Mijn hoogtepunten van 2020
03 januari 2021 
12 min. leestijd

Mijn hoogtepunten van 2020

2020 ging totaal anders dan gepland, maar bracht (daardoor) ook veel moois. Ik vond het tijd voor een overzichtje van mijn Outdoor Inspiratie hoogtepunten van 2020, kijk je mee?

 

Overwinteren in de Franse Pyreneeën

2020 begon voor mij in de Franse Pyreneeën, waar ik bij een Nederlands gezin verbleef. Elke dag genoot ik van het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen, terwijl ik hielp met de zorg voor de dieren. Vlak voordat ik naar Nederland zou rijden, kreeg ik een aanvraag om een bruiloft te fotograferen in Schotse Hooglanden. Daar kan ik natuurlijk geen ‘nee’ tegen zeggen, en in een sneeuwstorm was ik één van de vier getuigen van de bruiloft van Sophie en Ross op een bergtop. Op dat moment was het plan om in maart voor meerdere maanden naar Schotland te vertrekken, maar dat kwam er helaas niet van. Mijn paar dagen in Schotland bleven mijn enige dagen in Schotland dit jaar, en zijn daardoor een extra bijzondere herinnering.

 

Het Veluwe Zwerfpad

Mijn geplande reizen in 2020 konden allen niet doorgaan, waardoor mijn agenda opeens verrassend leeg was. Gelukkig hebben we in Nederland ook mooie meerdaagse wandelroutes, zoals het Veluwe Zwerfpad. Ik liep meerdere etappes, zoals van Otterlo naar Lunteren en van Hoog-Soeren naar Vaassen. Ik genoot van de uitgestrektheid van het Wekeromse zand, de heerlijk ruikende dennenbossen en de typisch Veluwse huizen. Ik hoop in 2021 de gehele route te kunnen lopen, want die is mooi!

veluwe-zwerfpad

Wandelen over het Veluwe Zwerfpad was sowieso één van mijn hoogtepunten van 2021

 

De Transardennaise of Transardense Route

In de zomer werden de regels zover versoepeld, dat ik voor Travel Diaries (een reisblog waar ik als reisblogger voor werk) naar de Ardennen mocht. Samen met een vriendin, tevens fotograaf, liep ik 160 kilometer door de bossen en over glooiend groene heuvels. De Transardennaise is prachtig! We overnachtten in hotels onderweg, een welkome afwisseling met de tent. We maakten gebruik van bagagetransport, en konden zo op de warme dagen met een klein rugzakje wandelen.

Transardennaise

Eén van de weinige buitenlandse wandelingen van 2020: de Transardennaise

 

Het Krijtlandpad

Op een warme zomerdag reisde ik af naar Vijlen, in Zuid-Limburg, vanaf waar ik 92.5 km over het Krijtlandpad wandelde. Ik waande me helemaal in het buitenland, met het glooiende landschap en de prachtige vakwerkhuizen. Overnachtingen had ik niet geboekt, ik belde aan bij vreemden voor een slaapplek in de tuin, en dat was een heel nieuwe vorm van avontuur voor mij.

krijtlandpad

Over het Krijtlandpad door Zuid-Limburg

 

Het Friese Woudenpad

Hoewel veel van mijn vrienden mij voor gek verklaarden, liep ik vijf dagen over het Friese Woudenpad. Het was echt niet alleen maar ‘weilanden en beton’, zoals mijn vrienden zeiden, maar ook gezellige dorpjes en vooral heel vriendelijke mensen. Ik logeerde weer bij wildvreemden in de achtertuin, en de mensen waren zó hartelijk. We kregen thee en koekjes in de tuin geserveerd en mochten droog dineren in een paardenstal. Je snapt: deze LAW moet ik nog eens helemaal uit lopen.

hoogtepunten-van-2021

Een onverwacht hoogtepunt van 2021: wandelen door Friesland

 

Microavonturen

Dit jaar zat ik veel meer achter mijn computer dan gepland en gewenst, maar soms is dat even niet anders. Om niet helemaal gek te worden, ging ik regelmatig op microavontuur. Zo ging ik kamperen en kanoën aan het Lauwersmeer en fietsen en wandelen op het Kootwijkerzand. Ook wandelde ik vanuit huis naar een vriendin, waar ik in de tuin kampeerde, en ging ik meerdere keren skinny dippen in meren.

