fietsroute-kop-van-noord-holland

Een wijde blik verruimt het denken

Ritmisch trappend en over de akkers uitkijkend komt mijn hoofd tot rust. Mijn brein hoeft niet elke kilometer een ander landschap te verwerken en ik zie mogelijke obstakels al van kilometers afstand. ‘Een wijde blik verruimt het denken’ staat met gele letters op een houten hek buiten Hippolytushoef geschilderd. Dat blijkt letterlijk, maar ook figuurlijk het geval. Zonder dat ik er mijn best voor hoef te doen, kom ik met alternatieve oplossingen voor uitdagingen waar ik al dagen op vastloop.

fietsroute-noord-holland-kraampjes-langs-weg

Tussen de herfstkleuren van het Robbenoordbos en op de dijk bij Vatrop ben ik juist helemaal gefocust op het landschap. Voordat ik doorheb dat ik op een voormalig eiland fiets, merk ik een ‘eilandgevoel’ op. Wieringen was vroeger een eiland in de Waddenzee, maar werd met de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 verbonden met het vasteland. Er staan boerderijen in oude stijl die aan Texel doen denken, en de heggen hebben de typische gebogen vorm van bomen die regelmatig te maken krijgen met harde wind. Langs het Amstelmeer bereik ik mijn logeerplek.


Overnachten in een houten huisje

Die logeerplek is een Finse kota, een houten huisje op het erf van een familie nabij Slootdorp. Op het erf scharrelen kippen en eenden in vele kleuren en maten. In het weiland staan Zwitserse schapen met kleintjes. En een grote kat heet me luid miauwend welkom. Ik ben alleen op pad, maar ga me hier absoluut niet alleen voelen. Mijn e-bike mag in de schuur aan de lader. De kota is stijlvol en heel comfortabel ingericht.

overnachten-houten-huisje-slootdorp

Tijd om mijn gesprokkelde ingrediënten om te toveren voor een maaltijd. Ik richt een buitenkeuken in met mijn campingbrander en pannetje. Eerst de ui en knoflook in de zeewierolie bakken. Dan de pan met water vullen en kleine blokjes rode biet, wortel en knolselderij koken. Dat duurt 30-45 minuten, maar buiten wachten is geen straf. De volle maan schijnt boven de velden en de kat ligt tevreden purrend opgekruld op mijn schoot. Als alles gaar is, meng ik het geheel met blokjes rauwe paprika en tomaat. Beetje zout met kruiden en de duindoorndressing erbij en het resultaat smaakt goed. En extra goed omdat ik er 50 kilometer voor gefietst heb en bij elk ingrediënt een verhaal heb.

fietsen-langs-kraampjes-noord-holland

Door de duinen en over de dijk

Na een uitgebreid ontbijt met ingrediënten van eigen erf neem ik afscheid van de kat en mijn enthousiaste gastvrouw. ‘Volgend jaar maak ik misschien ook zelf kaas en heb ik hier een boerenwinkeltje’ vertelde ze me enthousiast. Nog een reden om nog eens terug te komen naar deze plek die na een nacht al thuis voelt.

De kraampjes langs de tweede etappe verkopen vooral bloemen en zijn in november leeg. Ik moet in het voorjaar nog eens terugkomen, als niet alleen de kraampjes, maar ook de velden vol bloemen staan. Bij de kraampjes die wel eetbare producten verkopen, neem ik bieten en knolselderij mee voor thuis.

Het landschap maakt deze etappe toch helemaal de moeite waard. Ik steek de Van Ewijcksluis over met uitzicht op het Amstelmeer. Ik volg de slingerende asfaltweg langs de Van Ewijcksvaart. Ik fiets door de Pettemerduinen en maak een korte strandwandeling bij strandopgang Sint Maartenszee Noord. In een gezellige strandtent geniet ik van thee en pompoensoep. Over de Westfriese Omringdijk, een van de oudste (voormalige) zeedijken van Nederland, fiets ik terug naar Schagen.

route-kraampjes-noord-holland-boerenkoolveld

Zelf fietsen langs boerenkraampjes in de Kop van Noord-Holland

Enthousiast geworden om in mijn bandensporen te treden? Je plant dit avontuur heel makkelijk zelf. Mijn route begint in Schagen, waar je ook met de trein kan komen. Buiten de spits mag je je fiets meenemen in de trein. Wie geen eigen fiets mee heeft, huurt een fiets bij Fred. Hij verhuurt ‘gewone’ fietsen en e-bikes van heel goede kwaliteit, inclusief fietstassen, telefoonhouder en slot. Blijf je langer in de buurt? Bekijk ook deze fietsroutes en tips in de regio.