microavonturen-hoogtepunten-2020

Microavonturen: kleine hoogtepunten in 2020

 

Op pad voor Visit Wadden

Aan het eind van de zomer mocht ik drie kleine avonturen uitzetten voor Visit Wadden. In Noord-Holland, Friesland en Groningen zette ik zowel een driedaagse route als een kortere route uit. In Noord-Holland ging ik wandelen, in Friesland maakte ik een roadtrip en in Groningen ging ik op fietsvakantie. Ik heb van elk avontuur genoten en ik had er ook nog eens fan-tas-tisch weer bij. Ik ontving al leuke berichten van mensen die de routes ook uitgevoerd hadden, met behulp van de gratis te downloaden route.

Fietsvakantie-Groningen

Op fietsvakantie door Groningen

 

Verhuizen naar de Auvergne

Half oktober verhuisde ik voor onbeperkte tijd naar de Franse Auvergne. Daar, hier, heb ik een klein huisje op een heuvel gehuurd voor de herfst en winter. Ik had behoefte aan een eigen plekje na lang van plek naar plek verplaatsen, en hier kwam ik helemaal tot rust. Ik kijk uit op glooiende heuvels, woon op 45 min rijden van een keten vulkanen en had zelfs een witte kerst.

overwinteren-in-de-auvergne

Overwinteren in de Auvergne

 

Boeken schrijven

Als kind al wilde ik ooit een boek schrijven, maar waarover dat wist ik niet. Toen mijn geplande, drie maanden lange wandeling in Schotland dit jaar niet doorging, had ik opeens drie maanden de tijd. Die tijd heb ik gebruikt om mijn eerste boek te schrijven: De Complete Gids voor je Eerste Trektocht, waarin ik je alles leer wat je moet weten over het maken van een meerdaagse wandeling. Hier in Frankrijk kwam ik in oktober in een strenge lock-down terecht. Ik baalde enorm, want ik hou wel van mijn vrijheid, maar besloot het avontuur dicht bij huis te zoeken. Zo kwam het dat ik mijn tweede boek schreef, over je verbonden voelen met de natuur dicht bij huis. In Observeren kun je Leren vind je dan ook allemaal praktische opdrachten die je dicht bij huis uit kunt voeren.

trektocht-boek

Mijn eerste boek gaat over het maken van trektochten

 

In de krant en in podcasts

Dit was ook het jaar dat ik mijn Instagram-account actief bij ging houden en mijn website overzette naar een nieuwe lay-out met nieuwe inhoud. Ik heb Outdoor Inspiratie persoonlijker gemaakt, en vaker mijn hoofd laten zien. Voor iemand die wat cameraschuw is, was dat een waar avontuur, maar het heeft leuke connecties opgeleverd. Ook was ik te zien in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden (zie media) en sprak ik in de podcasts van Joyce Celine (De Purpose Podcast) en Goudje (Run Free de Podcast). Ik gaf een presentatie aan een tijdschriftredactie en kwam er achter dat ik spreken eigenlijk heel leuk vind! Dus voor komend jaar staan spreektrainingen en hopelijk nog wat ‘spreekbeurten’ op de planning.

Hoogtepunten-2020

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft avontuurlijk en nomadisch en is de oprichter van Outdoor Inspiratie. In 2019 zegde ze, na vele microavonturen en loondienstjaren, haar baan op om fulltime andere mensen te inspireren om avontuurlijker te leven.
Reactie plaatsen

Andere veelgelezen artikelen...

hoe-warm-winterslaapzak

De beste winterslaapzak

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een winterslaapzak en wat is de beste keuze?
wandelen-in-canada

Wandelen in Canada

Zeven prachtige lange-afstandwandelroutes in het ruige Canada + tips voor je reis.

komoot

Navigeren met de app Komoot

Een uitgebreide handleiding voor mijn favoriete navigatieapp Komoot + mijn Komoot-routes.

Download mijn GRATIS trektocht-stappenplan incl. paklijsten!

trektocht-stappenplan
arrow_drop_up arrow_drop_down