Overnachten

Ik overnachtte in een van de twee houten huisjes van B&B Voor de wind nabij Slootdorp. Ontbijt met ingrediënten van de boerderij en vers gebakken brood zit bij de boeking in. Is daar geen plek meer? Zoek een andere overnachtingslocatie en pas de route aan met behulp van de fietsrouteplanner van Komoot.

fietsroute-boerenstalletjes-noord-holland

Route

Sla de route voor dag 1 en de route voor dag 2 op in je gratis Komoot-account. Hiermee kan je onderweg navigeren. De kraampjes langs deze routes staan niet apart vermeld op de kaart, al bevinden veel waypoints (die zwarte bolletjes) zich op het adres van een kraampje. Goed om je heen kijken dus, of deze kaart bij de hand houden. In de omschrijving van de Komootroutes staan voorbeelden van welke kraampjes je tegen kan komen.


Gaat het op een van de dagen hard waaien? Verander de volgorde van de etappes, zodat je op die dag zoveel mogelijk wind mee hebt. Houd wel in gedachten dat mijn tweede etappe minder kraampjes met eetbare ingrediënten heeft dan de eerste. Die tweede etappe is in tijdens de bloei in het voorjaar op z'n mooist.

Niet te missen uitzichten

Etappe 1:

  1. Markt van Schagen op donderdagen
  2. Watertoren Wieringerwaard
  3. Robbenoordbos
  4. Uitzicht over het wad vanaf de dijk bij Vatrop
  5. Heidense kapel op het voormalige eiland Wieringen
  6. Stroe, met oude boerderijen en het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont.

stroe-fietsroute

Etappe 2:

  • Van Ewijcksluis
  • Pettemerduinen
  • Strandslag Sint Maartenszee Noord, voor een strandwandeling en een warme drank bij de strandtent
  • Westfriese Omringdijk, een van de oudste zeedijken van Nederland die zich uitstrekt van Alkmaar tot Medemblik en die West-Friesland moest beschermen tegen overstromingen van de voormalige Zuiderzee (nu IJsselmeer)
  • De mooie hoeves in het dorp Valkkoog

Meenemen

Bij de meeste kraampjes kan je via een QR-code betalen voor wat je meeneemt. Dat kan echter niet overal, dus neem 10-20 euro in euro- en twee-euromunten en kleinere muntjes mee.

Logeer je bij B&B Voor de wind? Houd er rekening mee dat daar geen kookgelegenheid is. Ik loste dat op door een campingbrander en pannetje mee te nemen en buiten te koken. Borden, bestek, bekers en messen zijn wel aanwezig. Evenals een waterkoker en koffiezetapparaat. Een van de kota’s heeft een privésauna.

fietsroute-kop-van-noord-holland-kraampjes

Neem twee fietstassen of een grote rugzak mee voor je spullen. Zorg dat er genoeg ruimte is voor de streekproducten die je onderweg verzamelt. Veel groente komt vers uit het land en is nog wat modderig. Neem een herbruikbare zak mee om te voorkomen dat het zand in je andere spullen gaat zitten.

Ga je in de winter op pad? Kleed je warm aan met meerdere lagen kleding en neem ook handschoenen, muts en sjaal mee. In de zomer neem je een zonnebril, pet of hoed en voldoende zonnebrandcrème mee. Er is weinig schaduw of beschutting onderweg.

→ Meer inspiratie voor avonturen in de Kop van Noord-Holland vind je op visitkopvanholland.nl

Reacties